Pretraga

Srednjoškolsku Ideju godine odnijele gimnazijalke iz Varaždina

A- A+


Izdvojeni članak

Ideja godine: Velika prilika za sve srednjoškolce

Finale natjecanje ‘Ideja godine’ u organizaciji portala Srednja.hr danas je održano u prostorijama Visokog učilišta Effectus te su proglašeni pobjednici najboljih projekata ovogodišnjeg natjecanja. Među brojnim pristiglim projektima pobjedio je tim s aplikacijom za traženje plaža iz Prve gimnazije u Varaždinu.

Prezentacijom ideja timova koji su stigli do finala danas je okončan projekt portala srednja.hr, “Ideja godine – novim tehnologijama do poslovnog uspjeha”, u sklopu kojega su inovativni učenici srednjih škola prijavljivali svoje projekte, praćene poslovnim planovima i tehnološkim rješenjima, koje bi voljeli razviti i od njih napraviti komercijalni proizvod.

Pobjednički tim, koji dolazi iz Prve gimnazije Varaždin, Croatian Beaches, osvojio je studijsko putovanje u Njemačku, te savjetovanje o daljnjem poslovnom razvoju svojeg projekta koje će pružiti partneri natjecanja, Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus.

Prvi ovakav projekt za srednjoškolce

Kombinirajući nove tehnologije u poslovnom planu srednjoškolci su pokazali svoju inovativnost i iznijeli nove ideje za hrvatsko tržište. Aplikacije za provjeru znanja ili pak za traženje odgovarajućih plaža na Jadranu, ideje za eko parkove samo su neke od odličnih srednjoškolskih ideja koje su predstavljene. Projekt je nastao u organizaciji portala srednja.hr, a prvi je ovakav projekt namijenjen samo za srednjoškolce.

– Moramo prepoznati važnost poticanja mladih na obrazovanje i zadržavanje u našoj zemlji. Zato je srednja.hr portal koji je jedinstven po svom tipu jer cilja samo na srednjoškolce i studente, objasnio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Izdvojeni članak

Dupli intervju u MZOS-u: Strukovnjaci su konkurentni na tržištu nakon škole, a izvrsnost ćemo nagrađivati bolje

Na kraju je najvažnija kreativnost

‘Ideja godine’ nastala je u suradnji sa stručnim partnerima, Visokim učilištem Algebra i Visokom školom za financije i pravo Effectus, čiji su predstavnici, uz predstavnika portala Srednja.hr, u žiriju ocjenjivali predložene projekte.

Pobjednici natječaja kao nagradu su dobili stručno putovanje u Munchen i Frankfurt, gdje će obići nekoliko prestižnih visokoškolskih ustanova, a partneri projekta “Ideja godine”, Visoko učilište Algebra i Visoka škola za financije i pravo Effectus, pobjedničkom će timu također osigurati i poduzetničko savjetovanje oko daljnjeg razvoja projekta.

Neke ideje će postati poduzetnički pothvat

Projekt ‘Ideja godine’ realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Prijatelji samog projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Agencija za odgoj i obrazovanje.

– Ove srednjoškolske ideje pokazuju kako mladi mogu sudjelovati u nečemu na vlastitu inicijativu, jer se vidi da imamo i mnogo svijetlih primjera u našem sustavu odgoja i obrazovanja”, pohvalio je hrvatsku mladež ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Vinko Filipović.

Stručni žiri bio je iznimno zadovoljan pristiglip radovima, no ocjene su donosili ravnopravno i pravedno.

– Izuzetno nam je drago što se na natjecanje prijavio velik broj timova srednjoškolskih učenika te što smo ih na ovaj način potaknuli da, osim o samoj inovativnoj ideji, razmišljaju i o tome kako od te ideje napraviti ono što bismo nazvali poduzetničkim poduhvatom. Našim mladim natjecateljima koji su pokazali da im ne nedostaje ideja željeli smo ovim projektom pomoći da izgrade samopouzdanje u osmišljavanju, prezentaciji i realizaciji svojih ideja, te ćemo pobjednicima pomoći kako da eksploatiraju svoju tržišnu ideju i pretvore ju u proizvod.

Danas smo vidjeli nekoliko zaista sjajnih prezentacija projekata, rekli su predstavnici stručnog žirija “Ideje godine” nakon odabira današnjeg pobjednika.

Copy link
Powered by Social Snap