Pretraga

[Ideja godine ’18] Miočanin Adrian osmislio genijalnu aplikaciju koja će vam pomoći da vaša web stranica uvijek bude sigurna

A- A+

Tek je drugi razred gimnazije, a već osmišljava genijalne aplikacije koje su vrlo korisne.  Adrian Cvijanović učenik je XV. Gimnazije u Zagrebu, a na finalu Ideje godine 2018. predstavio je svoj ThreatsAlert. To je aplikacijski sustav koji prikuplja informacije o novootkrivenim softverskim propustima. Sustav obavještava korisnika ukoliko dođe do propusta što korisniku omogućava pravovremenu reakciju i prevenciju od potencijalnog napada.

Adrian Cvijanović na Ideji godine 2018.|foto: Ivan Božić; srednja.hr

Zamislite da je Vaša web lokacija kuća. ThreatsAlert je stručnjak koji će je pregledati i upozoriti vas na koje sve načine lopov može provaliti u vašu kuću i sugerirati vam da poduzmete mjere zaštite da se to ne dogodi. Tako Miočanin, Adrian Cvijanović pojednostavljeno objašnjava čemu ustvari služi njegova aplikacija.

Sigurnost na internetu je važna, a njegova aplikacija bolja je od drugih koje već postoje

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

Na edukaciji u ReversingLabs kompaniji koja se bavi sigurnosti na internetu saznao je što su sigurnosni propusti i koji su im rizici pa je odlučio smisliti  sustav koji će pomoći korisnicima da povećaju sigurnost svog poslovanja na internetu. Ideju je počeo razvijati početkom sedmog mjeseca prošle godine. I osmislio je ThreatsAlert, aplikacijski sustav s kojim se predstavio na finalu Ideje godine.

ThretasAlert prikuplja informacije o novootkrivenim softverskim propustima. Na web lokaciji korisnika provjerava postoje li neki od tih propusta te o tome obavještava korisnika. Na taj način korisnik postaje svjestan rizika i prije nego li se prijetnja pojavila u vidu malvera, pa on može pravovremeno reagirati te zakrpama softvera (patch) zaštiti svoj sustav od potencijalnog napada.

– Sustav omogućuje korisniku pretraživanje sigurnosnih propusta, skeniranje izloženog softvera na korisnikovim web lokacijama, kreiranje korisnikovog inventara softvera (inventory) te obavijest o novootkrivenim sigurnosnim propustima za cijeli sadržaj korisnikovog inventara softvera. Korisnikov inventar softvera formira se skeniranjem korisnikove web lokacije različitim metodama koje utvrđuju koji je sve softver izložen prema internetu. Korisnik može dodatno upisati i softver koji nije izložen na web lokaciji, a za koji želi pratiti sigurnosne propuste. Repozitorij sigurnosnih propusta osvježava se sa svakim novim sigurnosnim propustom koji je objavljen na Twitter računu CVE Mitre agencije. Ukoliko je tim propustom zahvaćen neki od korisnikovih sustava, ThreatsAlert će korisniku poslati email obavijest o pronađenom propustu, objašnjava Adrian vrlo detaljno.

Iako na tržištu već postoje aplikacije koje rade pojedine elemente sigurnosnih problema, ovaj Miočanin kaže da ne postoji aplikacija koja sve te elemente spaja u jednu aplikaciju tako jednostavno i elegantno kao što to radi Threatsalert.

– Planiram razvijati aplikaciju i dalje i to na način da što više pojednostavim korištenje i korisnicima koji nisu educirani na području internet sigurnosti omogućim prijedloge akcija za uklanjanje rizika, pa čak i automatsko uklanjanje propusta kada je to moguće, otkriva nam.

Ideja godine 2018.

Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ poslovno je natjecanje za srednjoškolce. Održano je šestu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb.
U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, Jelena Uzelac, dekanica Visokog učilišta Effectus, Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala netokracija.com i Ante Mandić, osnivač i član uprave IN2.

Ima još puno ideja, a Idejom godine vrlo je zadovoljan

Adrianu se u glavi trenutno vrti još puno ideja, posebice onih koje se dotiču pitanja sigurnosti na internetu. Njegova škola, MIOC, vrlo je poticajna, ali ipak je razapet između mnoštva obveza, pa jedva čeka trenutak kada će se moći posvetiti samo svojim idejama. Profesori ga potiču, posebno ga veseli informatika. Ipak, sam kaže da je razapet između školskih obveza i potrebe da stvara nešto novo.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Osječki maturant Matej osmislio inovativan sustav koji će vinarima omogućiti da mirno spavaju

– Nažalost, a zapravo je to korektno, popuštanja kod ocjena nema, tako da balansiram između programiranja i školskih obaveza. Kad krenu natjecanja, ocjene krenu padati, kasnije popravljam i nadoknađujem, iskren je.

Jasno je da će Adrian upisati fakultet informatike. Još nije siguran hoće li to biti zagrebački FER ili RIT.

– Za FER su kriteriji za upis dosta visoki, ne priznaju kategoriju Razvoja softvera u dodatne bodove, ali trudim se s ocjenama, nadam se da ću uspjeti. RIT mi je zanimljiv jer baviti se informatikom danas znači razmišljati globalno, prema svjetskom tržištu, a svjetski poznat fakultet tu može samo pomoći, govori Adrian koji je već u drugom razredu srednje škole upoznat s ovim podacima.

Svjestan je i svojih nedostataka, pa kaže da mu nedostaje edukacija o svim ostalim aspektima razvoja projekata, pogotovo u sferi razvoja ideje, prezentacijskih vještina, dizajna, marketinga.

– Meni je osobno najlakši dio posla nešto isprogramirati. Kako ideju prilagoditi potrebama tržišta, kako je predstaviti svijetu, na tome bi trebalo raditi, kaže on.

O Ideji godine Adrian ima samo riječi hvale.

– Vrlo sam zadovoljan s natjecanjem, kako je sve bilo organizirano i kako je prošla prezentacija. Uvjeti na prezentaciji su bili odlični i zato nisam imao toliku tremu kao na nekim drugim prezentacijama do sada. Članovi žirija puno su nam pomogli da naučimo kako što bolje prezentirati poslovnu ideju i o čemu sve moramo voditi računa. Nije bilo kritika, samo pozitiva i poticaj. Također, afterparty je bio super, zaključuje.

Pročitajte i druge tekstove o Ideji godine:

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

[FOTO] Finalisti Ideje godine odmah nakon završnice krenuli u skupljanje savjeta od poduzetnika: Bit će nešto od njih

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova

[Ideja godine ’18] Osječki maturant Matej osmislio inovativan sustav koji će vinarima omogućiti da mirno spavaju

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

[VIDEO] Doživite napetu atmosferu finala Ideje godine u kojem su genijalni Splićani odnijeli pobjedu

[Ideja godine ’18] Miočanin Adrian osmislio genijalnu aplikaciju koja će vam pomoći da vaša web stranica uvijek bude sigurna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap