Pretraga

[Ideja godine ’17] TechCit iz Buja bi mogao pomesti Google Karte

A- A+

Prva stvar što napravimo kada moramo ići na neku novu lokaciju jest da utipkamo njezinu adresu u Google Karte i potražimo smjernice. No, ponekad se čini da karta ne pokazuje dovoljno i da su mrlje koje predstavljaju zgrade nejasne. Na petom održanom finalu natjecanja Ideja godine, u organizaciji portala srednja.hr, pojavila se upravo aplikacija kojom bi takve poteškoće mogle postati prošlost.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Ove je godine po peti put održano natjecanje Ideja godine, čiji je organizator portal srednja.hr, a partneri petu godinu zaredom su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus, te prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2.

Po četvrti put na ovom natjecanju sudjelovala je i srednja škola “Vladimir Gortan” iz Buja, pod vodstvom mentorice Dolores Mihelić Malbašić, čiji je tim Gortan Tech prošle godine zasjao na pobjedničkom prijestolju. Ovogodišnji tim, TechCit, kojeg čine Debora Krastić, Rino Malbašić i Tina Vivoda osmislio je aplikaciju koja će pomoći kako korisnicima tako i poslovanjima koji će na karti biti prikazani.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’17] Uz Igorov izum gužve na nogometnim utakmicama odlaze u povijest

Pripremili prezentaciju u dva školska sata

Aplikacija TechCit je tu da pomogne građanima i turistima da lakše pronađu koja ih zanima, ali također pruža mogućnost objektima da se poslovno unaprijede.

– Imamo Google Karte i uglavnom svatko preko toga traži lokaciju, kako doći do nje i općenito o toj lokaciji. Mi smo pogledali kako ponekad ne objašnjava točno mjesto na kojem se nalazi i ne govori ništa točno o toj lokaciji. Pa smo mi smislili kako to efektivnije napraviti i općenito i za poslovne objekte, na primjer frizerske salone i trgovine, da se mogu lakše poslovno unaprijediti. I tako smo počeli raditi i došli do ideje, rekao je Rino.

Ideju za aplikaciju su dobili puno prije objave natjecanja, pa su se pripremali gotovo cijelu školsku godinu, a neprestano su je razvijali i dodavali nove stvari.

Prezentaciju koju smo vidjeli na samom finalu, a možete je pogledati u videu na dnu članka, su pripremili u samo dva školska sata, a čak ni pismena provjera dan prije finala ih nije mogla omesti.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’17] BusForUs: Aplikacija s kojom Splićani više neće kasniti

Aplikacija na razini samo jednog grada – za sada

Iako vrlo mladi, svjesni su da nikad nije prerano za stvaranje inovacija, a da je njihov razvoj nužan za opstanak za tržištu. Pa su tako rekli da je njihova aplikacija sada na razini samo jednog grada, ali da to planiraju promijeniti i proširiti je na ostatak Hrvatske, a ako budu postojali strani investitori, možda i na inozemstvo.

Njihova je mentorica imala samo riječi hvale za natjecanje.

– To je jedna prilika da oni vide kako u stvarnosti svijet funkcionira. Budući da ja uvijek vodim ekonomiste, oni sve doživljavaju iz knjige, maksimalan kontakt sa stvarnošću je naša virtualna tvrtka kao obavezni predmet, ali to je opet nešto na virtualnoj razini. A ovo je osmišljavanje proizvoda od početka do kraja. Tu imaju priliku ujediniti znanja iz ostalih predmeta koji bi ostali samo na definicijama i nabrajanjima, što sad stavlja na iskušenje da oni sami procijene koliko su zapravo upoznati s predmetima koje uče. Pruža se mogućnost da kombiniraju sve te predmete na jednome mjestu, što inače vježbenička tvrtka donekle omogućava, ali je to opet nešto što oni shvaćaju kao ‘moram’ jer ‘moram imati pozitivnu ocjenu’, a ovo je nešto što ‘želim jer me zanima kako će ispasti’. Tako da mislim da je i za njih jedan veliki uspjeh, pogotovo doći u finale i sudjelovati u svemu tome, izjavila je profesorica Dolores Mihelić Malbašić.

Više o ovogodišnjoj Ideji godine:

[VIDEO] Pogledajte kako je proteklo dvodnevno finale V. izdanja Ideje godine

[Ideja godine ’17] Uz Igorov izum gužve na nogometnim utakmicama odlaze u povijest

[Ideja godine ’17] BusForUs: Aplikacija s kojom Splićani više neće kasniti

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Dekanica Effectusa Mira Lenardić: Učenici sada imaju više kreativnog prostora u Ideji godine

Aco Momčilović: ‘Sve finaliste Ideje godine očekujemo u posjetu Rimac Automobilima’

[Ideja godine ’17] Direktor Effectusa daje detaljne upute za stvaranje najuspješnije Ideje godine

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’

Share via
Copy link
Powered by Social Snap