Pretraga

Život nakon Erasmusa: Prestajete sa studentskim životom u kojem je sve podređeno vama

A- A+

Korčulanka Petra Radić prošlu akademsku godinu provela je na razmjeni u Regensburgu, no nakon toga vratila se u Lijepu našu. Budući da je kao studentica pete godine dobila Erasmus, kako kaže, povratku je presudilo to što je htjela diplomirati u rodnoj Hrvatskoj. Otkrila nam je kako izgleda život nakon Erasmusa, odnosno kako se vratiti prijašnjem načinu života, nakon 365 dana provedenih na razmjeni u Njemačkoj.

Foto: Facebook

Veliki broj naših studenata koji preko Erasmusa odu u stranu zemlju na razmjenu, nastoje u toj državi ostati. To je pogotovo slučaj sa studentima starijih godina koji su svjesni da će u Hrvatskoj teško doći do posla pa se snalaze u tuđini. Petra Radić petu godinu studija novinarstva u Zagrebu odlučila preko Erasmusa provesti na Sveučilištu u Regensburgu. Nakon prošlogodišnje ‘avanture’ u Njemačkoj, ipak se vratila u Hrvatsku, odnosno na rodnu Korčulu. Upitali smo je zašto se odlučila za povratak, je li imala problema s vraćanjem na stari način života te vidi li se jednog dana ipak u Regensburgu ili nekom drugom gradu u Njemačkoj.

Izdvojeni članak

Ove stvari morate znati prije odlaska na studentsku razmjenu

Povratku presudila želja za diplomiranjem u Hrvatskoj

– Osnovni razlog zašto sam se vratila taj je što moram diplomirati i htjela sam biti u Hrvatskoj kako bih mogla na konzultacije s profesoricom, ali i kako bi mi literatura bila dostupnija. Da sam na razmjenu otišla na, recimo, trećoj godini, mislim da bi stvari  bile drugačije jer bih se raspitala mogu li diplomski studij nastaviti u Regensburgu, ali budući da sam na razmjenu  otišla na posljednjoj godini moj prioritet bila je diploma, odgovorila nam je Petra na upit što je prevagnulo da se odlučila vratiti u Hrvatsku.

Diplomirat će sredinom veljače, a što se tiče priznavanja ispita koje je položila u Regensburgu, na Fakultetu političkih znanosti s tim nije imala problema. Trenutno nije zaposlena, jer kako kaže, prvo želi riješiti diplomski i položiti vozački ispit, a uz to nastavila je s učenjem njemačkog jezika.

Izdvojeni članak

Švicarski studenti neće moći sudjelovati u programu Erasmus+ zbog Hrvatske


Erasmusu zahvaljuje i na novim prijateljstvima po Hrvatskoj

– Ostala sam u kontaktu s Erasmusovcima s kojima sam se družila, a imamo i neke planove o tome kako ćemo se posjećivati na ljeto. Mnogi od njih mi nedostaju, a sada mi je neobično kad se prisjetim da smo se posljednji put vidjeli prije svega nekoliko mjeseci jer se čini kao da je prošlo puno više. Erasmus mi nije donio samo strana poznanstva nego i neke prijatelje u Hrvatskoj koji su bili sa mnom na razmjeni i danas mi je jako drago zbog tih poznanstava, pogotovo jer ih mogu vidjeti češće nego one u stranim zemljama, tvrdi buduća magistra novinarstva s Korčule.

Život na otoku nije samo lijepo vrijeme i more

– U slobodno vrijeme pišem blog koji se zove Volim te, otoče. Počela sam ga pisati na četvrtoj godini studija u  sklopu predmeta Konvergencija medija, a danas mi je to hobi, ali i moja veza s otokom kada nisam tamo. Na blogu pišem razmišljanja, legende, ali i razgovore s otočanima koje smatram zanimljivima, govori mlada Korčulanka. 

Dodala je kako sada u prosjeku objavljuje blog tek dvaput mjesečno te da joj je želja tim putem prenijeti bar mali dio tog otočkog života koji je za nju poseban i na koji bi svi koji dolaze s otoka trebali biti ponosni jer život na otoku nije samo lijepo vrijeme i more, nego puno više od toga.

Ipak za poslom u Njemačku

Budući da je život studenata na razmjeni jako dinamičan, zanimalo nas je li Petra imala poteškoća zbog povratka u ‘stvarni’ svijet.

Izdvojeni članak

Evo gdje hrvatski studenti odlaze najradije na razmjenu te tko nama najčešće dolazi

– Bilo mi je malo čudno završiti s Erasmusom. Posljednjih tjedan dana kad smo se svi rastajali bilo je jako tužno jer ne opraštate se samo s ljudima nego i sa studentskim stilom života u kojem je sve podređeno vama i koji vodite vrlo bezbrižno. Život u domu gdje su druženja uvijek spontana i Regensburg u kojem svugdje idete biciklom,  pa i u noćni izlazak, jako će mi nedostajati, a rastanak mi je možda pao malo teže jer sam znala da poslije slijede pisanje diplomskog i traženje posla, ali to je realnost, otkriva Petra Radić.

Trenutno je doma na Korčuli gdje joj je jako lijepo, ali kako tvrdi, ovo razdoblje vidi kao vrijeme kada treba srediti sve što joj je ostalo od obaveza kako bi mogla krenuti dalje sa životom.

– Planiram neke prijave za posao poslati u München, pa ćemo vidjeti što će biti. Poslova ima, a nude se također različite prakse i Ausbildunzi koji su nešto poput praktičnih strukovnih škola koje vas odmah usmjeravaju u posao pa vjerujem da svatko tko traži posao ili priliku za usavršavanjem, može nešto i pronaći, za kraj nam je otkrila Petra dodavši kako bi na proljeće rado opet posjetila Regensburg.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap