Pretraga

Ludbreški srednjoškolci i državni prvaci u robotici osmislili automobil za slijepe osobe

A- A+

Dobro poznata imena okupljena u tim Trio Fantastico – Emilly Zember, Ivan Jovanović i Antonio Vlahović, iz Srednje škole Ludbreg, i ove su godine u finalu Ideje godine zablistali svojom idejom. Kako su dvije trećine njihova tima državni prvaci iz robotike, njihov se projekt temelji na ideji trgovine autonomnim robotima. Radi se o robotima koje je moguće koristiti u raznim granama ljudskog djelovanja, a moguće ih je i montirati na svaki automobil, što bi i slijepim osobama omogućilo sudjelovanje u prometu.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Jubilarno V. izdanje natjecanje Ideja godine u organizaciji portala srednja.hr, a u suradnji s partnerima Algebrom i Effectusom, te prijateljima projekta IN2 grupom i Rimac automobilima, završeno je prošloga tjedna. U finalu smo tako vidjeli i neka nova lica, no i dobro nam poznati Trio Fantastico iz Srednje škole Ludbreg. Emilly Zember, Ivan Jovanović i Antonio Vlahović, prošlogodišnji viceprvaci, na ovogodišnjoj su Ideji godine sudjelovali s projektom pod nazivom ‘Trgovina autonomnim robotima’, pod mentorstvom svoga profesora Željka Posavca.

– Na prijavu samo se odlučili jer smo se na Ideji godine natjecali i prošle godine, kada smo osvojili drugo mjesto. To nam se jako svidjelo i sada smo zapeli za prvo mjesto, kazao nam je Antonio.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

Kako bi funkcionirao automobil za slijepe? 

Prvo mjesto možda nisu osvojili, no njihova ideja je itekako genijalna. Projekt ‘Trgovina autonomnim robotima’ temelji se na proizvodnji robota koji imaju visoku razinu autonomije u radu, zahvaljujući senzorima kojima su opremljeni. Trio Fantastico takve bi robote izrađivao i po narudžbi, a mogli bi se koristiti u raznim djelatnostima ljudskog djelovanja, kao na primjer, za punjenje polica ili razvrstavanje pošte. 

No, ono što najviše impresionira, zahvaljujući vrsti robota koje bi proizvodili, slijepim osobama mogla bi biti omogućena vožnja automobila. Dovoljno bi bilo sastaviti sklop koji se sastoji od kamere, GPS uređaja ultrazvučnih i color-senzora.
Kada osoba sjeda u automobil, na GPS-u određuje rutu kojom će voziti. Podaci iz okoline prikupljaju se kamerom povezanom s GPS-om, a kada automobil naiđe na određenu udaljenost od prepreke, ultrazvučni senzori daju signal autu. Color-senzori pak prepoznaju žutu i bijelu boju trake na cesti i nalaze se sa svake strane automobila, pa kada on izađe iz trake, vraćaju ga natrag.
Vozač bi imao rukavice, koje bi putem računalnog programa dobivale podatke. Kada vozač treba skrenuti lijevo, lijeva rukavica bi vibrirala, dok ne dođe do određenog stupnja skretanja, kada vibracija prestaje. 

Njihovi roboti mogli bi se koristiti i za vrijeme elementarnih nepogoda poput poplava ili nesreća poput požara, gdje bi unesrećenima pružali pomoć. U robote je moguće ugraditi senzor za prepoznavanje topline, pa osobi koja se nalazi usred požara može dostaviti aparat za gašenje požara.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Realizacija ideje ovisit će najviše o financijama

Ivan i Antonio pobjednici su međunarodnog prvenstva u robotici u Leipzigu i trenutni državni prvaci u robotici koji se pripremaju za svjetsko prvenstvo u Japanu, tako da je njihov projekt za natjecanje Ideja godine zapravo sadržavao ono na čemu su već radili. 

