Pretraga

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

A- A+


Izdvojeni članak

RMV: Previše je neobrađene zemlje u Hrvatskoj, a mi to mijenjamo

Na završnici natjecanja Ideja godine treće mjesto osvojio je projekt S.E.E.P. grada Graza koji su predstavili učenici Gimnazije Pula. Ovo je bio najbrojniji tim, kojeg su činila četiri sudionika iz trećeg razreda Sara Pužar, Tima Ređović, Mateja Šimunić i Sebastian Dovičin na čelu s mentorom Kazimirom Berljavcem. Projektna ideja ove ekipe tiče se izgradnje samoodrživog eko – edukacijskog parka (S.E.E.P), koji bi pridonio poticanju ekološke svijesti, obogaćivanju turističke ponude grada, a na interaktivnom zaslonu, koji su također uvrstili u svoj idejni projekt, prikazivali bi se edukacijski sadržaji.

S.E.E.P. grada Graza trećeplasirana je projektna ideja na završnici natjecanja Ideja godine. Na projektu su radili učenici Sara Pužar, Tima Ređović, Mateja Šimunić i Sebastian Dovičin pohađaju treći razred Gimnazije Pula, a vodio ih je mentor Kazimir Berljavac. Ovaj tim već ima iskustva, budući da su sudjelovali na međunarodnom natječaju s istom idejom. Plan je bio projektom pridonijeti turističkoj ponudi grada, razvijanju ekološke svijesti i edukacije, kroz energetski samoodrživi park.

Izdvojeni članak

Natural d.o.o.: ‘Projekt nas je dokrajčio’

Malim idejama stvorili jednu kompleksnu

Kako su već prije pripremali isti projekt, nisu imali stisku s vremenom i pretjeranu nervozu uoči završnice Ideje godine. Inače, park grada Graza nalazi se u strogom centru Pule, ali je zapušten i ne zadovoljava potrebe modernog gradskog parka, kojeg ovakav turistički grad zasigurno zaslužuje.

Iz pulskog tima ističu kako su kompleksnu ideju za ovakav višenamjenski park došli tako što su ukomponirali mnoštvo malih ideja. Samoodrživi eko edukacijski park objašnjen je na primjeru Pule, iako se projekt može generalizirati na bilo koji grad u Hrvatskoj, pa i šire.

Riječ samoodrživost sugerira da bi na rubovima parka bile solarne ćelije, koje bi stvarale električnu energiju dovoljnu za održavanje parka. Kultura i edukacija bi se promicala kroz arheološke spomenike i biljne vrste karakteristične za Istru, koje se već nalaze u parku, a planirano je postavljanje video zaslona, čija bi namjena bila višestruka, pa i obrazovna.

Ekološki aspekt bi se ispoštovao kroz elemente izrađene od recikliranih materijala, a solarna energija, koja bi se koristila u parku ne onečišćuje okoliš.

Već tri godine rade na svome projektu

Ovaj najbrojniji natjecateljski tim inače čini osam učenika, ali su ga morali prepoloviti zbog propozicija Ideje godine.

– Projekt nema za cilj zaradu, nego je u prvom planu očuvanje energije, pristup i druženje stoga ne planiramo na ovaj način zarađivati za život, rekao nam je Sebastian.

Kako ekipa iz Pule već tri godine radi na S.E.E.P.-u nemaju namjeru dalje idejno dorađivati projekt. Sada im samo preostaje pronaći investitore koji će provesti u djelo njihov razrađeni plan.

– Već smo napravili popis potencijalnih donatora iz fondova Europske unije, a planiramo se obratiti i istarskoj razvojnoj agenciji. Samo čekamo da se sve ukomponira, dodaje Mateja Šimunić. Učenici su se složili da je ključno biti drugačiji, kako bi uspio na hrvatskom tržištu.

Na tragu su razmišljanja nekoliko timova kad je riječ o prednostima svoga poslovnog plana. Mladi su, prilagodljivi te znaju kakve sadržaje ponuditi mladima. Osim toga Puljani dodaju da im mašta, ideje i spremnost na rizik daju vjeru da mogu uspjeti u ostvarivanju zamišljenog projekta. Kroz višegodišnji zajednički rad, tim se povezao, tako da nije bilo nesuglasica prilikom priprema za Ideju godine.

– Ako ih se njihovi roditelji ikada odreknu, ja ću ih rado posvojiti, slikovito je opisao zajedništvo svog tima mentor Kazimir Berljavac.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap