Pretraga

Tehnologije koje će obilježiti 2020. godinu: Inspiracija za stvaranje Ideje godine

A- A+

U posljednjih 10 godina svijet se ubrzao i povezao više nego ikad prije, a to su omogućile tehnologije koje su bile teško i zamislive u 20. stoljeću. Budućnost je sada, a ono što nam donose vremena koja slijede, sudeći prema svemu, još više će promijeniti naše živote. Pronašli smo osam tehnologija koje će obilježiti 2020. godinu, a možda primjena baš jedne od njih vama osigura pobjedu na našem natjecanju Ideja godine!

Ideja godine srednjoškolsko je natjecanje gdje se traži najbolja poduzetnička ideja. Ove godine održava se osmo izdanje, a trenutno su u tijeku rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Više o prijavama možete saznati ovdje.

Natjecanje Ideja godine razlikuje se od drugih školskih natjecanja jer ne postoji jasna špranca za pobjedu, već tražimo poslovni plan u kojemu su jasno vidljivi inovativnost, kreativnost i prezentacijske vještine. Poslovna ideja može biti bilo koje vrste, ali postoji jedan uvjet – mora sadržavati neku novu tehnologiju!

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’20] Tražimo najbolje srednjoškolske ideje koje nagrađujemo putovanjem u Bruxelles

Kako bismo vam malo pomogli i inspirirali vas za stvaranje vlastitog projekta, na blogu AppInventiv smo pronašli osam tehnologija koje će, prema njima, obilježiti 2020. godinu. To su:

1. Umjetna inteligencija

Iako se o umjetnoj inteligenciji govori već godinama, u posljednje vrijeme svjedočimo pravom zamahu i širenju ove tehnologije. Zašto? Kapaciteti i brzina prijenosa podataka danas je znatno brža nego prije, a to omogućava računalima da ‘uče’ nove stvari baš kao i ljudi! Još veća brzina će u 2020. godini dovesti do toga da će umjetna inteligencija preuzeti još više ljudskih zadataka, a predviđa se kako će ući u sektore poput korisničkog iskustva, dizajna, zdravstvene skrbi i financijske tehnologije.

Franck, V., Unsplash

2. Glas

Već smo prihvatili Siri kao dio kulture 21. stoljeća, a osim što je iznimno zabavno šaliti se s njom postavljajući joj besmislena pitanja, od velike nam je koristi kada na brzinu nešto moramo pronaći ili ne možemo tipkajući doći do podataka. E pa 2020. godina nam donosi još više toga! Predviđa se kako će sve više aplikacija moći biti upravljano samo glasom, a u kombinaciji s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem tom putovanju u budućnost se ne nazire kraj!

Sebastian Scholz (Nuki), Unsplash

3. Blockchain

Otkad je Satoshi Nakamoto svijetu predstavio prvu kriptovalutu Bitcoin, temeljenu na blockchain tehnologiji, ništa više nije bilo isto! Riječ je o redistribuciji mreže, odnosno decentraliziranom načinu prikupljanja i prijenosu podataka kako bi se izbjeglo korištenje jednog središnjeg servera. Osim za sustave kriptovaluta, blockchain tehnologija polagano pronalazi svoju primjenu u brojnim drugim sektorima gdje se radi s velikim količinama podataka, a u 2020. godini očekuje se šira primjena u različitim industrijama!

Austin Distel, Unsplash

4. Internet stvari (IoT)

O Internetu stvari govori se već jako dugo, a pametnih uređaja u našim kućanstvima sve je više. Od hladnjaka, usisavača do sustava grijanja, Internet stvari polako pronalaze primjenu u našem svakodnevnom životu, i čini se da neće stati. Uz ostale tehnologije današnjice, kao što su blockchain, umjetna inteligencija i glasovne naredbe, uređaji oko nas u budućnosti će nam još više olakšati živote. Imate li na umu neki uređaj koji bi mogao dovesti revoluciju ako se poveže s Internetom?

Sebastian Scholz (Nuki), Unsplash

5. Edge computing

Ovo je tehnologija o kojoj se ne govori puno, a predviđa se da će postati naša svakodnevica jednom kada Internet stvari postane još više mainstream. Edge computing je način procesuiranja podataka putem distribuiranih mrežnih uređaja na način da se procesuiranje informacije događa ‘blizu ruba mreže’ odnosno, tamo gdje stvari i ljudi produciraju ili koriste tu informaciju. Pojednostavljeno rečeno, ova tehnologija programiranje i pohranu podataka premješta bliže uređajima gdje se te informacije prikupljaju, a ne na nekoj središnjoj lokaciji koja možda biti daleko udaljena. Zbog toga se brzina prijenosa podataka ubrzava što, na primjer, može povećati efikasnost aplikacija.

Taylor Vick, Unsplash

6. 5G

5G kuca na vrata, što znači da vrijeme sporog učitavanja web stranica i aplikacija dolazi kraju. S dolaskom brzog prijenosa podataka koje će omogućiti 5G mreža, otvara se niz mogućnosti za ostale tehnologije današnjice kao što su autonomna vozila ili bežični VR uređaji. Svakako nije loše uzeti u obzir 5G mrežu prilikom smišljanja ideje za natjecanje Ideja godine, jer vrlo uskoro ona će biti i ostvariva!

Mika Baumeister, Unsplash

7. Prepoznavanje lica

Naša lica će ove godine postati idealni partner za razvoj tehnologije. Ono što je započelo s mobilnim uređajima koji se mogu otključati identifikacijom lica, prijeći će na druge industrije koje će koristiti naša lica za aplikacije različitih vrsta. Pretpostavlja se da ćemo sa svojim licem uskoro moći otključati vrata kuće ili auta, ali i podignuti novce s bankomata. A što će vaša aplikacija moći s prepoznavanjem lica korisnika?

Cristina Zaragoza, Unsplash

8. Automatizacija

Automatizacija je odavno ušla u tvornice i iz temelja promijenila industriju, a za 2020. i godine koje slijede očekuje se ulazak i u našu svakodnevicu. Od pakiranja sokova do dostave pizze u autonomnim vozilima, automatizacija je svoje mjesto već pronašla u lancu opskrbe hranom, gdje osim što rješava rutinske zadatke, može rješavati i zadatke za koje je potrebno donijeti odluku. Zajedno s robotikom, strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom, automatizacija će uskoro poharati sektore poput medicinske industrije i farmacije.

Franck, V., Unsplash

Jeste li dobili ideju za svoj projekt? Prijavite se na Ideju godine!

_____________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

Tehnologije koje će obilježiti 2020. godinu: Inspiracija za stvaranje Ideje godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap