Pretraga

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, još jedno sveučilište izdalo nove preporuke

A- A+

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.867 novih slučajeva zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 8.394, dok je u bolnici 716 pacijenata. U Primorsko-goranskoj županiji pozitivna su 102 nalaza, a tamošnje Sveučilište u Rijeci zbog pogoršanja situacije donijelo je nove preporuke. Nastava se i dalje izvodi prema mješovitom modelu, ali ako Stožer preporuči online nastavu, Sveučilište u Rijeci donijet će odluku o potpunom prelasku na nastavu na daljinu.

Foto: Unsplash

Sveučilište u Rijeci svjesno je svoje obveze osiguranja nastavnog procesa najviše kvalitete kao i zaštite studenata i djelatnika od potencijalne zaraze korona virusom COVID-19. U tom cilju, Senat je u srpnju 2020. donio odluku o Modelu izvedbe nastave u ak. god. 2020./2021., temeljem kojeg su doneseni izvedbeni planovi i temeljem kojih se nastava izvodi. Međutim, nastavno na nepovoljne trendove razvoja epidemiološke situacije i povećani broj zaraženih studenta i djelatnika te studenta i djelatnika kojima je propisana samoizolacija, donosimo preporuke za izvedbu nastave na Sveučilištu u Rijeci, stoji u uvodu novih preporuka koje je na Sveučilištu u Rijeci donijela rektorica Snježana Prijić Samaržija.

Izdvojeni članak

Boras poslao nove preporuke fakultetima: Morate biti spremni za online nastavu u potpunosti!

Kada je potrebna brza reakcija, čelnici sastavnica donose odluke

Sveučilište razmatra povećanje udjela nastave na daljinu, a ako Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije to preporuči, Sveučilište u Rijeci će donijeti odluku o potpunom prelasku Sveučilišta na nastavu na daljinu, piše u preporuci.

– S obzirom na posebnosti pojedinih sastavnica – kako u razvoju epidemiološke situacije i razvoju potencijalnih žarišta, tako i u kadrovskim i prostornim uvjetima za izvedbu nastave u pojedinim znanstvenim područjima – Sveučilište u Rijeci na sastavnice prenosi pravo i obvezu odlučivanja o navedenom predmetu. U slučajevima u kojima je potrebna brza reakcija zbog povećane incidencije zaraženih osoba i osoba u samoizolaciji te zaštite i prevencije studenta i djelatnika, odluke o izvođenju nastave na daljinu za pojedine studijske grupe donosit će čelnici sastavnica, uz obvezu obavještavanja stručnih vijeća i uprave Sveučilišta. U slučajevima potpunog prelaska izvedbe nastave na scenarij učenja na daljinu za cijelu sastavnicu – u kojima ne postoji preporuka Stožera civilne zaštite PGŽ – odluku će donositi stručno – fakultetsko ili odjelno – vijeće, uz obvezu obavještavanja uprave Sveučilišta, stoji u preporuci Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Pitali smo rektore hoće li se fakulteti moći prilagoditi preporukama za nastavu: Pročitajte što kažu

Nastava na daljinu treba se izvoditi u realnom vremenu

Nadalje, navodi se u preporuci riječkog Sveučilišta, u slučaju povećanja udjela nastave na daljinu, kao i prelasku na scenarij potpune izvedbe nastave na daljinu, preporučuje se da nastavnici izvode nastavu na sastavnicama.

Preporuka je i da se nastava u najvećoj mogućoj mjeri izvodi u realnom vremenu i uz izravnu interakciju sa studentima.

– U slučaju povećanja udjela nastave na daljinu, preporučuje se da se u najvećoj mogućoj mjeri predavanja prenesu u sustav učenja na daljinu, a da se vježbe i seminari održavaju na sastavnicama. Preporučuje se, također, da se studentima prve godine preddiplomskih i integriranih studija osigura što veći udio izravne nastave na sastavnicama. U slučaju povećanja udjela nastave na daljinu, kao i odluke o potpunom prelasku na scenarij nastave na daljinu, preporučuje se sastavnicama da osiguraju studentima mogućnost praćenja nastave unutar prostora sastavnica uz poštovanje epidemioloških mjera (u informatičkim i drugim učionicama), zbog osiguravanja pristupa internetu i drugih tehničkih uvjeta nužnih za praćenje nastave, piše u novoj preporuci Sveučilišta u Rijeci.

Download [148.98 KB]

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, još jedno sveučilište izdalo nove preporuke
Share via
Copy link
Powered by Social Snap