Pretraga

[Ideja godine ’19] Jelena Uzelac: Odvažite se i prijavite, neka vam strah ne bude prioritet

A- A+

Srednjoškolsko natjecanje pod nazivom Ideja godine i ovoga puta se provodi pod sloganom „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha“. Ovim projektom želimo potaknuti mlade ljude da razvijaju svoj poduzetnički duh i od ranih nogu krenu s realizacijom svojih ideja. I ove godine glavni partner projekta je Effectus – studij financije i pravo, a mi smo porazgovarali s njihovom dekanicom Jelenom Uzelac.

Jelena Uzelac, dekanica Effectusa

Ideja godine srednjoškolsko je natjecanje drugačije od ostalih – to je poslovno natjecanje u kojemu se traži inovativnost, kreativnost i prezentacijske vještine, a pobjednici dobivaju priliku raditi na svojoj ideji i nakon finala. Do sad smo primili preko 27 prijava, a oni koji se nisu do sad stigli prijaviti, imaju vremena do 24. travnja.

Finale Ideje godine održat će se 2. svibnja u prostorijama glavnog partnera projekta Effectus – studij financije i pravo. Kao i svake godine do sada, pobjednici osvajaju putovanje na neku od europskih destinacija s ovim visokim učilištem, ali i priliku za nastavak rada na projektu.

Porazgovarali smo s dekanicom Effectusa Jelenom Uzelac, koja nam je otkrila iskustvo koje ovo učilište ima s Idejom godine ,i dala nekoliko bitnih savjeta za sve one koji se još uvijek premišljaju trebaju li se prijaviti ili

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Frane Šesnić: Do uspjeha se dolazi ustrajnim radom

ne.

Već nekoliko godina ste glavni partner projekta Ideja godine. Zašto mislite da je ovaj projekt vrijedno podržati?

Smatram da je projekt Ideja godine od svojih početaka hvalevrijedan projekt. Upravo zbog toga smo se kao ustanova uključili u njegovu realizaciju. Ideja godine potiče srednjoškolce na djelovanje, uči ih da vlastitom kreacijom mogu doći do uspjeha i da su kreativnost, inovativnost i permanentno učenje i rad na sebi jedini jamac uspjeha u suvremenom poslovnom okruženju.

Ideja godine je poslovno natjecanje za srednjoškolce, pa u skladu s tim, mislite li da se može biti prestar ili premlad da bi se započela poduzetnička karijera?

Naravno da ne. Godine su samo broj i ne bi smjele biti ograničavajući faktor. Ako pojedinac ima dobru ideju te volju i znanje za njenu realizaciju u praksi trebao bi dobiti priliku neovisno o tome koji rođendan je proslavio. Ideja godine upravo je pravi primjer za to zbog toga što daje priliku mladima da već u tijeku srednjoškolskog obrazovanja pokušaju razviti svoju ideju i pretvoriti je u poslovni poduhvat, a dokaz da je to moguće su mnogi timovi koji su sudjelovali u ovom projektu i o kojima danas s ponosom čitamo u medijima.

Zašto je dobro za mlade da iskoriste ovu priliku i prijave se na Ideju godine?

Za mlade je dobro da se prijave na Ideju godine zato da dobiju osjećaj kako je to biti dio poslovnog svijeta i što je sve potrebno da bi netko postao uspješan poduzetnik. Naravno, Ideja godine je natjecateljskog karaktera, ali ovdje doista vrijedi ona da nije važno pobijediti već sudjelovati. Samo sudjelovanje daje našim srednjoškolcima vrijedno iskustvo i na neki ih način priprema i ohrabruje za korak naprijed.

Osim dobre ideje, što je još potrebno da bi se ona razvila u dobar proizvod?

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Hrvojka Kutle iz IN2 grupe: ‘Potičemo kreativnost, inovativnost i razmišljanje izvan kutije’

Nažalost, mnoge dobre ideje ostaju samo ideje i nikada se ne pretoče u proizvod ili uslugu. Nije dovoljno imati samo dobru ideju. Potrebno je tu još mnogo toga: hrabrosti, znanja, podrške, financijskih sredstava… I mladi koji sudjeluju u projektu uče se upravo tome. Zato sam ranije spomenula da sudjelovanje u projektu Ideja godine mladima daje početnu sigurnost, onaj unutarnji glas: ja to mogu i vrijedi pokušati.

Kao glavni partner projekta Effectus ima svojeg predstavnika u žiriju. Kakva su vaša dosadašnja iskustva sa sudjelovanjem na finalu Ideje godine? Što mislite o idejama s kojima su se srednjoškolci do sad prijavljivali na ovo natjecanje?

Effectus s Idejom godine ima jako lijepa iskustva i drago nam je da smo već godinama dio ove pozitivne priče. Kao ustanova potičemo kreativnost i inovativnost kao vještine 21. stoljeća, a upravo to je ono što dolazi do izražaja u samoj Ideji godine. Timovi koji su do sada sudjelovali iznijeli su mnogobrojne dobre ideje, poslovne planove, prezentacije… Promatrajući ih iz godine u godinu, ne možete ne osjećati ponos. Za mene su svi oni pobjednici.

Pobjednički tim Ideje godine će dobiti nagradno putovanje s Effectusom. Kako će to pridonijeti razvoju njihovog projekta? Je li prošlogodišnjim dobitnicima ovo putovanje pomoglo u razvoju njihovih projekata?

Studijska putovanja dio su studentskog života na Effectusu te prilka da se posjete nova mjesta i osjeti drugačija kultura i način života. Svako studijsko putovanje Effectusa usmjereno je na sklapanje ERASMUS + sporazuma, a uz to se uvijek i dobro zabavimo. Pokazalo se da ovakva putovanja razvijaju duh zajedništva kod studenata i nastavnika te potiču timski rad. Smatram da to koristi i pobjednicima Ideje godine koji putuju s nama jer je i networking dio poslovnog svijeta. A osim toga, studenti EFFECTUS-a obrazuju se da bi postali stručnjaci u području financija i poslovnog prava, a upravo su to znanja koja su potrebna za razvoj svake poslovne ideje. Tako da i u tom smislu razmjena iskustava može koristiti našim mladim kreativcima.

Za kraj, imate li neku poruku za mlade koji se još dvoume oko ulaska u svijet poduzetništva?

Da, pročitala sam jednom izreku da hrabrost nije odsutnost straha već prosudba da je nešto drugo važnije od straha. U svakoj životnoj situaciji potrebno je odvagnuti stvari i odrediti prioritete. Savjetujem mladima ako imaju dobru ideju i poduzetničkog duha, da im strah ne bude prioritet.

________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekt je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su IN2 i Hrvatska zajednica županija, a prijatelj projekta Zicer. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr

 

[Ideja godine ’19] Jelena Uzelac: Odvažite se i prijavite, neka vam strah ne bude prioritet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap