Pretraga

Znate li koji su studiji društveni, a koji humanistički? Bez brige, nisu sigurni ni na Sveučilištu, a mi vam donosimo odgovor

A- A+

Najveći broj studenata upisuje fakultete društveno-humanističkog područja. Problem može nastati kada spojnica nestane, a na nekom upitniku nas pitaju pripada li naš studij društvenim ili humanističkim znanostima. Da se više ne bismo sramotili kada nas pitaju studiramo li društvene ili humanističke znanosti (ili pak neke druge), odlučili smo malo razjasniti situaciju. Usput smo primijetili da ni na stranicama Sveučilišta u Zagrebu nisu baš točno napravili ovu podjelu.

Foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Studiraš li društvene znanosti ili humanističke znanosti?
Blok.
Koja je ono razlika? Mislim da sam na društvenom fakultetu, ma gotovo sigurno, ali što ako ipak kažem krivo…?

Izdvojeni članak

AZVO predstavio petogodišnji ciklus reakreditacije visokih učilišta, najviše studenata u društvenim znanostima

Društveno vs. Humanističko: Ovo je podjela

Događa se da zaboravljamo razliku između ova dva područja, pa nam je ponekad najlakše reći da studiramo društveno-humanističke znanosti. Međutim, razlika postoji.

Društvene znanosti su akademske discipline koje se bave podrijetlom i razvojem ljudskoga društva te ustanovama, odnosima i idejama koje oblikuju ljudski život. Humanističke znanosti su akademske discipline koje se bave pitanjem čovjeka i ljudskih vrijednosti u različitim segmentima ljudskoga života. Zadaća im je istraživanje i razmatranje čovjekova odnosa spram svijeta te proučavanje proizvoda ljudskoga duha. Tako navodi Hrvatska enciklopedija.

Prema tim definicijama dijele se i fakulteti i studiji, pa tako pod društveno područje spadaju: ekonomija, pravo, socijalni rad, politologija, novinarstvo, sociologija, psihologija, logopedija, rehabilitacija, kineziologija, učiteljski studiji, pedagogija, informacijske znanosti, komunikologija, socijalna pedagogija te studiji na Fakultetu organizacije informatike. U humanističko područje spadaju: jezici, književnost, povijest, antropologija, arheologija i filozofija, religijske znanosti.

Povijest i antropologiju neki svrstavaju među društvene znanosti jer se koriste empirijskim istraživanjima, što nije karakteristika humanističkih znanosti. I pravo se nalazi na samoj spojnici društveno-humanističkih znanosti, pa ne bi bila velika greška svrstati ga pod bilo koju od njih iako je u pravilu u domeni društvenih znanosti.

Izdvojeni članak

Provjerite na koje se društvene, humanističke i umjetničke fakultete upisuju najbolji srednjoškolci

Sveučilište u Zagrebu krivo podijelilo studije u ova dva područja

Prilikom pisanja ovog teksta, primijetili smo da je na stranicama Sveučilišta u Zagrebu podjela među područjima pogrešna. Naime, oni su cijeli Filozofski fakultet svrstali pod humanističke znanosti iako mu i na engleskom sam naziv govori da je to Fakultet humanističkih i društvenih znanosti (Faculty of Humanities and Social Sciences). Oni preddiplomske studije sociologije, pedagogije, informacijskih znanosti i psihologije s FFZG-a navode pod humanističko područje, a isto rade i sa sociologijom, komunikologijom i psihologijom na Hrvatskim studijima. I povijest je na stranicama Sveučilišta upisana pod humanističkim znanostima, iako je i ovaj studij društveni.

Na stranici Postani student podjela je točno napravljena. Budući studenti pri odabiru područja koje ih zanima dobit će točne podatke o tome koji je studij društveni, a koji humanistički. Ipak, s obzirom da i stranice Sveučilišta u Zagrebu navode na krivo razmišljanje, nije čudno da mnogi kolege ne znaju studiraju li društvenu ili humanističku znanost.

Osim ova dva, postoji još nekoliko znanstvenih područja pri kojima djeluju fakulteti Sveučilišta u Zagrebu. To su prirodne znanosti, tehničke znanosti, biotehničke i biomedicinske znanosti te umjetničko područje.

Copy link
Powered by Social Snap