Pretraga

Znanost uz kavu: Osječki studenti svaki mjesec s drugim profesorom na kavi

A- A+

Umjesto uobičajenog ispijanja kave u omiljenom kafiću, nekolicina studenata iz Osijeka odlučila je organizirati kave sa sveučilišnim profesorima. Pokrenuli su projekt Znanost uz kavu, a takvo okupljanje organiziraju jednom mjesečno. Prijedloge profesora daju sami studenti, a dobrodošli su svi zainteresirani.

Foto: Privatna arhiva

Udruga Studenata Građevinskog fakulteta u Osijeku (SGFOS) odlučila je svoje kave podignuti na višu razinu te su tako došli na ideju dugoročnog projekta zvanoga Znanost uz kavu. Naime, članovi SGFOS-a odlučili su svaki mjesec organizirati neformalno druženje sa sveučilišnim profesorima koje predlažu sami studenti. Više detalja otkrio nam je Mario Mikolčević, jedan od članova Udruge organizatora.

Izdvojeni članak

Menze u Osijeku studentima nude ručak za van

Studenti organiziraju kave s profesorima

– Znanost uz kavu je zamišljena kao jedno neformalno druženje studenata i profesora. Budući da se na nastavi nema vremena toliko pričati o nekakvim, studentima zanimljivijim, temama iz građevinske struke stoga nam studenti šalju prijedloge tema i profesora čije iskustvo žele čuti, otkriva Mikolčević.

Osječki su studenti ideju za ovakvim projektom dobili od svog profesora Ivana Krausa, a prvu kavu su organizirali Adriana Cerovečki i Denis Brandis u listopadu. Led je razbio asistent Marin Grubišić koji je pričao o svom doktoratu i doktoratima općenito.

– Cilj projekta je približiti studente i profesore, premda naši studenti već imaju gotovo prijateljski odnos s profesorima, prikazati ih u jednom drugom svjetlu, raspravljati o temama iz struke u opuštenoj atmosferi.
Na prošlom susretu su se našle četiri stolice viška, ali ne zbog teme ili gostujućeg profesora nego zbog studentskih obaveza i kolokvija. Inače kapacitet prostora je oko 30 ljudi, pojasnio nam je Mario s Građevine u Osijeku.

Izdvojeni članak

Student u Osijeku četiri godine lažirao potpise i ocjene te dobio diplomu


Studenti s pozitivnim feedbackom

– Dojmovi su odlični, kako profesora tako i studenata, profesori su se i sami ponudili za gostovanje. Do sada su održane dvije kave tako da nismo uspjeli ispuniti sve želje studenata, ali morat će biti strpljivi, tvrdi Mikolčević. Za kraj je dodao kao ograničenja broja studenata nema, osim sjedećih mjesta. Iako mogu doći svi studenti kojima se teme učine zanimljive, kako se razgovara o građevinskoj struci, zainteresirani su većinom studenti iz tog područja naobrazbe.

Želja je da svaki mjesec bude drugi gost

Profesore biraju sami studenti, a SGOFS ima službeni e-mail na koji se javljaju oni s prijedlozima tema i profesora. Prema riječima jednog od članova Udruge, na ‘kavu’ mogu doći svi zainteresirani. Tako je na posljednjem okupljanju službeni gost bio dekan građevinskog fakulteta Damir Varevac, a bila su prisutna još dva asistenta koji su se, prema mišljenju studenata, savršeno nadopunjavali.

– Želimo održati tu praksu da svaki mjesec dođe drugi profesor jer imamo više smjerova na diplomskom studiju tako da svi studenti sa smjerova budu zadovoljni i da popiju kavu s omiljenim profesorom, ističe student Mario.

Foto: Privatna arhiva

Share via
Copy link
Powered by Social Snap