Pretraga

Zborovi i sveučilišta podržali Ukrajinu: ‘Pozivamo Vladu da studentima omogući nastavak školovanja u Hrvatskoj’

A- A+

U jeku agresije Rusije na Ukrajinu, koja traje od prošloga tjedna, podrška Ukrajincima pristiže sa svih strana. Riječi podrške kolegama studenima i drugim pripadnicima akademske zajednice uputili su i neki studentski zborovi te sveučilišta. Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pozvao je Vladu da ukrajinskim studentima omogući nastavak studiranja u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Peti je dan ruske invazije na Ukrajinu, a podrška Ukrajini stiže sa svih strana. Ovih dana riječi podrške uputila su sveučilišta u Rijeci i Splitu, kao i studentski predstavnici – Hrvatski studentski zbor te zborovi većih sveučilišnih gradova.

HSZ: ‘Pozivamo Vladu da studentima iz Ukrajine omoguće nastavak svog visokog obrazovanja u Hrvatskoj’

– Studentski zbor Sveučilišta u Splitu i HSZ daju podršku ukrajinskim studentima i svim građanima Ukrajine u ovom teškom trenutku u kojem brane ne samo svoju zemlju i slobodu, već i cijelu Europu i temeljne ljudske vrijednosti. Ističemo ozbiljnost situacije i potrebu za hitnom reakcijom. Kao studentska zajednica, osobito smo zabrinuti za sigurnost naših kolega studenata, akademskog osoblja i znanstvenih djelatnika u Ukrajini. Razorne posljedice napada neće osjećati samo Ukrajinci, već čitava Europa. Pozivamo Vladu Republike Hrvatske i institucije visokog obrazovanja da studentima iz Ukrajine omoguće nastavak svog visokog obrazovanja i boravak u Republici Hrvatskoj, poručili su iz Hrvatskog studentskog zbora.

Dodaju i da oružje koje odjekuje u Ukrajini žele ‘nadglasati izrazima sućuti, osude ratne agresije i pozivima na prestanak svih neprijateljskih aktivnosti na ukrajinskom tlu’.

– Pozivamo sve hrvatske studente, kao i građane, da se svojim glasovima priključe obrani ljudskih prava na život i slobodu, koja se trenutačno krše na području istočne Europe, poručuju studentski predstavnici u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak
kijev, ukrajina

Ima li trenutno hrvatskih studenata i profesora u Ukrajini? ‘Na razmjeni nema, ali…’

Rektorski zbor: ‘Javna hrvatska sveučilišta spremna su pružiti potrebnu podršku’

I Sveučilište u Splitu na društvenim je mrežama objavilo kako zajedno sa svojim partnerima iz alijanse Europskog sveučilišta mora izražava solidarnost i podršku ukrajinskom narodu i njegovoj akademskoj zajednici.

Kako javljaju sa Sveučilišta u Rijeci, oni su se pridružili se inicijativi #Science for Ukraine.

– Novonastala inicijativa prikuplja potrebne informacije i kontakte za ukrajinske studente i znanstvenike koji na ovaj način mogu potražiti pomoć na drugim europskim sveučilištima i znanstvenim organizacijama koji se nalaze na karti #Science for Ukraine, poručili su sa Sveučilišta u Rijeci.

Na toj karti, uz riječko sveučilište, nalazi se i Institut Ruđer Bošković u Zagrebu. Inače, u petak je održana i sjednica Rektorskog zbora, na kojoj je usuglašeno da su naša sveučilišta spremna pružiti podršku Ukrajini.

– Članovi Rektorskoga zbora su iskazali zabrinutost vezano uz trenutno stanje u Ukrajini te solidarnost s tamošnjim visokim učilištima. Javna hrvatska sveučilišta spremna su pružiti potrebnu podršku u ovoj teškoj i uznemirujućoj situaciji nadajući se brzom okončanju ove krize, piše u priopćenju Sveučilišta u Rijeci, čija rektorica Snježana Prijić Samaržija predsjeda Rektorskim zborom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap