Pretraga

Ideja godine: Tri prijatelja iz Siska bi Pametnim stupom promijenili život u gradovima

A- A+

Sisački tim Gimsi 1 na završnici Ideje godine prezentirao je vrlo neobičnu instalaciju naziva Pametni stup koji bi, ukoliko se realizira, promijenio izgleda mnogih gradova.

srednja.hr

Nakon što je prošle godine sisački CroSite nastupio na Ideji godine izvan konkurencije, ovog puta Gimnazija Sisak je dala i punopravnog finalistu. Tim Gimsi 1 plasirao se na završnicu sa zanimljivim projektom Pametnog stupa koji bi, ukoliko se realizira u praksi, mogao promijeniti izgled mnogih gradova u Hrvatskoj i regiji.

Riječ je o svojevrsnoj interaktivnoj instalaciji koja bi građanima sasvim besplatno pružala čitav niz korisnih i zabavnih usluga. Dominik Pezelj, Borna Andres i Renato Božić iako nisu ušli među tri najbolje plasirana tima svojim su jedinstvenim projektom pobudili interes publike.

Izdvojeni članak

Mladi Zagrepčani prezentirali aplikaciju koja će olakšati poduzetnicima ‘bitku’ sa zakonima

Ideja se rodila na putu iz škole

– Gimsi je ekipa koja je sastavljena od nas trojice koji smo i inače prijatelji. Na ideju sam došao, ja kao nositelj projekta, kada sam se jednog dana vraćao iz škole. Putem mi se ispraznio mobitel pa nisam mogao nazvati oca da me pokupi. Tada mi je sinulo kako bi bilo dobro da imamo mogućnost punjenja mobitela koja je dostupna svima na javnom mjestu, a da je pritom besplatna. Tako je započela ideja o Pametnom stupu koju smo u narednom periodu razvijali, počeo je priču Renato Božić.

Mladići iz Siska vjeruju kako projekt koji su prezentirali u petak u prostorijama Visoke škole za financije i pravo Effectus u Zagrebu ima budućnost, jer se radi o instalaciji koja se brojem funkcija i estetikom razlikuje od drugih sličnih proizvoda na tržištu.

– Građanima bi se ovakvim objektom nudila mogućnost da na ulici napune mobitel bilo žičanim putem, bilo bežičnim te bi im se na raspolaganje stavio i SmartScreen te niz drugih korisnih usluga. Pametni stup je tim atraktivniji što bi ga napajala sunčeva energija putem solarnih ploča, objasnio je Dominik Pezelj, učenik sisačke Gimnazije koji se na Ideji godine pojavljuje već drugi put.

Izdvojeni članak

Pobjednici Ideje godine oduševili Trampolinom – revolucionarnom platformom za razmjenu usluga

Velika podrška kolega i škole

Entuzijastični trojac je tijekom razvoja svog projekta imao, kako sami kažu, veliku podršku mentorice Blaženke Slovenec i ravnatelja Miroslava Bagarića. Nažalost njihova se mentorica prije finala razboljela no uskočila je profesorica Ivana Lovrek kako bi im bila makar moralna podrška.

– Ovim putem bismo se zahvalili školi na podršci, jer smo dobili čak i neke slobodne sate kako bismo finalizirali cijelu stvar. Imali smo dosta vremena i dobro smo se pripremili. Puno rada su zahtijevale pojedine komponente, a posebno je komplicirana bila izrada poslovnog plana te 3D modeliranje, kazali su nam neposredno prije prezentacije.

Iako možda nisu ostvarili rezultat kakvome su se nadali na finalnoj manifestaciji najvećeg natjecanja za srednjoškolce ovog tipa u Hrvatskoj, sisačka ekipa ima razloga biti ponosna na sebe.

– Čim smo saznali da smo ušli u finale, razglasili smo po školi na što su kolege sjajno reagirali. Zbilja su bili pozitivni. Čak su nam priredili zabavu i bili su velik podrška. Sve to skupa je ono što nas je guralo naprijed, za kraj je rekao Borna Andres.

Ideja godine: Tri prijatelja iz Siska bi Pametnim stupom promijenili život u gradovima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap