Pretraga

Nakon aplikacije eDnevnik Plus s 50.000 korisnika, Kristijan s novom osvojio drugo mjesto na Ideji godine

A- A+

Jedan od, po prvi puta, dvoje drugoplasiranih u finalu Ideje godine je Kristijan Rosandić, učenik Elektrotehničke škole u Zagrebu. Na ovo se natjecanje prijavio s funkcionalnim softverskim prototipom koji je samostalno izradio. Riječ je o web aplikaciji Network Planner. U kratkim crtama, objasnio je Kristijan, to je analitički softver za organizaciju lokacija, koji na vrlo jednostavan način omogućuje grupiranje lokacija na zemljopisnoj karti i prikaz statističkih podataka na razini grupa.

kristijan rosandić

Kristijan Rosandić, učeni Elektrotehničke škole u Zagrebu i drugoplasirani u finalu natjecanja Ideja godine
Foto: ZOOM screenshot

– Poslovna ideja nastala je iz potrebe za reorganizacijom maloprodajne mreže jedne tvrtke i trenutno je u primjeni. Aplikaciju će moći primijeniti bilo koja tvrtka na svijetu koja želi organizirati svoje lokacije, poput prodajnih mjesta, podružnica, skladišta, prema odabranim kriterijima te naknadno analizirati njihov performans, odnosno prodajne rezultate, trendove i drugo, rekao nam je Kristijan Rosandić, drugoplasirani u finalu natjecanja Ideja godine koje već gotovo desetljeće organiziramo u suradnji s partnerima.

O Ideji godine

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER.
U ovogodišnjem žiriju našli su se Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija; Aljoša Šestanović, prodekan s Effectus poduzetničkog studija, Vlatka Kamenić Jagodić iz Končara, Marijana Šarolić Robić, predstavnica medijske platforme Poduzetnik, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a te Marko Matijević, predstavnik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

‘Vrlo sam zadovoljan’

S obzirom na to da je ovo vrlo specifična poslovna aplikacija s uskim tržištem, bilo mu je, kaže, jasno da će teško osvojiti prvo mjesto.

– Vrlo sam zadovoljan osvojenim drugim mjestom. Svakako nastavljam raditi na ovoj aplikaciji jer imam još puno velikih i dugoročnih planova za nju, ali daljnjem razvoju više ću se posvetiti nakon upisa na fakultet. Cilj mi je prvo ugraditi najveći dio koji trenutno nedostaje ovoj aplikaciji, a to je “custom” analiza grupa, pomoću koje bi klijenti mogli analizirati vlastite parametre, izrađivati grafove, odstupanja, prosjeke, rutiranja i slično, najavio nam je Kristijan.

Da ponovo radi poslovni plan, ostavio bi sve isto, ništa osobito ne bi mijenjao. Poslovni je plan predao ranije pa je već dobio i nekoliko korisnih preporuka od članova žirija. Tako je plan korigirao i dopunio pa je u ovoj fazi, vjeruje, uistinu dobar.

– Razlog zašto bi netko odlučio odabrati ovu aplikaciju umjesto neke druge je taj što korisnik s radom može započeti iznimno brzo. Od prijave/registracije do početka upotrebe nije potrebno više od pet minuta. Sličnih aplikacija nema mnogo, ali u usporedbi s najpopularnijima, sučelje ove aplikacije je jednostavnije i puno intuitivnije. Korisnik bez složenih uputa može započeti s radom. Aplikacija je fokusirana na brzo rješavanje glavne potrebe korisnika – grupiranje lokacija i analiza grupa, bez pretjeranih funkcionalnosti koje opterećuju korisnike, istaknuo je Kristijan.

‘Svi su mi komentari bili korisni’

Od žirija je dobio nekoliko komentara, a svi su mu, naglašva, bili korisni. S nekima od članova volio bi i detaljnije porazgovarati o projektu jer su to, kaže nam, ljudi s puno znanja i iskusva koja on kao mlada osoba tek mora steći.

– Network Planner i sve ostale svoje aplikacije izradio sam samostalno i prema vlastitome dizajnu, a one su uvijek nastajale iz nekakve potrebe. Internet mi je glavni izvor znanja jer tamo mogu pronaći najnovija rješenja i tehnologije iz područja programiranja. Nastavnici i kolege iz škole uvijek su mi pružali podršku i hvala im na tome, kazao je.

Kristijanu, naglasimo, ovo nije prva aplikacija. Razvio je već e-Dnevnik Plus koji ima preko 50.000 aktivnih korisnika, te nekoliko drugih s više tisuća pa stoga vjeruje da će i Network Planner biti uspješan.

– Za Ideju godine saznao sam iz oglasa na portalu srednja.hr, a to je jedna od malobrojnih .hr stranica koju volim posjetiti. Svakako smatram da je ovo natjecanje vrlo korisno za sve srednjoškolce, koji imaju ideju koju žele prezentirati i razvijati. Priprema za sudjelovanje nije naporna jer ako imate dobru ideju i znate što želite, izrada poslovnog plana zapravo je vrlo zanimljiva te bih svakome tko ima što pokazati preporučio ovo natjecanje, zaključio je drugoplasirani Kristijan Rosandić.

Nakon aplikacije eDnevnik Plus s 50.000 korisnika, Kristijan s novom osvojio drugo mjesto na Ideji godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap