Pretraga

Još 15 dana do isteka prijava za Ideju godine

A- A+

Treće izdanje Ideje godine, jedinog srednjoškolskog Business plan natjecanja, bilježi rekordan broj prijava timova iz cijele Hrvatske. Dvadesetak timova, pedeset učenika i deset profesora mentora poslalo je svoje poslovne planove u želji da budu u deset najboljih ideja koji će imati priliku boriti se za glavnu nagradu 13. veljače u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Rekordan broj prijava za srednjoškolsku Ideju Godine

Prvi rok prijava za srednjoškolsku Ideju godine je završio, a svi prijavljeni timovi dobili su recenzije svojih radova. Premda su prve prijave neobavezne, čak dvadeset timova poslalo je svoje poslovne planove i ideje, dok je konačni rok za slanje prijava 23. siječnja.

Broj prijava premašio očekivanja

Projekt Ideja godine u organizaciji portala Srednja.hr izvodi se u suradnji sa stručnim partnerima Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Cilj projekta je omogućiti učenicima srednjih škola s kvalitetnim idejama da se predstave na nacionalnoj razini pred partnerima i poduzetnicima. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Agencije za odgoj i obrazovanje kao i Agencije za strukovni obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Deset najboljih timova iz cijele Hrvatske poziva se na veliko finale koji se ove godine održava 13. veljače u prostorima Visokog učilišta Effectus. Pozivnica najboljima ovisi o poslovnom planu koji se treba ispuniti, a uvjet je da Ideja godine sadrži i komponentu nove tehnologiju.

„Svjesnim izražavanjem kreativnih i inovativnih ideja, te razvijanjem sposobnosti uobličavanja ideja u održive poslovne planove i nova tehnološka rješenja, mladi čovjek zapravo čini iskorak u osiguranju svoje budućnosti. Rekordan broj ovogodišnjih prijava zainteresiranih i motiviranih srednjoškolaca jasno govori o potencijalima koji „čuče“ u našim mladim generacijama. Očito je da je dovoljno dati priliku, što ovaj projekt i predstavlja. Stoga Visoka škola za financije i pravo Effectus, i ovogodišnjim partnerstvom u ovom projektu, šalje jasnu poruku svim mladima, prvenstveno srednjoškolcima, da izostanak sudjelovanja je i izostanak kreiranja vlastitog razvoja, izostanak suočavanja s budućnosti i daljnjim obrazovanjem. Drago nam je da je to prepoznato“, izjavila je dekanica Visokog učilišta Effectus Mira Lenardić

Prijave iz škola koje do sada nisu sudjelovale

Pedesetak učenika raspodijeljenih u dvadeset timova već se prijavilo sa svojim poslovnim planovima, dok je dodatnih desetak timova poslalo službenu prijavu, ali bez poslovnog plana. Po prvim rezultatima čini se da će ulazak u finalni dio natjecanja i predstavljanje projekta pred žirijem biti teže nego inače. S nekoliko prijava škola koje su već ostvarile značajan uspjeh na Ideji godine, bilježe se prijave iz škola i županija koje do sada nisu bile uključene u projekt.

Primjerice Škola za modu i dizajn u Zagrebu ima dvije prijave, učenici iz Prirodoslovno-Grafičke i Pomorske škole Zadar zajednički su se prijavili na projekt, Elektrotehničarima iz Zagreba je uz posebnu molbu omogućeno sudjelovanje s četvero osoba što je bila praksa i u prethodnim godinama.

– Kao i ranijih godina, želimo natjecateljima skrenuti pažnju na važnost ispravne primjene suvremenih tehnologija u postizanju njihovih poslovnih ciljeva i realizaciji projekata. Vjerujemo da je ova generacija danas već vrlo dobro upoznata s tehnološkim mogućnostima koje im se pružaju – jer svakodnevno koriste brojne gadgete i web servise – ali želimo da aktivno razmisle o tome kako ih i sami mogu primijeniti. Međutim, ove godine ćemo u poslovnim planovima natjecatelja ocjenjivati i komponentu digitalnog marketinga i primjene digitalnih tehnologija u promociji njihovih ideja i proizvoda. Većina proizvoda pa čak i ideja u fazi ‘pitcheva’ danas se ‘prodaje’ na ovaj način. Kako je to neizmjerno važno, digitalni će marketing svim natjecateljima gotovo sigurno biti nezaobilazan u daljnjoj karijeri, a nekima će možda biti i glavni izbor zanimanja u budućnosti. Želimo da natjecatelji, razvijajući svoje projekte i predstavljajući ih pred žirijem, dobiju što realnije, vrijedno svakodnevno iskustvo rada na novom proizvodu, rekao je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Algebre i član žirija Ideje godine.

Konačni rok prijava za sve timove 23. siječnja, a posljednjeg dana u siječnju ćemo objaviti konačne finaliste. Za petak 13. u veljači očekuje nas predstavljanje najboljih Ideja godine u Zagrebu. Više informacije o bitnim datumima možete pročitati ovdje.