Pretraga

U finalnom natjecanju V. izdanja Ideje godine, pobjedu odnio Ante Toni Debelić s futurističkim projektom GrowCity

A- A+

Danas je u Zagrebu održano finale V. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja ‘Ideja godine’. Deset finalnih timova okupilo se na Visokom učilištu Effectus kako bi predstavili svoje poslovne ideje vrijedne širenja. Učenici i mentori iz cijele Hrvatske, od Metkovića do Požege, osim samog predstavljanja projekata, dobili su i vrijedne savjete članova žirija. Najuspješniji u finalu natjecanja, s projektom GrowCity, bio je Ante Toni Debelić iz Rijeke, koji je kao nagradu, između ostaloga, osvojio i studijsko putovanje u Europu.

Svi sudionici finala foto: Ivan Božić|srednja.hr

Na današnjem finalu ‘Ideje godine‘, svoju kreativnost uloženu u oblikovanje ideja vrijednih širenja, predstavilo je deset timova. Pred stručnim žirijem i svojim kolegama srednjoškolcima i mentorima, sudionici su prezentirali svoje poduzetničke ideje na kojima su marljivo radili proteklih nekoliko mjeseci. Srednjoškolsko poslovno natjecanje ‘Ideja godine’ održalo se petu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, a u suradnji s partnerima – Visokim učilištem Effectus i Visokim učilištem Algebra. Osim partnera projekta, ‘Ideju godine’ ove su godine podržali prijatelji projekta – Rimac automobili i IN2.

U žestokom okršaju kreativnih ideja i poslovnih rješenja, najbolji poslovni plan i prezentaciju svoje ideje napravio je Ante Toni Debelić iz Salezijanske Klasične Gimnazije u Rijeci i tako odnio glavnu nagradu na V. Ideji godine.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Najzanimljiviji detalji s jubilarne V. Ideje godine

1. mjesto, tim GrowCity – Ante Toni Debelić, mentorica Alenka Šuljić Petrc – Salezijanska Klasična Gimnazija s pravom javnosti, Rijeka

2. mjesto, tim SSB – Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič, mentorica Ljiljana Jeličić – Gimnazija Metković

3. mjesto, tim Ad Infinitum T&M,Marta Barbir i Tin Rogina, mentorica Kristina Oršić ManojlovićI – gimnazija Varaždin

Pobjednik Ideje godine: Ovakva natjecanja nama mladima daju samopouzdanje i motivaciju

Ante Toni predstavio se projektom GrowCity, u kojem je, uz mentorstvo profesorice Alenke Šuljić Petrc, razvio ideju za uzgoj hrane u brodskim kontejnerima i to u bilo kojem dijelu svijetu. Svojom idejom pokušao bi utjecati na problem gladi u svijetu. S obzirom na odličnu poslovnu ideju i samouvjerenu prezentaciju, stručni ga je žiri izabrao za pobjednika.

– Hvala organizatorima i svima koji su sudjelovali, ovakva natjecanja nama mladima daju samopouzdanje i motivaciju da već u srednjoj školi razmišljamo o idejama. Lijepo je vidjeti puno mladih ljudi na jednom mjestu koji žele nešto napraviti. To je zaista inspirirajuće, rekao je 16-godišnji pobjednik Ante Toni Debelić, učenik 2. razreda Salezijanske Klasične Gimnazije u Rijeci.

Njegova mentorica, Alenka Šuljić Petrc, nije krila zadovoljstvo pobjedom svog učenika.

– Želim svima poručiti da se trud isplati. Učenici su poput paste za modeliranje, treba ih potaknuti i usmjeriti, treba im dati potporu i imati razumijevanja. Nekad je i samo to dovoljno da krenu na pravi put i budu uspješni. Svaki trud se isplati, rekla je profesorica Šuljić Petrc.

U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević (Srednja.hr), Aljoša Šestanović (Visoko učilište Effectus) i Dario Sušanj (Visoko učilište Algebra), a na finalnom natjecanju žiriju su se pridružili i gostujući članovi iz tvrtki prijatelja projekta, Aco Momčilović (Rimac automobili) i Bojan Bajgorić Šantić (IN2).

