Pretraga

Žive u Samoboru, studiraju u Sloveniji i žele pravo na rad putem hrvatskih student servisa

A- A+

U Samoboru postoji 15-ak studenata koji redovno studiraju u slovenskim Brežicama. Tamošnji Fakultet za turizam najbliži im je fakultet, a pravo na studiranje im je besplatno. U Hrvatskoj imaju pravo na studentski pokaz i zdravstveno osiguranje, ali nemaju pravo na rad posredstvom student servisa. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objasnili su nam i zašto.

Foto: www.ffzg.unizg.hr

Helena je studentica Fakulteta za turizam u slovenskim Brežicama, a kao i 15-ak njenih mladih sugrađana, iz Samobora svakodnevno putuje na predavanja u Sloveniju. Javila nam se jer joj nitko nije želio objasniti njena prava. Naime, ima prebivalište i živi u Hrvatskoj, a ovdje ima dio studentskih prava, kao što je pravo na besplatno zdravstvo i studentski pokaz.

Izdvojeni članak

Glasali ste: Izvanrednim studentima treba omogućiti pravo na rad putem student servisa

‘Odite vi radije raditi u Sloveniju’

 Ono što joj je zasmetalo jest činjenica da nema pravo na rad posredstvom studentskih servisa, a želi raditi. 

– Slala sam mailove Ministarstvu, ali nema odgovora. Zvala sam student servise rekli su mi da tu mogućnost ima jedino zagrebački studentski servis, no tamo su nam rekli ‘odite vi radije raditi u Sloveniju’. Zanima zašto imamo samo jedan dio studentskih prava, a drugi ne?, upitala se Helena. 

No u Sloveniji ne može raditi jer svakodnevno ondje putuje na predavanja, a zadnji autobus prema Samoboru odlazi već u 15:50. Uz to, ponuda poslova u Brežicama vrlo je slaba. 

– Nitko od poslodavaca ne želi se ‘gnjaviti’ s uplaćivanjem plaća jer bi trebali plaćati u drugoj valuti, i zbog toga što smo iz Hrvatske nemamo njihovo zdravstvo nego naše, trebali bi nam oduzimati od plaće. Imam mogućnost učlaniti se u tamošnji student servis, ali nije pogodna za nas studente koji smo iz Hrvatske, kazala nam je Helena. 

Dodatan problem je kada bi u Hrvatskoj pronašla posao preko HZZ-a, izgubila bi studentska prava koja trenutno ima, a puno joj znače.

Izdvojeni članak

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

Pravilnik i zakon regulira posredovanje redovitih studenata hrvatskih učilišta 

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pojasnili su kako je zapošljavanje redovitih studenata regulirano Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, a koji je vezan uz Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. 

– Sukladno navedenome može se utvrditi da Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata regulira samo posredovanje redovitih studenata hrvatskih visokih učilišta. Pod statusom redovitog studenta podrazumijeva se student koji studira prema programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici, čije se trošak redovitog studija, dijelom ili u cijelosti pokriva iz državnog proračuna RH. Zapošljavanje stranih studenata (koji mogu doći u RH na različite načine: na stručnu praksu, posredstvom udruga za međunarodnu razmjenu, u okviru određenih programa mobilnosti, na studij u RH, a upisani su kao strani studenti, te zapošljavanje studenata koji ne studiraju u RH, nego studiraju na visokim učilištima u drugim zemljama) nije regulirano navedenim propisima niti nekim drugim propisima. Ukoliko bi se željelo da strani studenti u RH, koji su navedeni u nekoj od kategorija, ostvaruju navedeno pravo trebali bi imati reguliran status redovitog studenta sukladno gore navedenim odredbama važećeg Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, objašnjavaju nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Napominju i kako studenti koji studiraju na visokim učilištima u drugim zemljama, svoja studentska prava ostvaruju u tim zemljama s obzirom da se u njima vode kao redoviti studenti (ili u nekom drugom statusu), sukladno zakonskim propisima zemlje u kojoj studiraju. 

Isti ne mogu koristiti studentska prava u zemlji u kojoj ne studiraju niti su u sustavu studenata u RH evidentirani kao takvi, kažu iz MZO-a. 

Iz Ministarstva su za kraj naglasili kako su u tijeku aktivnosti na izrade novog normativnog okvira, a prijedlog je da to bude zakon, kojim će se regulirati svi segmenti studentskog rada.

Žive u Samoboru, studiraju u Sloveniji i žele pravo na rad putem hrvatskih student servisa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap