Pretraga

[Ideja godine ’18] Frane Šesnić: ‘Mi smo tu kako bismo vam olakšali put do uspjeha koji je zaista moguć’

A- A+

Portal srednja.hr i ove godine organizira srednjoškolsko poslovno natjecanje Ideja godine, a ove godine su prijatelji projekta Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. Direktor Razvojne agencije Zagreb, Frane Šesnić, bit će jedan od članova žirija u finalu natjecanja, pa smo s njim popričali o mogućnostima koje nudi Tehnološki park Zagreb te o značaju Ideje godine.

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb

U tijeku su prijave za VI. izdanje poslovnog natjecanja Ideja godine kojeg organizira portal srednja.hr. Natjecanje je fokusirano na nove tehnologije koje će vam pomoći u realizaciji projekta te vas dovesti do poslovnog uspjeha. Prijaviti se možete samostalno ili u timu s do tri osobe, a prijave se zaprimaju do 23. travnja. Sve bitne informacije u vezi natječaja možete pronaći u tekstu natječaja ili u odgovorima na najčešće postavljena pitanja.

Ove godine su Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb prijatelji projekta, što znači da će finalisti 4. svibnja posjetiti Tehnološki park Zagreb, a pobjedniku Ideje godine je osiguran jednogodišnji boravak u coworking prostoru Tehnološkog parka Zagreb uz stručno savjetovanje za razvoj njegove ideje.

Frane Šestić, direktor Razvojne agencije Zagreb, je s nama popričao o poduzetničkim mogućnostima, prednostima i preprekama, o TPZ-u, te je dao savjet mladima koji se dvoume oko ulaska u poduzetnički svijet.

Ovo je prva godina da su se Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb priključili natjecanju Ideja godine kao prijatelji projekta. Što ste prepoznali u Ideji godine da Vas je ponukalo da se priključite?

Mladi su sadašnjost i budućnost razvoja društva i tehnologija. Naša misija je kroz niz parametara i aktivnosti poput edukacije, mentoriranja, infrastrukturne i ostale pomoći poticati razvoj dobrih ideja i njihovu konverziju u održive poduzetničke pothvate. U kreiranju i realizaciji perspektivnih projekata upravo mladi nerijetko igraju glavnu ulogu.

S obzirom na neupitan potencijal mladih inovativnih pojedinaca i timova rado se uključujemo u ovakve zanimljive projekte. Nadam se i vjerujem kako će i Ideja godine iznjedriti pokoje izvrsno rješenje

Što je uopće Tehnološki park Zagreb i čime se ondje bavite?

Izdvojeni članak

Kreće VI. izdanje ‘Ideja godine’ – Poslovnog natjecanja za srednjoškolce koji razmišljaju izvan okvira

Tehnološki park Zagreb (TPZ) kroz svoje aktivnosti i programe podupire inovativne ideje i visokotehnološke razvojne timove u njihovim poduzetničkim počecima. Dio je Razvojne agencije Zagreb, poduzetničke potporne institucije Grada Zagreba koja provodi aktivnosti potpore razvoja i unapređenja poduzetničkog okruženja i društva u cijelosti. Prije sada već godinu dana, odnosno od travnja 2017. Tehnološki park je znatno proširio svoje kapacitete te je bogatiji za atraktivan prostor prvog kata 12. paviljona na Zagrebačkom velesajmu koji obuhvaća 7300 m² gdje je startupovima na raspolaganju ukupno 118 modularnih ureda. U ovome trenutku u Tehnološkom parku Zagreb inkubirano je preko 80 visoko-tehnoloških tvrtki koje zapošljavaju više od 200 zaposlenika. Njihove djelatnosti usmjerene su na različita područja interesa. Pa tako, ovdje se razvijaju inovacije primjenjive u područjima novih tehnologija, fizike i energetike do turizma, mode i zdravlja. S ponosom možemo reći kako Zagreb zahvaljujući i TPZ-u postaje sve više prepoznat kao središte razvoja inovacija i na inovacijama temeljenog poduzetništva. Ovim putem svakako bih želio spomenuti naš Startup Factory Zagreb, prvi javno financirani “no equity” predakceleracijski program ove vrste na području Grada Zagreba i šire, kroz koji smo uspješno proveli čak 21 startup i otvorili im vrata ka tržišnim uspjesima.

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, pa u skladu s tim, mislite li da se može biti prestar ili premlad da bi se započela poduzetnička karijera?

Dobra ideja i predani rad često su dovoljni da se pojedinac istaknete u masi svojih vršnjaka. Ideja godine nastoji učiniti upravo to – pomoći talentima da se istaknu svojim projektom. Godine tu ne igraju ulogu. Upravo u srednjoškolskim godinama mladi su neopterećeni mnogim pitanjima koji ih u kasnijoj dobi mogu sputavati u realizaciji ideje. Stoga podržavam svaku ovakvu inicijativu.

Osim dobre ideje, što je još potrebno da bi se ona razvila u dobar proizvod?

Izdvojeni članak

Ovo je prošlih pet genijalnih timova s natjecanja Ideje godine, a upravo smo otvorili prijave za ovogodišnje natjecanje

Znanje stečeno kroz kvalitetnu edukaciju i iskustvo. Upravo u početnoj fazi od velike pomoći i presudnog značenja može biti vodstvo dobro odabranog mentora koji ima iskustvo u provedbi sličnih projekata. Važan je i dobro odabran multidisciplinaran tim. Ljudi koje okupite oko sebe trebaju biti kompetentni, inspirirani i proaktivni. Također, važnu ulogu ima i dostupnost financijskih sredstava te poticajni prostor iz kojeg se ideja može brže i jednostavnije razvijati. Sve ključne komponente objedinili smo kroz naš intenzivan Startup Factory Zagreb program. O dobro definiranoj kombinaciji govore uspjesi koje na domaćem i međunarodnom tržištu ostvaraju timovi prve i druge generacije ovog programa.

Pobjednički tim Ideje godine će dobiti jednogodišnji boravak u prostoru Tehnološkog parka Zagreb. Kako će to pridonijeti razvoju njihovog projekta?

Već sam dolazak u ovakvo poticajno okruženje, gdje se mnogi susreću sa sličnim izazovima, dilemama i preprekama, može biti od presudne važnosti za daljnji razvoj. Često svjedočimo sklapanju poslovnih partnerstva i suradnji na projektima što je od iznimne važnosti za napredak. Projekti koji se razvijaju u TPZ-u nalaze se u sasvim različitim razvojnim fazama. Neki su već uspješno plasirani na međunarodna tržišta, dok je za neke druge pak potrebno doraditi poslovni plan, bolje definirati proizvod ili izraditi prototip. Za sve to mi imamo spremnu podršku i vjerujem kako ćemo već na sljedećoj Ideji godine moći prikazati uspješne rezultate ovogodišnjeg budućeg pobjednika.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade koji se još dvoume oko ulaska u svijet poduzetništva?

Budite hrabri i uporni, slijedite svoje ideje i svoje snove te krenite prema ostvarenju zacrtanih ciljeva. Mi smo tu kako bismo vam olakšali put do uspjeha koji je zaista moguć, a dokaz tome su uspjesi naših sadašnjih i alumni stanara. Sretno svima na natjecanju za Ideju godine!

____________________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Prijatelji projekta su IN2 i Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap