Pretraga

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’

A- A+

Prijave za jubilarno V. po redu natjecanje Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr već su počele. Slogan je i dalje ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’, a ove će se godine posebno honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. Nekoliko riječi, ali i zanimljive upute srednjoškolcima koji se prijavljuju dao je Hrvoje Balen, član uprave Visokog učilišta Algebra, koje je i ove godine partner projekta.

Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, jedino takvog tipa u Hrvatskoj, a održava se već petu godinu. Organizator je portal srednja.hr, a među partnerima projekta Ideja godine je i Visoko učilište Algebra. Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Učilišta od prvog je izdanja natjecanja član žirija.

Izdvojeni članak

Predstavljamo poslovni plan za V. izdanje projekta Ideja godine

Tehnologije ne poznaju granice jezika i kulture

– Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti da krenu i prvi puta prezentiraju svoju ideju, možda i neku realizaciju, pred žirijem koji zna ocijeniti vrijedi li nešto ili ne, da li ima potencijala ili ne, kaže Balen. 

Kao i svake godine, i ove je stavljen naglasak na tehnologiju, a slogan ostaje ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Bez tehnologije moderan je svijet nemoguće zamisliti, a odlika najrazvijenijih zemalja svijeta upravo je razina tehnološke razvijenosti. Stoga će se ove godine posebno honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. 

– Mlade nastojimo motivirati da razmišljaju o tehnološkim rješenjima, jer ona ne poznaju granice jezika, ne poznaju granice kulture, već se jednostavno mogu primijeniti bilo gdje na tržištu od 7 milijardi ljudi. Kada razmišljamo o tehnologiji, znajmo da na svijetu postoji cijeli niz takozvanih disruptivnih tehnologija, koje mijenjaju svijet iz dana u dan i stvaraju novu vrijednost, kaže Balen i dodaje kako takva tehnologija mijenja način poslovanja, mijenja način na koji radimo, funkcioniramo.

Izdvojeni članak

Ideja godine 2017: Često postavljana pitanja

Multidisciplinarnom metodom do finala 

Kao višegodišnji član žirija koji je u sklopu ovog natjecanja poslušao i pročitao poslovne planove i ideje brojnih srednjoškolaca, Balen svakako ima korisne savjete za potencijalne natjecatelje, kao i one koji su se na Ideju godine već prijavili u prvom krugu.

– Apeliram na sve sudionike da iskoriste sve što je od tih segmenata moguće iskoristiti da bi stvorili proizvod koji će dati neku novu i dodanu vrijednost bilo kojoj usluzi koju oni nude. Ideja godine je vrlo otvoren i demokratičan natječaj. Od vas tražimo da nam pristupite multidisciplinarnom metodom, dakle, da pristupite vašem proizvodu, usluzi i ideji na više aspekata i iz više kuteva. Zato slobodno složite timove i iz drugih škola, uzmite kolege iz tehničkih škola, s društvenog usmjerenja, iz ekonomskih škola, dizajnerskih škola. Dođite nam sa što kompletnijim timom koji može proizvesti gotovi proizvod i na kraju, naravno, onaj koji će biti isplativ i koji će donijeti financijske rezultate na tržištu, poručuje Balen. 

Kada je u pitanju praktičan rad, te pretakanje teorijskih znanja u razvoj neke poduzetničke ideje, brojni srednjoškolci osjećaju svojevrstan strah od toga da njihova ideja neće biti dovoljno dobra. No, uz dovoljno truda, za to nema razloga. 

– Vrlo je vjerojatno da je ovo vaš prvi poduzetnički pothvat uopće, s obzirom na to da ste srednjoškolci i da još niste imali prilike sudjelovati na ovakvim natjecanjima. Međutim, nemojte se obeshrabriti, ideja postoji puno, vremena je sasvim dovoljno. Ja vam želim puno sreće, da izaberete prave ljude i pravi tim i da se vidimo 4. svibnja na finalu Ideje godine u Zagrebu, kazao je za kraj Balen. 

Odgovore na najčešće postavljana pitanja, važne datume vezane uz natjecanje i poslovni plan možete pronaći na ovoj poveznici.

_________________________________________________________________________

Partneri projekta Ideja godine su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]