Pretraga

[Ideja godine ’17] Uz Igorov izum gužve na nogometnim utakmicama odlaze u povijest

A- A+

Ako ste ljubitelj nogometa, poput inovatora Igora Okića iz Srednje škole Ludbreg, zasigurno ste se susretali s gužvama prilikom kupnje ulaznica za veće utakmice. Tomu bi uskoro mogao doći kraj, zahvaljujući Igorovoj ideji koja se temelji na izradi elektroničkih ulaznica. Upravo s tim projektom predstavio nam se natjecanju Ideja godine, kojeg je organizirao portal srednja.hr.

Foto: Ivan Božić/srednja.hr

Po peti je put održano natjecanje Ideja godine, koje organizira portal srednja.hr s partnerima Otvorenim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus, te prijateljima projekta IN2 i Rimac Automobili. Iz Srednje škole Ludbreg ove godine su na natjecanje došla čak dva tima, među kojima je i učenik Igor Okić. Njegova ideja bile su elektronske ulaznice koje bi pridonijele smanjenju redova prilikom kupnje ulaznica za događaje na većim stadionima.

– Imali smo zadaću iz Politike i gospodarstva da napravimo svoj projekt i tako sam ja dobio ideju da se zapravo prijavim na natjecanje Ideja godine. Dugotrajno sam čekao na ulazu na utakmice na stadionima i to mi je već dosadilo, pa sam htio nekako ubrzati taj proces i tako sam osmislio elektroničke ulaznice, prisjeća se Igor.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’17] BusForUs: Aplikacija s kojom Splićani više neće kasniti

Manji redovi za kupnju ulaznica, ali i manje izgreda na utakmicama 

No, kako Igor kaže, čitavu ideju moguće je razraditi tako da bi se ovakve ulaznice mogle prodavati i za slične velike događaje.

– Ulaznica bi se koristila kao ručni sat u kojemu postoji programirani čip s osobnim podacima. Prilikom ulaska na stadion, narukvicu bi bilo potrebno prisloniti na aparat koji bi očitavao osobne podatke. Vizija je da od jedne do tri godine proizvedemo ‘electronic ticket’ koji će visoko konkurirati na domaćem tržištu, objasnio je Igor. 

Njegove ulaznice bile bi prihvatljive cijene za svu populaciju, a navijačima bi, kaže, olakšale muke prilikom kupnje ulaznica. Elektronička ulaznica zapravo je nosač ulaznice, ali uz nju, potrebno je izraditi i uređaj za validaciju, dakle, uređaj koji bi očitao podatke s te ulaznice. 

Još jedna od pozitivnih posljedica korištenja ovakve ulaznice, tvrdi Igor, bilo bi smanjenje nereda i gužvi na događajima poput nogometnih utakmica. 

– Prije ulaska na stadion trebalo bi se prijaviti, broj sjedišta osobe i osobne podatke. Potom bi se opet trebalo prijaviti pri sjedalu i ako bi se ta osoba pomaknula sa svog sjedišta, odmah bi se prijavili i otprilike bi znali tko bi radio nerede, objasnio je Igor.

Izdvojeni članak

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

Moguć nastavak rada na projektu 

Na projektu je radio mjesec dana, a kaže, prevelika očekivanja od samog natjecanja nije imao, velika mu je nagrada što je uopće ušao u deset najboljih. 

– Što se tiče budućnosti projekta, moguće je da nastavim raditi na njemu, vidjet ćemo još, kazao nam je Igor. 

Njegov i mentor još jednog tima iz Ludbrega, Trio Fantastico, bio je profesor Željko Posavec. 

– Ove sam godine najprije na razini škole napravio, recimo to tako, jedno idejno natjecanje, samo prezentacija, bez poslovnog plana, samo da se vidi koliko široko učenici gledaju i da se vidi tko stvarno ima kvalitetne ideje. Radili smo na kraju s tri tima za Ideju godine i dva su uspjela napraviti, a jedan, na žalost nije. Moram priznati da nisam očekivao da će oba tima biti u finalu, kaže profesor Posavec. 

Kaže, učenici njegove škole vrlo su zainteresirani za natjecanja poput Ideje godine, jer do izražaja dolaze učeničke kvalitete, inovativnost, te na kraju krajeva, sami stvaraju novi proizvod na tržištu. 

– Gledajte, nije mala stvar kada učenik dođe pred žiri prezentirati to sve pred gostima i gledateljima, to iziskuje nekakvu vježbu, i to će im sve dalje u životu trebati, kaže profesor Posavec.

Više o ovogodišnjoj Ideji godine:

[Ideja godine ’17] BusForUs: Aplikacija s kojom Splićani više neće kasniti

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Dekanica Effectusa Mira Lenardić: Učenici sada imaju više kreativnog prostora u Ideji godine

Aco Momčilović: ‘Sve finaliste Ideje godine očekujemo u posjetu Rimac Automobilima’

[Ideja godine ’17] Direktor Effectusa daje detaljne upute za stvaranje najuspješnije Ideje godine

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’

Copy link
Powered by Social Snap