Pretraga

Zbog nepravilnosti u Pravilniku ministarstvo zatražilo očitovanje zagrebačkog SC-a

A- A+

Prema Pravilniku MZOS-a studentski centri su dužni objaviti konačnu rang listu nakon što se riješe svi prigovori na provedbu natječaja za smještaj. I dok su na ostalim hrvatskim sveučilištima tu obavezu ispunili već u kolovozu, zagrebački SC u svom Pravilniku ni ne predviđa takvu praksu. Useljenje se provodi prema listi objavljenoj prije tri tjedna, a na njihovoj web stranici još uvijek nema novog popisa u kojem su uključeni svi koji su u prvom krugu dobili manji broj bodova nego li im pripada. Zbog neusklađenosti službenih dokumenata, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zatražilo je očitovanje. Od Studentskog centra u Zagrebu dobili su odgovor prema kojem je jedinstvena lista objavljena u kolovozu privremena do okončanja postupka za prigovor, nakon čega se može formirati konačna lista.

Natječaji za domove moraju se provoditi prema Pravilniku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji studentskim centrima nalaže da nakon prikupljanja prijava objave privremenu rang listu, a tek nakon odluke Povjerenstva za rješavanje prigovora jedinstvenu rang listu.

Dok se u ostalim sveučilišnim gradovima rezultati natječaja objavljuju prije i nakon rješavanja žalbi, kako bi se zasluženi smještaj odmah na početku godine osigurao i studentima koji su u natječaju dobili manji broj bodova nego li su trebali, SC u Zagrebu useljenje u domove provodi prema listama koje su objavili 19. kolovoza.

Izdvojeni članak

Zbog nepravilnosti u Pravilniku ministarstvo zatražilo očitovanje zagrebačkog SC-a

Rok za useljenje 15. rujna

Povjerenstvo za rješavanja prigovora odluku je objavilo u utorak, ali konačni popis još nije poznat, iako je do kraja roka za useljenje preostalo još manje od tjedan dana. Ni prošlih godina nisu naknadno objavljivali konačnu rang listu sa kandidatima čiji su prigovori usvojeni pa jedini ne provode odredbe MZOS-a.

Iz ministarstva su nas, umjesto odgovora na pitanje jesu li upoznati s ovom neusklađenom praksom i propisima zagrebačkog SC-a, upozorili da riječ privremena ili konačna lista nije naziv nego karakteristika, te da nije nužno da se liste tako i zovu.

Izdvojeni članak

Student FER-a zbog nesporazuma do daljnjeg izgubio mjesto u domu

‘Nakon objave riješenih prigovora se može formirati konačna lista’

Ipak, zbog pitanja kako planiraju to riješiti i zaštiti prava redovitih studenata koji ne mogu do zasluženog smještaja, jer se useljenje provodi prije utvrđivanja konačnih rezultata, MZOS je odlučio zatražiti očitovanje SC-a iz kojeg se može zaključiti da će lista ove godine ipak biti objavljena.

– Nakon obrade natječajne dokumentacije članak 13. Pravilnika SC-a predviđa utvrđivanje i objavu jedinstvene rang liste koja je privremena do okončanja postupka za prigovor. Članak 21. Pravilnika SC  predviđa objavu riješenih prigovora na rezultate natječaja. Nakon toga se može formirati konačna lista, odgovorili su iz zagrebačkog Studentskog centra.

Izdvojeni članak

EKSKLUZIVNO: Poništen natječaj za obnovu Save i Cvjetnog – Ne zna se kada kreću radovi

Studenti kojima se povoljno riješi žalba ipak mogu odmah useliti u dom

U nastavku su odgovorili kako studenti kojima se žalba pozitivno riješi i na temelju bodova koje ostvare, a dovoljno im je za ostvarenje prava na smještaj, mogu odmah useliti u dom na koji su ostvarili pravo na smještaj.

– Studenti kojima se žalba pozitivno riješi, a još uvijek nemaju dovoljan broj bodova za ostvarenje prava na smještaj, ne mogu useliti, dok se bodovni prag ne spusti na broj bodova koji dovoljan za ostvarivanje prava. Bodovni prag se spušta u slučaju ukoliko nakon svih useljenja ostane mjesta predviđenih za smještaj redovitih studenata, poslali su ministarstvu iz SC-a, dok su nama iz Poslovnice za smještaj prošli tjedan objasnili da će oni kojima se uvaži prigovor u dom kada se za njih oslobodi mjesto.

Zbog nepravilnosti u Pravilniku ministarstvo zatražilo očitovanje zagrebačkog SC-a
Share via
Copy link
Powered by Social Snap