Pretraga

[Ideja godine ’21] Evo kako su svi pobjednici Ideje godine predstavili svoje prijave

A- A+

Za pobjedu na Ideji godine ne postoji recept, upravo suprotno – što je prijava kreativnija, veća je šansa da će zadiviti žiri. Ipak, ako netko zna o pobjedničkim idejama, to su sami pobjednici. Sastavili smo koristan pregled počevši s prvom Idejom godine. Postoji li „pobjednički“ obrazac?

ideja godine 2021

Prijavi se na Ideju godine i osvoji glavnu nagradu u vrijednosti od 10.000 kuna!

Ideja godine je jedinstveno srednjoškolsko natjecanje koje traži najbolju poslovnu ideju. Ove godine glavna nagrada iznosi 10.000,00 kuna bruto, a vremena za poslati ranu prijavu još imate. Pošaljete li prijavu do 26. ožujka, kada se zatvaraju rane prijave, dobit ćete povratnu informaciju žirija i priliku da svoju prijavu popravite. Krajnji rok za prijavu na natjecanje je 18. travanj, a finaliste proglašavamo 23. travnja.

Sve o tome kako se prijaviti pronađite u često postavljanim pitanjima, a u nastavku teksta otkrijte sve dosadašnje pobjednike.

I. izdanje Ideje godine: Croatian Beaches

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Varaždinke su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio hrvatske plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Naime, njen brat Jan ima cerebralnu paralizu pa su pokušali naći plažu na kojoj bi on mogao normalno ući u more i provesti dan, a da je ostatku obitelji restoran blizu. Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.

II. izdanje Ideje godine: In My Wave

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića na drugo se izdanje Ideje godine prijavio sam. I pobijedio. Uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je svoju aplikaciju In My Wave za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, nalazite se na Trgu i želite vidjeti koji su vaši prijatelji u blizini, ne morate obavljati brojne pozive, već jednim pozivom preko Ilijine aplikacije saznajete tko vam je najbliže.

Prije no što se prijavio na natjecanje, napravio je istraživanje i shvatio da ima jedinstvenu ideju koju bi valjalo patentirati. Izradio je autorski logo i softver, a sama se ideja, kaže, razvijala 4-5 mjeseci.
Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

Izdvojeni članak
ideja godine 2021

[Ideja godine ’21] Pazite na ove česte greške kod prijave

III. izdanje Ideje godine: Trampolin

Prvi pobjednici Ideje godine s mora učenici su Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic pod mentorstvom Matije Rubinića osmislili su Trampolin – web servis koji je mjesto razmjene usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi.

Razmišljali su u budućnost, kako do zaposlenja kada završite školu i shvatili kako bez iskustva i kapitala ne postoji puno mogućnosti. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo i dobiju nešto za svoj rad.
Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

IV. izdanje Ideje godine: Road Aid Black Box

Pobjednik IV. Ideje godine je trojac iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Analizom tržišta nisu naišli na sličan proizvod, pa im je njihova jedinstvena ideja donijela pobjedu.

V. izdanje Ideje godine: Projekt GrowCity

Pobjednik petog izdanja Ideje godine bio je Ante Toni Debelić, učenik tada drugoga razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Rijeke. Pobjedu mu je priskrbio samouvjereni nastup i odlična prezentacija inovativnog projekta GrowCity.

Uz pomoć mentorice, profesorice engleskog i francuskog jezika, Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je osmislio automatizirani sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru. Takav je sustav sto posto prijenosan što bi dugoročno moglo riješiti problem gladi i nemogućnosti uzgoja hrane u raznim dijelovima svijeta. Ovu ideju je Ante Toni nakon Ideje godine predstavio i na velikim svjetskim sajmovima inovacija, a dobio je i nekoliko vrlo dobrih ponuda za daljnji razvoj ideje.

VI. izdanje Ideje godine: Projekt LiftOFF

U šestom izdanju Ideje godine pobjedu su odnijeli Splićani Roko Radanović i Toma Puljak iz III. gimnazije Split i Dražen Barić iz splitske Elektrotehničke škole. Veliku podršku u projektu im je dala mentorica, profesorica Marija Rakić Mimica.

Momci su pobijedili s idejom za aplikaciju koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let dronova. Uz popratne funkcionalnosti poput pronalaska popularnih lokacija i bilježenja letova i statistike, sustav omogućuje korisnicima da se uz pomoć LiftOff-ove real-time kontinuirane procjene vremenske situacije, oblikovane u suradnji s profesionalcima, nikad više ne nađu u dvojbi gdje i kada mogu pronaći idealne uvjete za let svojim dronom.

Izdvojeni članak
Frane Šesnić

[Ideja godine ’21] Frane Šesnić: Srednja je pravo vrijeme za graditi sliku sebe kao poduzetnika

VII. izdanje Ideje godine: Projekt SortIT

Prošlogodišnja pobjednička ideja također dolazi iz Splita, a riječ je o pametnom spremniku za odlaganje otpada SortIT. Ideju su osmislili učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić, a mentor im je bio profesor Ante Bartulović.

Ideju su dobili shvativši da se u Hrvatskoj odvaja samo 15% otpada. Njihov pametni spremnik može razvrstavati otpad uz pomoć umjetne inteligencije, za napajanje koristi solarne ploče, a za razliku od drugih sličnih proizvoda, ovaj to može raditi za puno nižu cijenu. Na natjecanje su dečki došli s djelomično izrađenim prototipom, a nakon pobjede nastavili su raditi na ostvarivanje svoje ideje.

VIII. izdanje Ideje godine: Projekt Quillix

Pobjednik prve Ideje godine koja se održala online je Ramal Salha iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Mentor mu je bio nastavnik Ivan Marušić, za kojeg kaže da je odigrao važnu ulogu u razvijanju ideje. Ramal je predstavio svoju web aplikaciju Quillix koja korisnicima omogućuje da podijele video sadržaj s prijateljima, kolegama, profesorima ili klijentima u stvarnom vremenu (real time).

Na ideju je došao kada je s prijateljima htio pogledati film, ali nisu se bili u mogućnosti naći. Nakon što je potražio već postojeća rješenja i shvatio da niti jedno nema to što mu treba, odlučio ga je sam razviti. Quillix se može koristiti u zabavne svrhe (zajedničko gledanje filmova u vezi na daljinu nikada nije bilo lakše), ali i u edukativne svrhe, primjerice, u podučavanju na daljinu.

___________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.

[Ideja godine ’21] Evo kako su svi pobjednici Ideje godine predstavili svoje prijave
Share via
Copy link
Powered by Social Snap