– Bili smo na svjetskom robotičkom natjecanju u Njemačkoj i dobili smo zadatak da isprogramiramo robota da se snalazi u labirintu i da iz njega izađe bez ikakvih problema. Razgovarali smo i zaključili da bi na tom principu mogao raditi i automobil kojeg bi mogle voziti slijepe osobe pomoću tih senzora, na taj isti način, kaže nam Antonio i dodaje kako im je za potpuni razvoj ove ideje bio potrebno otprilike dva mjeseca. 

Ekipu smo upitali i planiraju li svoju ideju realizirati. 

– Ovisi o tome koje mjesto danas osvojimo, ali o financijama zapravo najviše, odgovara nam Ivan.

Izdvojeni članak

Finalisti Ideje godine iz Ludbrega idu u Japan na svjetsko natjecanje iz robotike

Učenici su se za Ideju godine morali kvalificirati na natjecanju na razini škole 

Pod mentorstvom profesora Željka Posavca, koji je momcima i mentor za sva državna i svjetska natjecanja u robotici, ove su godine čak dva tima ušla u finale Ideje godine. 

– Ove sam godine najprije na razini škole napravio, recimo to tako, jedno idejno natjecanje, samo prezentacija, bez poslovnog plana, samo da se vidi koliko široko učenici gledaju i da se vidi tko stvarno ima kvalitetne ideje. Radili smo na kraju s tri tima za Ideju godine i dva su uspjela napraviti, a jedan, na žalost nije. Moram priznati da nisam očekivao da će oba tima biti u finalu, kaže profesor Posavec. 

Kaže, učenici Srednje škole Ludbreg jako su zainteresirani za vrstu natjecanja poput Ideje godine. 

– Tu se traže njihove kvalitete, nekakva inovacija, nekakav novi proizvod na tržištu, a mi u školi, pošto smo miješana škola imamo i ekonomiste, se jako dobro nadopunjavamo. Sve skupa to je jedno kvalitetno natjecanje, jedno od boljih, jer traži nekakvu širinu i prezentaciju. Gledajte, nije mala stvar kada učenik dođe pred žiri prezentirati to sve pred gostima i gledateljima, to iziskuje nekakvu vježbu, i to će im sve dalje u životu trebati, rekao nam je profesor i mentor. 

Upravo on Antonija i Ivana, te još neke učenike njihove škole, vodi na međunarodno RoboCup natjecanje koje će se u srpnju održati u Japanu. Dio sredstava za troškove su prikupili, ponajviše zahvaljujući Gradu i tvrtki Ducati, a dio im još uvijek nedostaje jer je put skup. Ali, ludbreški robotičari ne posustaju u pripremama. 

– Oni se još spremaju, vježbaju subotama, a pošto su dva učenika i maturanti oni rade i završne radove, tako da je sada malo bila gužva. Isto tako smo radili za Ideju godine, radili smo i za RoboCup natjecanje zu Austriji, a 16. svibnja očekuje nas i RoboCup u Mariboru, tako da su to djeca koja su dosta zauzeta, zaključuje profesor.
Nadamo se da ova kvalitetna ideja ludbreških entuzijasta neće ostati samo ideja, a na svjetskom natjecanju u Japanu zaželjeli smo im svu sreću.

Više o ovogodišnjoj Ideji godine:

[Ideja godine ’17] Tim Opus iz Požege: Pametna kuća ne mora biti luksuz bogatih

[Ideja godine ’17] Zagrepčanke oduševile s aplikacijom koja bi stala na kraj disleksiji

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

[Fotogalerija] Drugi dan Ideje godine finalisti posjetili dvije velike hrvatske kompanije

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

Dekanica Effectusa Mira Lenardić: Učenici sada imaju više kreativnog prostora u Ideji godine

Aco Momčilović: ‘Sve finaliste Ideje godine očekujemo u posjetu Rimac Automobilima’

[Ideja godine ’17] Direktor Effectusa daje detaljne upute za stvaranje najuspješnije Ideje godine

Hrvoje Balen: ‘Ideja godine je fantastično natjecanje koje mladima pruža puno mogućnosti’