Pretraga

ZKLS organizirao prvi ‘Sajam karijera HBŽ’: Oko 50 studenata iz Zagreba uputilo se u Livno predstaviti svoj fakultet

A- A+

Članovi Zagrebačkog kluba livanjskih studenata u petak 21. ožujka organizirali su prvi ‘Sajam karijera HBŽ’ namijenjen svim maturantima koji žele upisati fakultet u Zagrebu. Iz hrvatske metropole, noć prije, busom se za Livno uputilo 50-ak studenata, od kojih je pola Livnjaka, a ostatak iz cijele Hrvatske, kako bi predstavili sve sastavnice zagrebačkog Sveučilišta, državnu maturu, ali i ZKLS. Iako najviše livanjskih gimnazijalaca odlazi u Zagreb, ravnatelj Dinko Periša iste nije pustio zadnji sat s nastave kako bi se informirali o budućem školovanju. No, Sajam je posjetilo stotinjak maturanata drugih škola iz Hercegbosanske županije.

Zahvaljujući uloženom trudu članova Zagrebačkog kluba livanjskih studenata maturanti iz Hercegbosanske županije prisustvovali su prvom ‘Sajmu karijera HBŽ‘. Predsjednik ZKLS-a Tomislav Pavić, student zagrebačkog FER-a, došao je na ideju kako bi bilo dobro upoznati maturante o Sveučilištu u Zagrebu budući da veliki broj Livnjaka, Duvnjaka i ostalih maturanata iz BiH odlazi u hrvatsku metropolu na studij. Za manje od tri tjedna organizacijskog posla, uz pomoć ostalih članova ZKLS-a, ali i potpore načelnika Općine Livna Luke Čelana i ministra prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petra Galića, u Livno se 21. ožujka uputilo 50-ak studenata, što Livnjaka što iz cijele Hrvatske, na Sajam karijera održan u dvorani Srednje ekonomske škole u 11 sati.

Izdvojeni članak

Aktivni livanjski studenti u ZKLS-u

Studenti održali prvi ‘Sajam karijera HBŽ’

– Došao sam na ideju kako bi bilo odlično maturante u Hercegbosanskoj županiji upoznati sa zagrebačkim fakultetima, smještajem, prehranom, državnom maturom, ali i radom našeg Kluba. Svi smo mi u Zagreb došli bez osnovnih informacija i snalazili se sami, a na ovaj način smo omogućili ovogodišnjoj generaciji maturanata da se informiraju o onome što ih čeka ako upišu neki od studija u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, rekao nam je predsjednik ZKLS-a Tomislav Pavić.

Iz hrvatske metropole prema Livnu se uputilo 50 studenata, od koji je polovina iz Hrvatske, a drugi dio čine livanjski studenti te su predstavili svoje fakultete uz promo materijale, letke te odgovarali na pitanja znatiželjnih maturanata.

Izdvojeni članak

Bojan Jambrošić na današnji dan u Livnu otkrio penicilin


Prezentacija o državnoj maturi

Nakon uvodnih riječi Predsjednika ZKLS-a, načelnika Čelana i Mate Spajića u ime županijskog resornog ministarstva, livanjski studenti su održali prezentaciju o državnoj maturi. Također je i Vedran Dodig u ime Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu uputio koju riječ prisutnima o upisu na neki od 33 sastavnice, samo studiranje, smještaj i slično.

Ravnatelj Opće gimnazije Livno nije pustio maturante na Sajam

Otvorenju prvog ‘Sajma karijera HBŽ’ u prisustvovali su ravnatelji svih livanjskih srednjih škola, uz njih i ravnatelj Opće gimnazije Dinko Periša koji učenike četvrtih razreda nije oslobodio na sat vremena kako bi se informirali o izboru za fakultet, državnu maturu ili, pak, studentski život u Zagrebu. Treba napomenuti da upravo gimnazijalci najviše upisuju zagrebačke fakultete.

No Sajam je posjetilo stotinjak livanjskih ekonomista, strukovnjaka te nekolicina maturanata iz ostalih dijelova Hercegbosanske županije.

Najviše interesa srednjoškolci su pokazali za štandom državne mature, budući da su slabije upoznati s istom od kolega u susjednoj Hrvatskoj. Među popularnijim štandovima bile su sveučilišne sastavnice za koje se najčešće odlučuju i hrvatski maturanti, na primjer Filozofski fakultet, Medicina, Ekonomija i slično. No brojne maturante privuklo je i Vojno vođenje i upravljanja te Vojno inženjerstvo.

Druženje nakon Sajam

Nakon što je u 14 sati završio ‘službeni dio’, domaćini su organizirali dva dana za hrvatske kolege. Družili su se uz ručak, roštilje, večernji izlazak te obilazak muzeja i galerije Gorica, a posjetili su i poznato Eco-selo Grabovicu na Buškom jezeru.

Organizatori su na kraju poručili kako srednjoškolci, ravnatelji i profesori u Hercegbosanskoj županiji mogu očekivati Sajam karijera i sljedeće godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap