Pretraga

Imamo pobjednika Ideje godine: Maturant napravio aplikaciju za simultano gledanje videa s prijateljima

A- A+

Ideja godine je srednjoškolsko natjecanje koje organiziramo osmu godinu za redom, a u kojem tražimo najbolju poslovnu ideju. Iako smo zbog pandemije koronavirusa morali prebaciti finale iz prostora Effectus visokog učilišta, natjecanje smo proveli online. Prva tri nagrađena projekta Europska komisija vodi u Bruxelles na studijsko putovanje. Pobjednik je maturant Ramal Salha koji je osmislio Qullix, aplikaciju za istovremeno gledanje videa s prijateljima. Mentor mu je bio Ivan Marušić, a dolaze iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Drugo mjesto je osvojila ideja iz srednje škole Ludbreg, tim Trio Fantastico koji računa gdje i kako razbiti orah kako bi se sačuvala jezgra i razdvojila od ljuske. Treće mjesto je osvojila ekipa INDIVIDOM iz Gimnazije Velika Gorica koja prilagođava kuće osobama s teškoćama u razvoju.

– Jako sam sretan i zahvalan zbog pobjede. Zahvaljujem se obitelji, profesorima i svima koji su mi pomogli da dođem do cilja. Ova pobjeda mi puno znači jer mislim da će mi otvoriti vrata za nove prilike u stručnom napredovanju, kaže Ramal Salha.

Učenik četvrtog razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek, smjer tehničara za računalstvo, pobjednik je ovogodišnje Ideje godine. Mentor mu je bio nastavnik Ivan Marušić.

I ove godine organizirali smo natjecanje Ideja godine, u kojem smo tražili najbolji srednjoškolski poslovni projekt! Zbog pandemije koronavirusa morali smo natjecanje malo izmijeniti, pa se ono održalo online.

Ovogodišnji pobjednik Ramal osmislio je web aplikaciju koja vam omogućuje na jednostavan način pogledati neki video i prokomentirati ga u stvarnome vremenu.

– Ako ste napravili neki video ili želite pokazati neki video s YouTubea i želite ga prokomentirati sa svojim prijateljima, kolegama, profesorom, klijentima, Qullix.com vam omogućuje upravo to. Aplikacija nudi mogućnost da pogledate neki video s YouTubea ili prenesete svoj video na koji imate autorska prava te pozovete korisnika u virtualnu sobu pomoću generiranoga linka, pojašnjava Salha.

Programira od 6. razreda

Programiranjem se, kaže, bavi od 6. razreda osnovne škole.

– Od tada sam radio na nizu osobnih projekata od kojih je Qullix jedini postigao ovako veliki rezultat. Ovu aplikaciju sam osmislio uz mentorstvo profesora naprednog i objektnog programiranja Ivanom Marušićem. Prošle godine sam radio na projektu pod nazivom PUT koji je napravljen u suradnji sa Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek. Projekt je osvojio prvo mjesto na natječaju Ministarstva turizma za Promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019, te me naučio novim vještinama koje su mi pomogle pri izradi Qullixa, ispričao nam je pobjednik.

Drugo i treće mjesto: stroj koji čisti orah i kuća za osobe s teškoćama

Drugo mjesto osvojio je Trio fantastico Srednje škole Ludbreg koji čine Lucija Ivanuša, Erik Kelin i Goran Kranjčec. Oni su pod mentorstvom Željka Posavca osmislili stroj koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta. Svoju ideju su prezentirali kroz renderirane kalkulacije i zanimljivi video prilog.

Treće mjesto pripalo je timu INDIVIDOM iz Gimnazije Velika Gorica. Pametnu kuću sa senzorima za osobe s teškoćama u razvoju osmislili su Klara Barić, Alma Beriša i Klara Zima. Mentorirala ih je Kristina Lučić, a svoje znanje su pokazale prikazom rada senzora i videom.

Težak posao žirija

A u teškom izboru nagrađene projekte izabrao je naš stručni žiri. Činili su ga: Frane Šesnić, direktor ZICER-a; Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija; Martina Šarić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj; Aljoša Šestanović, profesor s Effectus Visokog učilišta te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr.

– Ideja godine svake godine prepoznaje sve talente koji imaju veliku strast za inovacijama. Svi finalisti prošli su vrlo stroge preliminarne kriterije. Tražili smo kvalitetne projekte u kojima se koriste kreativnost, inovativnost i kritičko rješavanje zadataka. Mi u projektima tražimo prepoznavanje pozitivnih društvenih vrijednosti, viziju i vaše pouzdanje kao i suradničke vještine, kazao je Šestanović.

Profesor s Effectus Visokog učilišta ustvrdio je da svi odabrani imaju nešto zajedničko – uzor su mlađim generacijama.

Izdvojeni članak

Ideja godine će se održati online: Donosimo nove datume i upute za prijave

– Nije važno rangirati se naspram drugih nego vidjeti kakvi ste u odnosu na jučer, poručio je Šestanović učenicima.

Čestitati učenicima na njihovim radovima nije propustila ni Martina Šarić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

– Zaista smo impresionirani svime što smo vidjeli, koliko su vaše ideje inovativne, koliki ste spektar područja pokrili i koliko vam je znanja bilo potrebno. Time što ste si postavili cilj da unaprijedite društvo svojim proizvodima niste samo pratili trendove već i drugima postavili primjer održivog, zelenog i humanog poslovanja, što su glavni ciljevi Europske komisije, kazala je.

Pohvalila je i poduzetnički duh učenika te im dala nekoliko savjeta.

– Ovo je tek početak, a kraja nema. Pripremite se na učenje i neprekidni rad te zapamtite da ste vi najvažniji resurs, zaključila je Šarić.

‘Bit ćete uspješni’

Frane Šesnić, direktor Zicera, ispričao je kako su učeničke ideje svake godine sve bolje.

– Stvarno ste imali jako dobro pripremljene prijave i koncepte te se nadamo da će neki od njih poslati i održivi start-upovi, kaže Šesnić. Učenike je pozvao i da dođu u Zicer, kako bi detaljnije razradili njihove ideje.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županije, također je pozitivno iznenađen trudom i radom učenika.

– Želim da jednog dana sve vaše ideje budu provedene. Jako me dojmio Ramalov videoservis, a drugoplasirani rad bih volio i sam koristiti, rekao je Pauk.

Posebno su ga dojmili projekti koji se tiču razvoja lokalne zajednice, ali i one koji razvijaju ekološku svijest.

– Ovo je svakako bilo najneizvjesnije finale u proteklih osam godina, ako se gledaju finalni bodovi timova. Nijanse su odlučivale, detalji poput pitanja koja su si timovi samostalno postavljali i prezentacija rada u online formi, što je bio težak zadatak u odnosu na standardno finale koje imamo uživo, a u čemu smo bili spriječeni ove godine. Nadam se da će ovo mnogim timova biti vjetar u leđa da se nastave dalje baviti poduzetništvom i razvijanjem svojih ideja, rekao je Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr koje organizira natjecanje.

Prva tri tima osvojila su putovanje u Bruxelles koje poklanja Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj! Ipak, budući da je situacija oko pandemije nepredvidiva te se ne može znati hoće li putovanja u druge države biti dozvoljena, za sad ne znamo hoće li se i kada putovanje održati. Sve informacije o tome ćemo objaviti čim dobijemo nove informacije, ali nadamo se i držimo fige za studijsko putovanje najesen.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve o natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje.

_______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

 

Imamo pobjednika Ideje godine: Maturant napravio aplikaciju za simultano gledanje videa s prijateljima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap