Pretraga

Održano završno natjecanje: Ekipa iz Buja najbolja među finalistima dosad najjače ‘Ideje godine’

A- A+

Uz podršku svojih mentora proteklih se mjeseci natjecalo više od pedeset srednjoškolskih timova u osmišljavanju usluga i proizvoda koje bi voljeli ponuditi korisnicima. U konačnici, najuspješniji tim natjecanja Ideja godine bio je Gortan tech, koji će kao nagradu, između ostaloga, osvojiti i studijsko putovanje u Europi.

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

foto: Ivan Božić| www.srednja.hr

Na današnjem finalu ‘Ideje godine’ svoje snage i kreativnost pokazalo je deset timova srednjoškolaca. Pred stručnim žirijem i okupljenim sudionicima prezentirali su svoje poduzetničke ideje, koje su razvijali u protekla dva mjeseca za prvo hrvatsko ‘business plan’ natjecanje. Ovo srednjoškolsko natjecanje četvrtu godinu za redom organizira portal Srednja.hr, u suradnji s partnerima – Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus.

Ideju godine u ovom su, četvrtom izdanju, podržali prijatelji projekta – Rimac automobili i Croteam – te pokrovitelji projekta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se ukupno više od pedeset timova, što predstavlja značajan porast u odnosu na prošlu godinu te ujedno i najveći broj prijavljenih timova na ovo natjecanje ikad. U žestokoj konkurenciji najbolji poslovni plan i prezentaciju svoje ideje napravio je tim Gortan tech te u Buje odnio glavnu nagradu.

Izdvojeni članak

Odabrani finalni timovi Ideje godine 2016

‘Na kraju dana je ipak išlo sve na našu ruku’

Ekipa iz Srednje škole ‘Vladimir Gortan’ Buje Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović u finalu su prezentirali svoju ideju RAAB, a posebno su se istaknuli po odlično razrađenom poslovnom planu.

– Sigurno da smo iznenađeni. Konkurencija je bila dosta jaka i bilo je puno obećavajućih ideja. Kada smo vidjeli prezentacije ostalih finalista, tu smo već malo počeli gubiti nadu, ali na kraju dana je ipak išlo sve na našu ruku, rekli su nam uzbuđeni pobjednici iz Buja.

U žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević (Srednja.hr), Hrvoje Balen (Visoko učilište Algebra) i Sandra Lovrić (Visoko učilište Effectus), a na završnom im se natjecanju kao gostujući član, koji je dodatno procijenio javne nastupe timova pridružio i Aco Momčilović (Rimac Automobili).

Pobjednici za nagradu dobivaju studijsko putovanje u Europi

Pobjednički tim ‘Ideje godine’ osim priznanja, certifikata i mogućnosti savjetovanja za razvoj projekta odnosno stručni rad s mentorima, osvaja i studijsko putovanje u Europi.

– Danas smo imali izuzetnu konkurenciju i bilo je jako teško odlučiti ne samo pobjednika, nego i prva tri mjesta, ali zato nam je važno naglasiti kako su i ostali projekti izuzetno kvalitetni. Mislim da od svih ideja koje sam danas čuo, njih pet ili šest ima realan potencijal da nešto naprave, ali pri tome trebaju napraviti neke značajne promjene u poslovnim planovima, jer se nije lako probiti na tržište, izjavio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Mladi natjecatelji u finalu su imali priliku skupiti vrijedno iskustvo u prezentiranju vlastite ideje, a unatoč tremi vidjeli smo odlične nastupe srednjoškolaca.

– Želim finalistima čestitati na hrabrosti. Kroz prezentaciju su pokazali veliku zrelost i bili su vrlo suvereni i konstruktivni u svojim idejama. Svih deset timova postiglo je uspjeh jer je bilo puno dobrih ideja, kvalitetnih planova i zanimljivih realizacija. Smatram da ste vi budućnost jer su znanje i kreativnost ono što pokreće društvo i što bi nam trebalo omogućiti povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu, izjavila je Sandra Lovrić s Visokog učilišta Effectus – Visoke škole za financije i pravo.

Izdvojeni članak

Finale ‘Ideje godine’: U velikoj konkurenciji pobjedu odnio Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića

U finalu Ideje godine saznali što nam donose nove generacije

Kroz prezentacije učenika mogli smo vidjeti razmišljanja mladih i njihove afinitete, ali i blistavu budućnost koja nas čeka kada stvarno počnemo ulagati u ‘Zemlju znanja’.

– Natjecanje poput Ideje godine odlična je prilika da čujemo što mlade generacije danas žele, koje tehnologije koriste, kako razmišljaju o životu, o čemu razmišljaju i što im je općenito važno, te – možda i najvažnije – što nam donose i na čemu žele raditi nakon što započnu svoju karijeru. Mlade valja usmjeravati u digitalni svijet jer je potrebno popunjavati brojna radna mjesta koja se nalaze u ovom području te se time stvaraju nove prilike za sve koji razmišljaju o svojoj budućoj karijeri nakon srednje škole. Odlično je što su mnogi od projekata usklađeni s očekivanjima budućih trendova na tržištu rada koje Svjetski gospodarski forum daje na globalnoj razini: mnogo se danas govorilo upravo o mobilnim rješenjima, transportu i internetskim servisima u ‘oblaku’, što su tek neke od ‘vrućih’ tema koje su u podlozi globalnih projekata, mobilnosti i sve češćih neformalnih, mekih granica u današnjem svijetu. Dokaz je to da su natjecatelji izuzetno dobro prepoznali koji su današnji ključni trendovi te nam je ponovno izuzetno drago da smo kao partner sudjelovali u ‘Ideji godine’, poručio je sudionicima Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

U ovogodišnje natjecanje ‘Ideje godine’ priključili su se i iz tvrtke Rimac Automobili, koja već godinama s inovacijama konkuriraju na svjetskom tržištu.

– Htio bih posebno naglasiti da smo mogli vidjeti nekoliko timova s odličnim prezentacijama i vizualnim prikazima svojih ideja. Svaka im čast na tome. Osim toga, bilo je super vidjeti da srednjoškolci imaju puno kvalitetnih ideja. Nadam se da će ih stvarno pokušati realizirati, bez obzira na rezultat, jer upravo se kroz pokušaje i padove skuplja iskustvo za uspjeh, rekao je Aco Momčilović, voditelj ljudskih resursa u tvrtki Rimac Automobili.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap