Pretraga

Mladi Zagrepčani prezentirali aplikaciju koja će olakšati poduzetnicima ‘bitku’ sa zakonima

A- A+

Treća po redu Ideja godine donijela je čitav niz zanimljivih projekata, a jedan od onih posebno interesantnih je stigao iz Elektrotehničke škole Zagreb. Učenici iz tima Lex pod mentorstvom profesorice Dalme Mišure prezentirali su aplikaciju koja bi malim poduzetnicima trebala olakšati snalaženje u gužvi koja vlada u zakonskoj regulativi RH te su si tom idejom osigurali treće mjesto u konačnom poretku.

srednja.hr

Borneo Culović, Ivan Bukvić, Tomislav Jug i Patrik Pongrac, učenici Elektrotehničke škole Zagreb pod mentorstvom profesorice Politike i gospodarstva Dalme Mišure prezentirali su na ovogodišnjoj Ideji godine aplikaciju koja bi trebala olakšati malim poduzetnicima bitku sa stalnim izmjenama zakona u Hrvatskoj.

Tim Lex na finale natjecanja došao je s velikim ambicijama, a kako je ova jedina četveročlana ekipa prilično kvalitetno prezentirala žiriju svoj projekt, uspjeh nije mogao izostati. Naime, zagrebački su se srednjoškolci zasjeli su na visoko treće mjesto ukupnog poretka.

Inspiracija na satu Politike i gospodarstva

– Ideja godine nam je izgledala kao zanimljiva i izazovna te smo se odlučili prijaviti. Do projekta smo došli pomalo slučajno. Naša mentorica često je na satu komentirala kako se teško probijati kroz česte izmjene zakona u Hrvatskoj odnosno kako je teško sve to pratiti. Kada smo čuli za Ideju godine shvatili smo da bi projekt fokusiran na ovo područje mogao biti vrlo interesantan te smo se dali na posao, ispričao nam je Borneo Culović.

S obzirom da su se mladići iz Elektrotehničke škole Zagreb zbilja potrudili, kao rezultat njihovog rada izrodila se ideja za jednu prilično korisnu aplikaciju koja bi trebala nositi ime Moj zakon. Kao što to obično biva, ideja se postupno razvijala. Nije nastala odjednom već su je postupno razvijali i prilagođavali potrebama tržišta.

Izdvojeni članak

Pobjednici Ideje godine oduševili Trampolinom – revolucionarnom platformom za razmjenu usluga


Najveći tim iznenadio kolege

Tim Lex je brojem članova najveći na trećem izdanju Ideje godine, a usprkos činjenici da u propozicijama postoji ograničenje, organizator im je izašao u susret. Naime, došlo je do zabune i kada su učenici već počeli raditi na razvoju ideje shvatili su da je ih je previše. To ih nije pokolebalo i nakon odobrenja od organizatora nastavili su s pripremama tijekom koje su imali podršku školskih kolega. – Kada smo u školi obznanili da smo se plasirali u finale mnogi su se iznenadili no rekcije kolega su bile iznimno pozitivne. Svi su nam dali podršku i jako nam je značilo što je škola stala iza nas, zaključili su.

Problemi s poslovnim planom

– Prva ideja je bila da šaljemo poštom promjene zakona, ali to je bilo neisplativo. Stoga smo se odlučili za mobilnu aplikaciju, jer smo shvatili da je to najbolji, najpraktičniji i najbrži način da dođemo do krajnjeg korisnika, objašnjavaju članovi tima put od prve ideje do finalnog rješenja.

Na manje poteškoće mladi elektrotehničari su naišli i u ispunjavanju određenih zahtjeva samog natjecanja koji nisu bliski njihovoj struci, kao što je bilo i za očekivati.

– Najveći problem nam je bio financijski plan. Išli smo samo na male jer su najbrojniji te je trebalo pretpostaviti koliko bi ih bilo zainteresirano kako bi ispunili naš petogodišnji plan što je bio prilično zahtjevan zahvat, otkrila je mentorica Dalma Mišura.

Usprkos poteškoćama ova mlada ekipa pronašla je svoj put, a stručni žiri je prepoznao njihov potencijal te ih nagradio trećim mjestom i savjetima kako nastaviti razvoj svoje ideje.

Stručni žiri je prepoznao potencijal i nagradio ih trećim mjestom na završnici.

Mladi Zagrepčani prezentirali aplikaciju koja će olakšati poduzetnicima ‘bitku’ sa zakonima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap