Pretraga

Župan Flego traži da Klub studenata Istre ostane na istoj adresi u Zagrebu, iz Kluba smiruju tenzije

A- A+

U srijedu smo izvijestili o problemima u kojima se zatekao legendarni Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ uslijed promjene vlasništva nad prostorom u kojem udruga djeluje više od 50 godina. Nakon što se prošle godine kao vlasnik prostora u Ilici 13 upisala Republika Hrvatska, KSI se našao u nezgodnoj situaciji s obzirom na to da nije poznato kakve točno namjere država ima s prostorom u kojem je popularni Istarski smješten. Oglasio se istarski župan Valter Flego, a oglasili su se i iz KSI-ja odakle se nadaju adekvatnom rješenju problema kroz dijalog s Ministarstvom državne imovine.

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’

Sredinom tjedna izvijestili smo o situaciji u kojoj se našao Klub studenata Istre ‘Mate Balota’, već više od 50 godina smješten na dobro poznatoj zagrebačkoj adresi u Ilici 13. Naime, Klub je do travnja prošle godine imao ugovor o najmu s Gradom Zagrebom koji je bio vlasnik prostora, no tada se ugovor raskida i Republika Hrvatska uknjižuje se kao novi vlasnik prostora. O svemu tome, studenti iz popularnog Istarskog samoinicijativno su saznali tek u prosincu prošle godine.

Izdvojeni članak

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

Istarski župan Flego od ministra Gorana Marića zatražio da KSI ‘Mate Balota’ ostane na istoj adresi

Iz KSI-ja su proteklog vikenda obavijestili svoje članstvo o novonastaloj situaciji, poručivši kako ih država želi izbaciti iz prostora u kojem djeluju više desetljeća. Prvi sastanak koji su održali s predstavnicima Ministarstva državne imovine nije bio pretjerano obećavajuć, s obzirom da su im poručili da se moraju iseliti iz prostorija jer državnim tijelima fali smještaj u centru grada.

Jučer se na Twitteru po ovom pitanju oglasio Valter Flego, istarski župan i potpredsjednik IDS-a. Poručio je kako je od ministra Gorana Marića zatražio da Istarski ostane na istoj adresi na kojoj je od 1966.

Klub: ‘Molimo zainteresiranu javnost da pričeka službenu odluku i omogući nam uvjete za kvalitetan dijalog s Ministarstvom državne imovine’

A jučer su se za medije priopćenjem oglasili i iz samog Kluba studenata Istre. Smiruju tenzije i poručuju kako žele uvjete za kvalitetan dijalog s Ministarstvom državne imovine. Njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– U posljednje su se vrijeme u javnosti pojavili brojni medijski napisi i upiti vezani za situaciju sa zakupom prostora u kojem djeluje Klub studenata Istre „Mate Balota“, pa osjećamo obavezu da se očitujemo po tom pitanju i smirimo tenzije koje su se javile kao rezultat tih napisa.

Izdvojeni članak

Kultna studentska mjesta: Istarski je kroz 50 godina rađao prijateljstva, ali i rock mitove

S obzirom na to da se promijenio vlasnik prostora u Ilici 13 u kojem Klub djeluje, javila se potreba da se pravni status Kluba u tom prostoru regulira. Moramo istaknuti da je predmet još uvijek otvoren, pregovori su u tijeku i Ministarstvo državne imovine pokazalo je želju za dijalogom, za koji se nadamo da će izroditi adekvatno rješenje situacije. Smatramo da u takvoj situaciji nije potrebno dizati tenzije koje stvaraju dodatan nepotrebni pritisak, nego molimo zainteresiranu javnost da pričeka službenu odluku i omogući nam uvjete za kvalitetan dijalog s Ministarstvom državne imovine.

Zahvaljujemo se svima koji su u proteklih desetak dana iskazali svoju potporu i podršku Klubu studenata Istre „Mate Balota“, posebice svim bivšim i sadašnjim članovima koji su se stavili na raspolaganje bilo za kakvu pomoć. Ova je situacija pokazala kako je Klub puno više od mjesta okupljanja studenata, nego je u svojem dugogodišnjem aktivnom radu postao mjesto očuvanja i promicanja vlastitog identiteta, ali i poštivanja različitosti. U samom je Statutu Kluba kao jedan od temeljnih ciljeva upisano i razvijanje kulture dijaloga, a to najbolje možemo pokazati upravo svojim pristupom rješavanju ovog problema.

Klub studenata Istre „Mate Balota“ oduvijek je bio i bit će više od kluba, on je i skup vrijednosti, stavova, povijesti i budućnosti te mjesto u kojem se svi Istrijani u Zagrebu mogu osjećati kao kod kuće. Zato, Mate živi vječno!, poručili su iz KSI ‘Mate Balota’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap