Pretraga

Zbog veće cijene energenata, poskupljuju studentski domovi? ‘Bit ću prisiljen preseliti u stan’

A- A+

Povećanje cijene plina utjecat će i na studentski život. Osim studenata koji žive u stanovima, moguće je da će se povećati i cijena soba u studentskim domovima. Iako nam iz studentskih centara nisu mogli dati konkretne odgovore po tom pitanju, najavili su kako će se sve znati krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. No, neki privatni studentski domovi već su najavili poskupljenje.

studentski dom stjepan radić savaFoto: Dominik Smolak

Čak za 100 tisuća kuna veći račun za plin nego prošle godine dobio je privatni studentski dom u Zagrebu. Radi se o domu Poljanička, jednom od tri doma koje posjeduje tvrtka Isto studentske usluge. Stoga su studentima poslali obavijest o povećanju cijene najma, no još uvijek se ne zna za koliko.

– Na primjeru stana 12, Zagrebačka, cijena plina za prvu polovicu mjeseca studenog iznosila je 302 kune, a za drugu polovicu mjeseca 882 kune. Cijena plina za prosinac uz istu potrošnju iznosi 2.034 kune. Računi za siječanj još nisu zaprimljeni. Povećanje cijene plina obračunato je i za domove Poljanička i Kennedyjev, ali od 15. prosinca. Tako je, primjerice, cijena plina za dom Poljanička za prvu polovicu mjeseca prosinca iznosila 17.089 kuna, a za drugu polovicu 63.909 kuna, tako da, obzirom da cijena plina nije niža, za siječanj očekujemo račun na razini 130.000 kuna odnosno 100.000 kuna više nego prošle godine samo za dom Poljanička. U istom omjeru porasla je i cijena plina za dom Kennedyjev, stoji u obavijesti doma.

Od ožujka veći najmovi za studente u privatnim domovima?

Nakon povećanja cijene plina za otprilike 350 posto, navode iz doma, samo je cijena plina za grijanje sada premašila pola iznosa ukupnih stanarina. Dodaju kako je najavljeno i poskupljenje struje pa bi tako od ožujka studenti mogli plaćati veće najmove.

– Ustanova će sama pokriti enormno povećanje cijene plina i drugih energenata ne samo u 2021. godini, nego i siječnju i veljači 2022. godine, a ako korekcije cijena energenata ne bude – stanarina će biti povećana počevši od mjeseca ožujka, pri čemu ćete o povećanju cijene, barem do završetka sezone grijanja, biti obaviješteni minimalno 15 dana unaprijed, najavili su iz doma.

Pozvali su i studente da smanje potrošnju grijanja koliko mogu, a mi smo o cijeloj situaciji pričali sa studentom iz doma na Kennedyjevom.

– Cijena mjesečnog najma ovisi o domu i kategoriji u kojoj se nalazite. Konkretno je cijena moje mjesečne stanarine 1.250 kuna. Dom je nedavno zbog uvođenja novih usluga povećao cijenu smještaja za 50 kuna, a prilikom zakupljivanja smještaja prihvaćaju se uvjeti ustanove pa i, između ostalog, mogućnosti izmjene cijena na koje studenti odnosno korisnici ne mogu utjecati, započinje student kojega nećemo imenovati.

Izdvojeni članak

Poskupljenje plina i struje zahvatit će i studente podstanare: ‘Trebat ću započeti sa štednjom’

‘Bit ću primoran aplicirati za dobivanje državnog doma ili preći u najam stana’

Opisao je i kako su ostali studenti u domu reagirali na najavu povećanja cijena.

– Studenti su tu informaciju naravno primili s negodovanjem, jer nitko ne voli udar na svoj džep. Još nije poznato u kolikom iznosu će povećanje biti, ali u slučaju većeg iznosa bit ću primoran aplicirati za dobivanje državnog doma ili preći u najam stana. Nova viša cijena smještaja u domu neće biti vrijedna cijeni smještaja u stanu, objasnio je student.

Iako uz studij radi i studentski posao, kaže kako već sada iz toga odvaja za stanarinu u privatnom domu.

– Cijene najma u Zagrebu su svakako paprene. Bez obzira na to što radim, ipak ne smatram kako je potrebno poskupljivati i podizati bilo čiji životni standard, poručio je student.

Izdvojeni članak

Tomašević otkrio kako će grad riješiti visoke račune za plin u školama kojima je osnivač

Državni domovi još ne znaju hoće li povisiti cijene najma

Što se tiče državnih domova, niti oni nisu mogli dati konkretne odgovore.

– Pratimo kretanje cijena energenata te ćemo u slučaju značajnog poskupljenja napraviti analizu održivosti sustava te razmotriti daljnje korake, što je i pokriveno člankom 5. ugovora koji studenti-stanari sklapaju sa Studentskim centrom u Zagrebu prilikom useljena u studentski dom, rekli su iz Studentskog centra u Zagrebu koji još nije dobio obračun režijskih troškova za prošlu godinu te ga očekuje polovicom veljače.

Iz Osijeka gotovo identičan odgovor.

– Odluku o cijeni smještaja studenata u studentskim sobama donosi Upravno vijeće Studentskog centra u Osijeku, a sjednica Upravnog vijeća je planirana za kraj veljače 2022. godine. Odluka o cijeni smještaja za akademsku godinu 2021/22 odnosi se na cijelu akademsku godinu. Hoće li se mijenjati navedena Odluka, raspraviti će Upravno vijeće nakon svih analiza, poručili su iz Studentskog centra u Osijeku.

Izdvojeni članak

Istražili smo: Studenti će za garsonijeru od 30 kvadrata platiti od 2.000 do 2.700 kuna

U Splitu postavili solarne panele, nema straha od visokih računa

Dodali su i kako je u tijeku javna nabava električne energije za sve njihove objekte te da će nakon toga i sastanka Zajednice Studentskih centara iz cijele Hrvatske imati konkretne pokazatelje potrošnje energenata i financijske pokazatelje potrošnje.

– Zasad nemamo planova dizati cijene smještaja za studente u domu. U svim sobama smo zalijepili naljepnice s uputama za uštedu električne energije i vode i planiramo još dodatno raditi na edukaciji studenata o važnosti uštede tih resursa. Također, gotov je projekt postavljanja solarnih panela na krovove domova. Obnovljive izvore energije vidimo kao budućnost opskrbljivanja domova električnom energijom, a kad taj projekt zaživi troškovi električne energije će biti manji pa s time studenti neće biti suočeni s potencijalnim povećanjem cijene studentskog smještaja, istaknuli su iz Studentskog centra Split.

Naveli su i koliko se inače u domovima troši na grijanje i električnu energiju, ali i kako je sada došlo do značajnijeg poskupljenja.

– U ljetnim i zimskim mjesecima tri splitska doma potroše od 230.000 do 250.000 kuna električne energije. U svibnju 2021. došlo je do drastičnog rasta cijene električne energije. Cijena je porasla za gotovo 70 posto. Uz porast cijene energenata, Studentski centar u Splitu je ljetos klimatizirao sve sobe u domu na Kampusu stoga očekujemo rast troška električnih energenata, ali ne možemo još precizno znati o kolikom je rastu riječ. Uz električnu energiju, Studentski centar u Splitu kao energente koristi i zemni plin i lož ulje, poručili su iz SC-a Split.

studentski dom stjepan radić sava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap