Pretraga

Zdrava prehrana je sve više u trendu, studenti nam otkrili kako oni jedu: ‘Nije baš idealno’

A- A+

Studenti danas žive svakako i jedva preživljavaju, pa se postavlja jedno bitno pitanje – što oni jedu? Za pretpostaviti je da su menze prvi izbor, no je li to baš tako? Što jedu kada nisu u menzama i trude li se paziti na zdravu prehranu?

foto: Pexels; Maria Orlova

Studentski život je sve osim ugodnog. Živite u četiri kvadrata s potpunim strancem, jedete hranu u menzi s priborom za jelo koji samo što ne pukne u svakom trenu i na dnevnoj bazi imate 2.342 obaveza koje ne ispunjavate. Zaista bi bilo bitno da se kvalitetno hranite, zato što je teško za zamisliti da je uopće moguće preživjeti nekako drugačije.

No, studenti kao studenti, naravno da preživljavaju drugačije. Koliko priča postoji o onima koji danima ne jedu uopće, pa do onih koji preživljavaju na cigaretama i kavi ili pak na slatkišima. Ipak, posljednjih godina je sve prisutniji jedan bitan trend, a to je onaj o zdravoj prehrani i općenito, zdravoj ‘hrani’.

‘ Mislim da nije baš idealno, ali nije ni najgore’

Jesu li studenti dovoljno povodljivi da bi se uključili i u ovaj trend? Mogu li si uopće dopustiti da se počnu zdravo hraniti i što za njih predstavlja menza? Sve to, i još nešto više, pitali smo nekolicinu studenata koji su nam otkrili gdje se oni pronalaze u cijeloj priči.

– Živim dosta blizu menze u gradu, ali na faksu nemam menzu. Bili su pokušaji da naš faks dobije menzu, no s obzirom na to da smo na Kampusu i da glavna menza nije toliko daleko, još nemamo svoju. Udaljenost od same menze ne utječe toliko na moj (ne)redovit odlazak u menzu, koliko sam raspored na faksu i jako velike gužve u menzi. Kada me jedem u menzi, kuham u stanu ili eventualno naručim nekad. Mislim da nije baš idealno, ali nije ni najgore. Većinom samo pazim da nije prženo i masno i ne jedem kruh, a u ostalim stvarima sam umjerena. Na hranu trošim prosječno jer većinom odlazim u velike nabavke, kupujem na popustima i planirano te najčešće u istom lancu dućana, objasnila nam je Ana (21) s PMF-a.

Studentski život je snašao sve one koji su studenti, ali ne mogu svi u potpunosti uživati u njegovim ‘blagodatima’. Između ostalog, u velikom problemu se nađu studenti koji jednostavno nemaju studentska prava – njima menza ni nije opcija.

Izdvojeni članak

Menza je najbolja stvar na svijetu, ali i ona će vas razočarati: Tri noćne more svakog studenta

Studentska prava?

– Ne živim blizu menze, a sve i da živim, ne bi mi baš previše značilo jer nemam prava. Što se tiče moje prehrane, ona uglavnom ovisi o trenutnoj želji. Dakle, ako mi se u tom trenutku jedu slatkiši, jest ću slatkiše bez ograničenja. Ako mi se jede voće, jest ću voće. Nemam nekakvo posebno pravilo što se tiče prehrane nego slušam signale tijela, ali  trudim se jesti što manje nezdrave hrane. Kuham jako rijetko jer se uopće ne snalazim u tom području, a niti me to ne zanima previše. Za kuhanje je uglavnom zadužen moj partner, ali dosta često jedem izvan stana i to uglavnom bude hrana iz pekare jer sam po cijele dane zbog obaveza vani pa je to jedino što stignem pojesti. Ponekad jedemo u restoranu kad nam to financije i vrijeme dopuštaju, ali većinu vremena se jede nešto na brzinu, ispričala nam je Nikolina (21), studentica sestrinstva.

S druge strane, postoje oni koji imaju studentska prava, pa čak i menzu na fakultetu, ali jednostavno tamo ne zalaze.

– Živim u studentskom domu koji ima menzu, ali nemam običaj ići  u menzu. Mislim da postoji i menza na mojemu faksu, ali tamo pak nikad nisam kročila. Sama si pripremam hranu. Pokušavam postići što bolji omjer kvalitete i cijene što nije uvijek jednostavno. Primijetila sam da su food outleti posebno korisni u ovoj misiji, a i na jedan način preveniranju bacanja hrane. Nastojim se zdravo hraniti, što nije uvijek praktično. Puno je jednostavnije otići u pekaru ili menzu, nego doma pripremiti i nositi obrok. Nažalost, uvjeti za kuhanje u studentskom domu nisu isti kao kući, ali je dovoljno za napraviti jednostavnu i zdravu hranu, rekla nam je Ivana (19) s Filozofskog.

Čini se da je zdrava hrana ipak donekle popularna među studentima – barem među jednim dijelom. Neke od svojih omiljenih zdravih jela je podijelila s nama i naša sugovornica.

– Iskreno, češće jedem doma, no hrana iz menza je također super kad si u gužvi i stvarno je fina. Kuham svakodnevno i najčešće doručak te ručak/večeru. Većinom su to neke zobene pahuljice ili zdrave palačinke za doručak, a ručak tortilje, piletina i povrće, rižoto ili nešto brzinski poput tjestenine. Volim kuhati i nije mi teško te sam jedna od osoba koje pada pod utjecaj Instagram recepata tako da stalno nešto brzo i jednostavno isprobavam. Na svu sreću, imam kuhinju u stanu i sve potrebno za kuhanje, zaključila je Ana (21).

Zdrava prehrana je sve više u trendu, studenti nam otkrili kako oni jedu: ‘Nije baš idealno’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap