Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’

Prijave za jubilarno V. po redu natjecanje Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr već su počele. Slogan je i dalje ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, a ove će se godine posebno honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. Nekoliko riječi, ali i zanimljive upute srednjoškolcima koji se prijavljuju dao je Hrvoje Balen, član uprave Visokog učilišta Algebra, koje je i ove godine partner projekta.

Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, jedino takvog tipa u Hrvatskoj, a održava se već petu godinu. Organizator je portal srednja.hr, a među partnerima projekta Ideja godine je i Visoko učilište Algebra. Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Učilišta od prvog je izdanja natjecanja član žirija.

Predstavljamo poslovni plan za V. izdanje projekta Ideja godine

Tehnologije ne poznaju granice jezika i kulture

– Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti da krenu i prvi puta prezentiraju svoju ideju, možda i neku realizaciju, pred žirijem koji zna ocijeniti vrijedi li nešto ili ne, da li ima potencijala ili ne, kaže Balen. 

Kao i svake godine, i ove je stavljen naglasak na tehnologiju, a slogan ostaje ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Bez tehnologije moderan je svijet nemoguće zamisliti, a odlika najrazvijenijih zemalja svijeta upravo je razina tehnološke razvijenosti. Stoga će se ove godine posebno honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. 

– Mlade nastojimo motivirati da razmišljaju o tehnološkim rješenjima, jer ona ne poznaju granice jezika, ne poznaju granice kulture, već se jednostavno mogu primijeniti bilo gdje na tržištu od 7 milijardi ljudi. Kada razmišljamo o tehnologiji, znajmo da na svijetu postoji cijeli niz takozvanih disruptivnih tehnologija, koje mijenjaju svijet iz dana u dan i stvaraju novu vrijednost, kaže Balen i dodaje kako takva tehnologija mijenja način poslovanja, mijenja način na koji radimo, funkcioniramo.

Ideja godine 2017: Često postavljana pitanja

Multidisciplinarnom metodom do finala 

Kao višegodišnji član žirija koji je u sklopu ovog natjecanja poslušao i pročitao poslovne planove i ideje brojnih srednjoškolaca, Balen svakako ima korisne savjete za potencijalne natjecatelje, kao i one koji su se na Ideju godine već prijavili u prvom krugu.

– Apeliram na sve sudionike da iskoriste sve što je od tih segmenata moguće iskoristiti da bi stvorili proizvod koji će dati neku novu i dodanu vrijednost bilo kojoj usluzi koju oni nude. Ideja godine je vrlo otvoren i demokratičan natječaj. Od vas tražimo da nam pristupite multidisciplinarnom metodom, dakle, da pristupite vašem proizvodu, usluzi i ideji na više aspekata i iz više kuteva. Zato slobodno složite timove i iz drugih škola, uzmite kolege iz tehničkih škola, s društvenog usmjerenja, iz ekonomskih škola, dizajnerskih škola. Dođite nam sa što kompletnijim timom koji može proizvesti gotovi proizvod i na kraju, naravno, onaj koji će biti isplativ i koji će donijeti financijske rezultate na tržištu, poručuje Balen. 

Kada je u pitanju praktičan rad, te pretakanje teorijskih znanja u razvoj neke poduzetničke ideje, brojni srednjoškolci osjećaju svojevrstan strah od toga da njihova ideja neće biti dovoljno dobra. No, uz dovoljno truda, za to nema razloga. 

– Vrlo je vjerojatno da je ovo vaš prvi poduzetnički pothvat uopće, s obzirom na to da ste srednjoškolci i da još niste imali prilike sudjelovati na ovakvim natjecanjima. Međutim, nemojte se obeshrabriti, ideja postoji puno, vremena je sasvim dovoljno. Ja vam želim puno sreće, da izaberete prave ljude i pravi tim i da se vidimo 4. svibnja na finalu Ideje godine u Zagrebu, kazao je za kraj Balen. 

Odgovore na najčešće postavljana pitanja, važne datume vezane uz natjecanje i poslovni plan možete pronaći na ovoj poveznici.

_________________________________________________________________________

Partneri projekta Ideja godine su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr

Odgovori