Pretraga

[Ideja godine ’20] Predstavništvo Europske komisije vodi tri najbolja tima u Bruxelles: Evo što poručuju svima koji se žele prijaviti

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce u kojemu se traži najbolja poduzetnička ideja. Po prvi puta ove godine se priključilo i Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, koji nagrađuju tri najbolja tima putovanjem u Bruxelles. Razgovarali smo s članovima tima Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a oni su nam pojasnili zašto su se priključili projektu Ideja godine i što znači poduzetništvo za mlade u Hrvatskoj i Europi.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev | foto: PR

Rane prijave za Ideju godine još uvijek traju, no ne zadugo! Oni koji pošalju svoje poslovne planove do 12. ožujka dobit će recenziju na svoj rad i priliku za doradu prijave. Natjecatelji koji ne stignu do tada poslati svoje prijave, to mogu učiniti do 26. ožujka, no onda neće dobiti recenziju već kao takvi ulaze u odabir za finale.

Finaliste Ideje godine ćemo objaviti 29. ožujka, a finale će se održati 2. travnja u Zagrebu. U finalu će deset najboljih timova morati pred stručnim žirijem prezentirati svoju ideju i dokazati zašto je baš njihova ideja najbolja. Više o samom natjecanju i pravilima prijave pročitajte ovdje.

5 stvarno dobrih razloga zašto se trebaš prijaviti na Ideju godine

Ove godine, uz pomoć srebrnog partnera Europska komisija – Predstavništvo u Hrvatskoj, tri najbolje ekipe šaljemo u Bruxelles! Osim toga, u stručnom žiriju imat će svoju predstavnicu, Martinu Šarić, koja će natjecateljima pomoći da svoju ideju pokušaju predočiti u europskom kontekstu.

Razgovarali smo s timom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a oni su nam pojasnili zašto su se priključili Ideji godine, ali i što će oni koji osvoje putovanje u Bruxelles tamo moći vidjeti!

1. Zašto ste se odlučili priključiti natjecanju Ideja godine?

Natjecanje Ideja godine nam se posebno svidjelo zato što vidimo da već osmu godinu zaredom uspijeva izazvati entuzijazam kod učenika i motivirati ih da se odluče nadići granice njihovog srednjoškolskog obrazovanja i samostalno iskoračiti u nešto novo i izazovno, a pritom im pružiti praktičnu podršku kako bi njihove ideje zaživjele i u stvarnome svijetu. Ideju godine vidimo kao nešto što zaista može imati dalekosežne posljedice i dovesti do pozitivnih pomaka u poduzetničkim aktivnostima u Hrvatskoj, što Europska komisija svesrdno podržava.

2. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj je osiguralo nagradno putovanje za prve tri ekipe. Kako će izgledati to putovanje?

Da se naša podrška ne bi zadržala samo na riječima, pokušali smo vidjeti na koji bismo način najbolje mogli dati svoj doprinos ovome natjecanju. Zaključili smo da bi prve tri ekipe najviše profitirale od dvodnevnog studijskog putovanju u Bruxelles, gdje će se upoznati s radom Europske komisije i Europskog parlamenta, a pripremili smo im i mogućnost da sudjeluju u raznim aktivnostima koje će moći prilagoditi svojim konkretnim interesima. Tako će, vjerujemo, dodatno proširiti svoje vidike i uvjeriti se da u Europskoj uniji zaista ima mnogo mogućnosti za razvijanje vlastitih ideja, ali i međusobne suradnje i podrške.

3. Mislite li da se može biti premlad za krenuti u poslovne izazove?

Poduzetnički duh je osobina koju je dobro njegovati kod djece od samog početka njihovog odgoja. Poduzetništvo se ne odnosi samo na direktno uključivanje u ekonomski sustav, već i na osobine koje su preduvjet za postizanje izvanrednih rezultata u bilo čemu za što se odluče, a to su znatiželja, samostalnost, široko razmišljanje, hrabrost za iskušati nove stvari, prihvaćanje neuspjeha kao korisnog iskustva i snalaženje u okruženju koje se konstantno mijenja. Zato vjerujemo da nikada nije prerano razvijati mlade proaktivne ljude, bez obzira na to za koji se životni put odlučili jer se nikada ne zna kada će se iz neke ideje izroditi nešto što će imati pozitivan utjecaj na društvo i razviti mladu osobu u uspješan poslovni subjekt.

Tehnologije koje će obilježiti 2020. godinu: Inspiracija za stvaranje Ideje godine

4. Što za (mladog) pojedinca može značiti iskorak u poduzetnički svijet, što je još, pored dobre ideje, potrebno za uspjeh?

Osim dobre ideje, nužna je i dobra priprema jer ideju valja i uspješno provesti u praksu.  Pored već spomenutih osobina poput proaktivnosti i samostalnosti, potrebno je prepoznati potrebe tržišta, dobro upoznati gospodarski sustav kao okvir u kojem svi, pa i najmanji i najmlađi poduzetnici djeluju,  a tu je dobrodošla svaka vrsta obrazovanja, formalno i neformalno, kao i svako iskustvo. Mnoge ideje i usluge nikada ne nađu svoj put do potencijalnih korisnika kojima bi mogle biti od koristi zbog problema u provedbi, što je velika šteta. Zato je potrebno pružiti što više podrške onima koji tek ulaze u taj svijet. Projekt Ideja godine to na prekrasan način radi i zato nam je velika želja bila priključiti mu se i dati svoj doprinos.

5. Što biste savjetovali učenicima koji se žele prijaviti na natjecanje Ideja godine?

Savjetovali bismo im da se odvaže isprobati sve svoje ideje i da se dobro pripreme kako bi mogli maksimalno profitirati od svega što im ovo natjecanje omogućuje. Ideja godine im pruža priliku da nadmaše i svoja i tuđa očekivanja, čemu smo posljednjih godina na ovome natjecanju mnogo puta svjedočili, a ove godine je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj sretno što im također može iskazati svoju podršku.

_______________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

[Ideja godine ’20] Predstavništvo Europske komisije vodi tri najbolja tima u Bruxelles: Evo što poručuju svima koji se žele prijaviti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap