Pretraga

Život s daltonizmom: ‘Zbog nerazlikovanja boja srušio mi se san o karijeri’

A- A+

Čovjek ima pet osjetila putem kojih prima informacije iz okoline. Vjerojatno najvažnije je upravo osjetilo vida, jer preko njega dobiva gotovo 90 posto informacija. Kad pritom ne može razlikovati neke boje, vjerojatno se radi o genetskom poremećaju daltonizma. Nekome razlikovanje boja ne mora mnogo značiti, no 22 – godišnjem Silviu iz Zagreba se smjer karijere potpuno promijenio upravo zbog dijagnosticiranog daltonizma. Danas mu to ne predstavlja problem, no u prošlosti je imao velikih razočaranja kad je saznao da ne može raditi tamo gdje je oduvijek htio – u vojsci.

Silvio s djevojkom Majom; osobna arhiva

Poremećaj prepoznavanja boja poznat pod nazivom daltonizam pogađa gotovo 200 tisuća Hrvata. Jedan od njih je i 22 – godišnji Zagrepčanin Silvio Poslončec. Ovaj student Kineziolškog fakulteta u Zagrebu ima problema s prepoznavanjem svih nijansi crvene boje, što se medicinski dijagnosticira kao protonotopski tip daltonizma. Od osnovne škole je svjestan svog poremećaja zbog kojeg su mu se neki snovi srušili. Svejedno, da mora imati neki poremećaj uvijek bi izabrao upravo ovaj, jer je daleko najbezopasniji i najmanje utječe na život pojedinca.

Izdvojeni članak

Slabovidni gimnazijalac: Neki profesori su OK, neki kažu snađi se sam

Daltonizam mu srušio snove

Dječački san studenta sa zagrebačkih Ravnica je oduvijek bio usmjeren prema izgradnji karijere u vojsci. Unatoč tome što je imao žarku želju da izgradi vojničku profesiju, on nikad nije uspio upasti u redove Hrvatske vojske.

– Kad sam završio srednju školu, otišao sam na liječnički pregled za vojsku i dali su mi klasične krugove s bojama da prepoznam brojeve. Naravno, pao sam na svakom krugu, prisjeća se ovaj student.
Nakon toga je slijedio novi korak na liječničkom, pregled na aparatu kojim bi se detaljnije ustanovio i utvrdio poremećaj daltonizma. Nakon što je pao i na ovom ispitu, Silvio nije mogao ići u vojsku.

Karijeru je međutim pronašao u smjeru kondicijskog trenera na Kineziološko fakultetu, a uz to radi kao zaštitar u jednoj tvrtci gdje mu ovaj poremećaj nije bio presudan pri zapošljavanju.
– Jedini problem koji sam možda mogao imati je na liječničkom pregledu za vozačku dozvolu. Međutim doktorica mi je dala ‘prolazno’, pa mi čak niti u vozačkoj nije zabilježeno da sam daltonist, objašnjava sugovornik i dodaje kako nema nikakvih problema s razlikovanjem boja na semaforu.

Silviev tata vozio zlatan auto

Silvio je daltonizam naslijedio od svog djeda i to po majčinoj strani, jer samo majka može biti nositelj ovog genetskog poremećaja. Za isti je saznao na sistematskom pregledu u osnovnoj školi, no i prije toga je sumnjao da nešto nije u redu s njegovim razlikovanjem boja.

– Jednom prilikom sam rekao da moj tata vozi zlatan auto, jer pod odsjajem sunčeve svjetlosti uopće ne mogu razlikovati nijanse crvene i zelene. Dakako moj tata zapravo vozi zelen auto, a nakon što je cijela ekipa čula da ima zlatni auto, to je priča koja se ponavlja već godinama, prisjetio se student daltonist.

Osim nepoznavanja boja na sunčevoj svjetlosti Silvio će teško prepoznati nijanse crvene boje, što znači da mu je dijagnosticiran protonopski tip daltonizma.
– Crvena mi je često puta smeđa, a zna se dogoditi i da mi zelena bude smeđa i slične kombinacije. Uglavnom mi se mješaju razne nijanse boja, objasnio je.

Izdvojeni članak

Neobičan poremećaj: Kad pretjeramo u zdravom načinu života

‘Kad vas zezaju, okrenite i vi sve na šalu’

Unatoč tome što su mu se srušili snovi zbog nemogućnosti odlaska u vojsku, danas radi na karijeri kondicijskog trenera i zaboravlja na daltonizam.
Kad ovaj 22 – godišnjak odlazi u kupnju odjeće, bira uglavnom tamne boje stoga nema problema s mogućim smiješnim i šarenim odjevnim kombinacijama. Tvrdi da mu život s daltonizmom ne predstavlja nikakvu prepreku, jer je to najmanji mogući problem koji može imati.

Svima koji su se susreli s miješanjem boja ili pak nerazlikovanjem raznih nijansi poručio je da se ne deprimiraju, jer na ovaj poremećaj čovjek ne može utjecati.
– Kad vas netko zadirkuje jer ne možete razlikovati neke boje, okrenite sve na zezanciju. Tijekom godina ćete već imati spreman odgovor za svakog tko vas krene zezati, pa se samo možete nasmijati i prihvatiti situaciju onakvom kakva je, zaključio je Silvio.

Život s daltonizmom: ‘Zbog nerazlikovanja boja srušio mi se san o karijeri’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap