Pretraga

Drugo mjesto na Ideji godini osvojili strojem za ljuštenje oraha: ‘Svake godine napravimo neki projekt’

A- A+

Srednja škola Ludbreg već godinama sudjeluje na Ideji godine, srednjoškolskom natjecanju na kojem tražimo najbolju poslovnu ideju. Ove su godine njihovi učenici (ponovno) osvojili drugo mjesto. Lucija Ivanuša, Erik Kelin i Goran Kranjčec osmislili su Hrestač, stroj koji odvaja ljusku oraha tako da njegova jezgra ostane netaknuta.

foto: Privatni album

– Nagrada na Ideji godine svakako je potvrda dobrog zalaganja učenika i njihovog interesa za ovakva natjecanja i projekte, kaže Željko Posavec, nastavnik Srednje škole Ludbreg i mentor Triu fantasticu, timu koji je na ovogodišnjoj Ideji godine osvojio drugo mjesto.

Učenici Lucija Ivanuša, Erik Kelin i Goran Kranjčec osmislili su Hrestač, stroj koji odvaja ljusku oraha tako da njegova jezgra ostane netaknuta.

– Cilj ove ideje je razbijanje ljuske oraha pomoću raznih mehanizama koji bi orah slomili tako da bi odvojili ljusku oraha od same matice oraha. Kod slomljenog oraha ljuska bi potonula na dno, a jezgra bi plutala na vodi. Ovaj stroj bi se mogao koristiti za kućnu uporabu ili za masovnu uporabu. Znajući da nema puno poduzeća koja se bave time, mislimo da bi bila ekonomski isplativa, objasnili su u prijavi.

Istaknuli su da žele da  stroj bude dostupan, da je financijski isplativ i rentabilan.

Svi, naime, znamo koliko je teško, premda i čekićem, odvojiti ljusku od jezgre oraha a da ju pritom ne oštetimo.

Izračunava silu loma za svaki pojedini orah

Izdvojeni članak

Pobjednik Ideje godine: Nisam se mogao naći s prijateljima pa sam smislio aplikaciju

Učenici Srednje škole Ludbreg zato su osmislili Hrestač, napravu koja funkcionira na vrlo jednostavan način.

– Kada se orasi ubace u spremnik, oni transportnim putevima idu do valjka gdje se lome. Zbog izračunate sile loma, orasi se lome točno tako da se jezgra oraha ne ošteti, ali se ipak odvaja od ljuske. Nakon lomljenja razbijeni orah putuje transportnom trakom do košarice s vodom gdje plod ostaje plutati, a ljuska potone na dno. Kada podignemo košaricu, u njoj ostaju samo plodovi oraha, pojašnjavaju nam rad stroja.

Njihovo rješenje svidjelo se i našem žiriju koji su činili: Frane Šesnić, direktor ZICER-a; Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županijaMartina Šarić iz Predstavništva Europske komisije u HrvatskojAljoša Šestanović, profesor s Effectus Visokog učilišta te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr.

Uložili puno rada i truda

– Osvajanje nagrade za nas je velik uspjeh . U naš projekt uložili smo puno truda i rada , stekli nove
vještine i izgradili smo svoje samopouzdanje , a to što smo osvojili drugo mjesto samo nas potiče da u
našim budućim karijerama budemo samopouzdani i inovativni te da nikada ne odustajemo, kazala nam je Lucija Ivanuša.

Za Ideju godine, kaže, čuli su od prijašnjih sudionika u školi te su se na poticaj profesora i sami
odlučili prijaviti na natječaj.

Otkrila nam je i što će nakon škole.

– Nakon završetka srednje škole svatko ide svojim putem, neki od nas planiraju upisati faks, a neki će
početi raditi u svojoj struci, kaže Lucija.

Svake godine rade na realizaciji svojih ideja

Sudjelovanjem na natjecanju zadovoljan je i njihov nastavnik. Kako i ne bi bio, kad je Srednjoj školi Ludbreg ovo četvrto sudjelovanje na Ideji godine.

Izdvojeni članak

Ovo je 10 najboljih timova na natjecanju Ideja godine 2020.

– Od 2016. sudjelujemo u natjecanju Ideja godine. Gotovo svake godine Srednja škola Ludbreg u finalu ima jedan tim. Jedne smo godine imali i dvije ekipe u finalu, a već 2016. smo također osvojili drugo mjesto s projektom invalidskih kolica koja izbjegavaju prepreku, istaknuo je Posavec.

Kaže kako ovakva natjecanja zapravo odgovaraju njihovoj školi jer im omogućuju da različita zanimanja, pa i ona strukovna, iskoriste za jedan dobar projekt.

– Svake godine pokušavamo zapravo ciljano razvijati ideju koja nema globalno tržište. Tako smo brojnim projektima pokušavali pomoći osobama s invaliditetom (prošle godine projekt nožni miš za osobe oduzetog gornjeg ekstrema), a ove godine odlučili smo se razvijati našu ideju u cilju da pomognemo u ljuštenju orašastih plodova, objašnjava.

Izdvojeni članak

Osmislile sustav za pomoć osobama s invaliditetom pa osvojile treće mjesto na Ideji godine

Tim su, dodaje, oformili na izvannastavnim aktivnostima gdje su s CNC operaterima radili 3D programe za modeliranje.

– Nakon ideje, brojnih skica i modela,pozvali smo Luciju u naš tim i radili na poslovnom planu, prepričava.

Otkrio nam je i kako je Hrestač je ime koje za koje su se zajednički odlučili.

– Erik Kelin se bavi pjevanjem (repanjem, popularno) i objavljuje brojne YouTube video uratke pa je on glavni kreativac za slagan našeg projekta, zaključio je Posavec.

Ideje koje drugima olakšavaju život

Na ovogodišnjoj Ideji godine pobijedio je Ramal Salha, maturant Elektrotehničke i prometne škole Osijek, koji je osmislio Qullix, aplikaciju za istovremeno gledanje videa s prijateljima. Što nam je rekao o aplikaciji, pročitajte u članku.

Treće mjesto osvojile su učenice Karla Barić, Alma Beriša i Klara Zima iz Gimnazije Velika Gorica. Osmislile su INDIVIDOM, jedinstveni sustav koji osobama s invaliditetom pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u kući. Intervju s njima pročitajte ovdje.

Pogledajte kako je izgledalo proglašenje pobjednika:

Sve o natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje.

_______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Copy link
Powered by Social Snap