Pretraga

Zbogom plavoj knjižici: Od nove godine papirnati indeks ukida jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj

A- A+

Koliko je papirnati indeks postao beskoristan, već smo pisali u mnogo navrata. Budući da se u njega tek fizički upisuju ocjene i podatci koji već ionako postoje u Studomatu, sve ga više fakulteta odlučuje ukinuti i elektronski zamijeniti. Od nove će se kalendarske godine takvima pridružiti i zagrebački Filozofski fakultet.

Foto: srednja.hr

Na sjednici se Filozofskog fakulteta prije mjesec dana donijela Odluka o ukidanju indeksa kao službene studentske ispravenavodi se na mrežnim stranicama Fakulteta.

Prema toj Odluci, od 1. siječnja nove godine indeks više neće biti službena studentska isprava studenata preddiplomskih i diplomskih studija zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Umjesto njega, to će biti studentska iskaznica, odnosno X-ica. Kao dokaz o statusu studenta, izdavat će se prilikom upisa na studij.

Izdvojeni članak

Svake godine ista glupost: Na upisima u više godine uz Studomat se provjerava i indeks koji ničemu ne služi

Kako je još 2014. Pravilnikom o studentskoj ispravi propisano da je X-ica službena studentska isprava, indeks je nepotreban za dokazivanje studentskog identiteta.

Uz to, velika će većina studenata Filozofskog fakulteta od siječnja imati brigu manje jer će se sve osobne evidencije, ocjene i potpisi vršiti samo elektronski u Studomatu.

Ipak, ova se odluka ne odnosi na studente poslijediplomskih sveučilišnih studija, integriranog diplomskog i preddiplomskog studija, izvanrednih studija i slobodnih studija, kao i na dolazne studente u okviru međunarodne razmjene Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stoji u Odluci.

Podsjetimo, nakon što je FER ukinuo papirnate indekse, toj praksi se pridružio i Agronomski fakultet u Zagrebu, kao i varaždinski FOI. Studentska iskaznica odnosno X-ica jedina je isprava i studenata Sveučilišta u Rijeci, a indekse je u povijest poslalo i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Nepotrebnost fizičkog indeksa uviđaju i naši čitatelji. U jednoj anketi pitali smo vas smatrate li trebaju li se papirnati indeksi ukinuti na svim Sveučilištima u Hrvatskoj. Čak 1. 065 čitatelja (55% glasova), reklo je da ne znaju što čekaju.

Zbogom plavoj knjižici: Od nove godine papirnati indeks ukida jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap