Pretraga

Osmislili kantu koja umjesto vas razdvaja otpad: Splitski srednjoškolci unaprijedili su Ideju godine

A- A+

Duje Štolfa i Antonio Nikolić, učenici III. gimnazije Split, osmislili su pametni spremnik SortIT, koji samostalno razvrstava otpad koji u njega ubacujemo. Njihova ideja, poslovni plan i dobra prezentacija oduševili su žiri VII. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine, ali i županiju koja je odlučila novčano podržati njihov projekt. Ideja godine je projekt u organizaciji portala srednja.hr Reportažu s novim detaljima projekta objavio je Dnevnik Nove TV.

sceenshot: Dnevnik Nove TV

Izdvojeni članak

Splitski srednjoškolci osmislili proizvod kojim bi hrvatski gradovi mogli uštedjeti desetke tisuća kuna

Radimo na idućoj verziji prototipa u kojoj će SortIT imati pokretna vrata i manje spremnike koji će se namještati tako da predmet upadne u onaj odgovarajući, pojasnio je Antonio Nikolić kako napreduje prošlogodišnja Ideja godine.

Učenici III. gimnazije Split Duje Štolfa i Antonio Nikolić osmislili su inovativno rješenje za zbrinjavanje otpada. Budući da Hrvati recikliraju samo 15% otpada, spremnik SortIT koji sam razvrstava otpad, mogao bi riješiti problem.

– Naš pametni spremnik radi potpuno autonomno uz pomoć umjetne inteligencije – otkrio je Nikolić u reportaži Dnevnika Nove TV.

sceenshot: Dnevnik Nove TV

Uređaj ‘vidi’ kakav je otpad u pitanju

Štolfa je objasnio kako u bazi podataka zasad imaju preko 2.000 fotografija.

– Na temelju fotografija uređaj otkriva o kakvoj se vrsti otpada radi. Iduća verzija imat će kameru koja će dodavati fotografije kako bi sustav bio još učinkovitiji – rekao je Duje.

sceenshot: Dnevnik Nove TV

Koliko je ideja značajna govori i činjenica da ju je prepoznala Splitsko-dalmatinska županija koja sad financijski potpomaže razvitak projekta.

Uopće ne troši struju

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’19] Rješenjem splitskih srednjoškolaca vječna čekanja javnog prijevoza odlaze u povijest

No ono što je najbolje u cijeloj priči jest činjenica da spremnik ne troši nikakvu dodatnu energiju.

– Potpuno je autonoman i napaja se  putem solarnih ćelija – otkrio je Antonio.

Mentor učenika Ante Bartulović za njih dvojicu ima samo riječi hvale.

– Sjajni su učenici i s njima nema puno posla. Mi samo malo potpalimo, oni naprave sve ostalo – kaže ponosni profesor.

Ne sumnjamo da dolazi budućnost u kojoj će, barem veće kante, morati imati ovakav uređaj.

Oduševili žiri

Svoj pametni spremnik, splitski je dvojac predstavio u izvanrednoj prezentaciji na natjecanju Ideja godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Svojim idejom, poslovnim planom i prezentacijom oduševili su peteročlani žiri, spretno odgovorili na sva njihova pitanja i tako odnijeli prvo mjesto na Ideji godine 2019.

– Nakon proglašenja pobjede osjećamo olakšanje. Ovakvom rezultatu potajice smo se nadali, ali nismo znali niti kakva je konkurencija ni kako će sve ispasti u prezentiranju ideje. Ključ pobjede možda je bio stupanj do kojeg smo mi već razvili projekt i njegova primjenjivost – izjavili su nakon pobjede u svibnju Duje i Antonio.

Što je Ideja godine?

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce, a odvija se pod motom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Natjecanje se održalo sedmu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, te srebrnim partnerima tvrtkom IN2 i Hrvatskom zajednicom županija i prijateljem projekta Zagrebačkim inovacijskim centrom – ZICER.

A dok svoju ideju ne razviju do kraja, na vama je da još uvijek sami razdvajate svoj otpad.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap