Pretraga

Ideja godine će se održati online: Donosimo nove datume i upute za prijave

Ideja godine poduzetničko je natjecanje za srednjoškolce koje ove godine organiziramo po osmi put. Ove godine nam se pandemija koronavirusa ispriječila na put te nas spriječila u organizaciji natjecanja kao do sada, no ne odustajemo! Natjecanje ćemo održati online – donosimo nove datume i nova pravila!

Natjecanje Ideja godine će se održati, ali u online verziji! Kako nismo u mogućnosti održati natjecanje kao što smo to sad činili s velikim finalem u Zagrebu za deset najboljih timova, malo smo promijenili koncept odabira pobjednika.

Produžujemo finalni rok za prijave radova, i to do 5. lipnja. Svi radovi koji do tad budu poslani na idejagodine@srednja.hr će biti uzeti u obzir za prvi krug natjecanja, uključujući i one koji su do sad već poslani.

Deset najboljih radova ćemo objaviti 8. lipnja, a upravo oni ulaze u drugi krug natjecanja, odnosno u finale. Svih deset radova dobit će pitanja žirija o njihovom projektu, na koja natjecatelji moraju opsežno odgovoriti ako žele doći do pobjede. Rok za predaju odgovora na pitanja žirija će biti 15. lipnja.

Nakon toga, žiri će pregledati sve odgovore na pitanja te donijeti odluku o konačnom rasporedu. Konačnu odluku žirija ćemo objaviti 18. lipnja uz video komentare članova žirija o prijavljenim radovima i pobjednicima.

Što se tiče nagrade za prva tri mjesta, odnosno putovanja u Bruxelles koje poklanja Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj, ono još uvijek stoji. Ipak, budući da je situacija oko pandemije nepredvidiva te se ne može znati hoće li putovanja u druge države biti dozvoljena, za sad ne znamo hoće li se i kada putovanje održati. Sve informacije o tome ćemo objaviti čim dobijemo nove informacije.

Važni datumi

5. lipnja do 23:59h – finalne prijave radova

8. lipnja – objava finalista i slanje dodatnih pitanja žirija

15. lipnja do 23:59h – rok za predaju odgovora na pitanja žirija

18. lipnja – proglašenje pobjednika

Dodatni savjeti za slanje radova

Već smo primili dosta radova i primjećujemo da postoje određene stvari u poslovnom planu koje su izazovne za natjecatelje. Stoga smo odlučili pomoći svima koji će se prijavljivati i ukazati na greške koje treba izbjegavati.

  • U uvodnom dijelu prijave potrebno je vrlo jasno odgovoriti na najbitnija pitanja o projektu – kako funkcionira i za koga je namijenjen. To je prvo što žiri vidi i to je prvi dojam kojeg će žiri imati o vašem projektu. Stoga se potrudite da bude što bolje! (dodatni vizualni prikaz je itekako poželjan)
  • U tablici troškova pokušajte biti što precizniji. Izbjegavajte pisanje nekih općenitih stavaka iz kojih se ne može razlučiti o kakvim se troškovima radi. Istražite i procijenite koliko će pojedine stavke vašeg projekta koštati te ih sve napišite.
  • Opišite tehnologiju koju koristite u vašem projektu. Jasno naglasite radi li se o softwareu koji već postoji, hoćete li ga preraditi ili ćete sami osmisliti cijeli software. Napišite što detaljnije kako bi žiriju bilo jasno o čemu se točno radi.
  • Istražite konkurenciju! Često natjecatelji imaju dojam da je njihova ideja unikatna, ali zapravo u većini slučajeva već postoje razne tvrtke koje se bave sličnim rješenjima diljem svijeta. To nije ništa loše, nego prilika da naučite što drugi rade dobro, a gdje vi vidite priliku poboljšati postojeće proizvode.

Što je natjecanje Ideja godine, kako sudjelovati i kako napisati projekt, možete saznati ovdje.

______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.