Pretraga

[Ideja godine ’18] Završila u bolnici zbog alergijske reakcije na kozmetiku pa s kolegicom osmislila aplikaciju koja će takve slučajeve sprječavati

A- A+

Alergijske reakcije na kozmetičke proizvode nisu rijetkost kod žena. Jedna takva dogodila se i Luciji Serdarušić, 18-godišnjoj maturantici Škole za modu i dizajn iz Zagreba, zbog čega je završila i u bolnici. Nakon tog nezgodnog iskustva, Lucija je sa školskom kolegicom i prijateljicom Leom Rupčić osmislila aplikaciju Ecco App koja bi takve slučajeve ubuduće trebala sprječavati. Djevojke su svoju korisnu i inovativnu ideju, s kojom su oduševile ženski dio naše redakcije, predstavile na ovogdišnjem finalu Ideje godine.

Lucija Serdarušić i Lea Rupčić, tim Double L | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

– Zapitajte se koje sveštetne tvari sadrže kozmetički proizvodi i kućanski preparati koje svakodnevno koristimo. Primjerice triklosan, ftalati, itd… Stvarno je mnogo teških i nepoznatih naziva koje svi ti proizvodi sadrže, a bez potpune informacije koliko su opasni za naše zdravlje. Zato smo mi kao tim Double L osmislile Ecco App, aplikaciju koja provjerava sadrže li određeni kozmetički proizvodi i sredstva za održavanje kućanstva štetne tvari, predstavile su svoju aplikaciju maturantice Lucija Serdarušić i Lea Rupčić na ovogodišnjem finalu Ideje godine.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Metkovski gimnazijalci će svojom idejom olakšati učenje školarcima iz cijele Hrvatske

Njihova osmišljena aplikacija skeniranjem barkoda proizvoda detektira sastojke proizvoda i daje signal koliko je proizvod štetan za zdravlje.

– Skeniranjem barkoda na proizvodu, on može biti kozmetički ili kućanski, aplikacija pokazuje stupanj štetnosti i sve moguće štetne tvari koje se nalaze u tom proizvodu, rekla nam je 17-godišnja Lea, maturantica Škole za modu i dizajn u Zagrebu.

Lea i njezina kolegica Lucija na ideju su došle nakon što je Lucija završila u bolnici zbog alergijske reakcije na kozmetiku.

– Dvaput sam završila na hitnoj jer sam imala alergijsku reakciju na nekakvo labello i od tad mi je dosta šminke i svega. Ali i dalje nekako nastavljam sa šminkom, i dalje je nisam prestala koristiti jer jednostavno nemam taj dokaz koji će mi reći – ne, nemoj to koristiti, štetno je, priča nam Lucija o tome otkud ideja za Ecco App.

Ideja godine 2018.

Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ poslovno je natjecanje za srednjoškolce. Održano je šestu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb.
U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, Jelena Uzelac, dekanica Visokog učilišta Effectus, Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala netokracija.com i Ante Mandić, osnivač i član uprave IN2.

Njihova mentorica, profesorica Julijana Šijić, priznaju djevojke, bila im je velika potpora u osmišljavanju aplikacije te financijskog i poslovnog plana. Djevojke su s aplikacijom već sudjelovale na natjecanjima, gdje su iskoristile priliku kako bi ispitale potencijalne korisnike što misle o aplikaciji.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

– Dobile smo mnogo pozitivnih komentara, ljudi bi to koristili. U manjoj mjeri stariji, no oni su nam rekli da bi aplikaciju svakako preporučili svojim unucima i kćerima, rekle su nam Lucija i Lea na finalu Ideje godine.

Aplikaciju kojom je bio oduševljen ženski dio naše redakcije, djevojke žele povećati skrb korisnika aplikacije o vlastitom zdravlju i povećati kvalitetu života svojih korisnika. Osim toga, žele podići svijest o štetnim tvarima koje nas okružuju, tj. generalno podići svijest o brizi za zdravlje.

Sigurni smo kako će Lucijina i Leina aplikacija, uz njihov trud, naći put do brojnih korisnica i korisnika, kojima bi svakodnevno bila od velike pomoći u brizi za vlastito zdravlje.

_____________________________________________

Pogledajte atmosferu s finala ovogodišnje Ideje godine:

Pročitajte i druge tekstove o Ideji godine:

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

[FOTO] Finalisti Ideje godine odmah nakon završnice krenuli u skupljanje savjeta od poduzetnika: Bit će nešto od njih

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova

[Ideja godine ’18] Osječki maturant Matej osmislio inovativan sustav koji će vinarima omogućiti da mirno spavaju

[Ideja godine ’18] Zagrepčani dizajnirali društvenu igru s kojom bi i ponavljanje gradiva u školi moglo postati zabavno

[Ideja godine ’18] Metkovski gimnazijalci će svojom idejom olakšati učenje školarcima iz cijele Hrvatske

[Ideja godine ’18] Miočanin Adrian osmislio genijalnu aplikaciju koja će vam pomoći da vaša web stranica uvijek bude sigurna

Share via
Copy link
Powered by Social Snap