1. mjesto, tim GrowCity – Ante Toni Debelić, mentorica Alenka Šuljić Petrc – Salezijanska Klasična Gimnazija s pravom javnosti, Rijeka foto:Ivan Božić|srednja.hr

Pobjednik osvojio studijsko putovanje u Europu, uz mogućnost savjetovanja za daljnji razvoj svog projekta

Pobjednik Ante Toni Debelić dobio je priznanje, certifikat te mogućnost savjetovanja za daljnji razvoj projekta uz stručni rad s mentorima. Osim toga, Ante Toni ide i na studijsko putovanje u Europu.

– Hvala svima što ste odvojili svoje vrijeme i investirali ga u ideje. Nadamo se da ćete nastaviti raditi na njima i dalje. S Idejom godine krenuli smo prije pet godina, sutra svi zajedno idemo u Rimac Automobile i IN2 uz pomoć aplikacije za prijevoz koja je na Ideji godine predstavljena prije pet godina.

Cijelo natjecanje i nama je vrijedno iskustvo jer imamo priliku upoznati vas, a prije svega je važno i vrijedno jer se svi međusobno imate priliku upoznati, rekao je Marko Matijević, osnivač i urednik Srednja.hr, uz to i član stručnog žirija.

Na izuzetno zanimljivom danu, jednom od ljepših u već dugo vremena, zahvalio se Aljoša Šestanović iz Visoke škole Effectus. Istaknuo je i poruku za ravnatelje škola natjecatelja na Ideji godine.

– Ravnatelji vaših škola bi svakako trebali doći ovdje i vidjeti ovaj događaj, mislim da bi bili ponosni na vas. Nadam se da ćete i vaše kolege potaknuti da dođu sljedeće godine i prijave se na ovaj superinteresantan događaj, rekao je Šestanović.

Sve ideje potpuno u skladu s onim što se danas u svijetu traži

Dario Sušanj iz Visoke škole Algebra kazao je kako su uz Ideju godine od samih početaka prije pet godina.

– Drago mi je da su u vašim idejama prepoznati najvažniji tehnološki trendovi. Sve ideje su potpuno su skladu s onim što se danas u svijetu traži, pohvalio je Sušanj ideje sudionika.

Aco Momčilović iz Rimac automobili, ovogodišnju je Ideju godine usporedio s prošlogodišnjom, istaknuvši kako su ove godine timovi bili još bolji, s višom razinom ideja i planiranja ideja.

– Nadam se da će neki doći i sljedeće godine na Ideju, ali i na neka druga natjecanja. Posebno želim zahvaliti profesorima mentorima koji su napravili sjajan posao i koji omogućavaju i budućim generacijama daljnje razvijanje ideja, rekao je Momčilović.

Da nikako nije bilo lako odlučiti koja je ideja najbolja, naglasio je Bojan Bajgorić Šantić iz IN2.

– Bio sam na dosta raznih startup natjecanja i primijetio sam da ideja nije toliko važna koliko je važan sam tim. Zanimljivo je bilo vidjeti razlike među timovima. Vidimo se sutra u obilasku u IN2 pa ću reći tko je bio moj favorit, kazao je Bajgorić Šantić i svima zahvalio na sudjelovanju i odličnim idejama.

2. mjesto, tim SSB – Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič, mentorica Ljiljana Jeličić – Gimnazija Metković foto:Ivan Božić|srednja.hr

Natjecali se i državni prvaci iz robotike

A kako učenici razmišljaju o poslovnim idejama budućnosti, pokazali su razvijajući i konačno, prezentirajući svoja poslovna rješenja. Tako je tim Lexis (Matea Dimitrijević, Lucijana Žgela i Matea Piknjač – mentorica: Julijana Zrno) iz Škole za modu i dizajn u Zagrebu predstavio aplikaciju Lexis koja bi trebala pomoći ljudima s poteškoćama u čitanju.

Ekipa iz III. gimnazije Split (Marija Dragošević, Marin Mustapić, Dominik Šime Samac – mentor: Antonio Vrbatović) razvila je ideju BusForUs. Splitska ekipa na primjeru svojega grada predstavila je rješenje za situacije u kojima busevi kasne i u kojima putnici niti ne znaju kada će bus konačno stići. Ekipa Trio Fantastico (Antonio Vlahović, Emilly Zember, Ivan Jovanović – mentor: Željko Posavec) iz Srednje škole Ludbreg, predstavila je svoju ideju trgovine autonomnim robotima. Inače, članovi ekipe Trio Fantastico državni su prvaci iz robotike i uskoro idu na Svjetsko prvenstvo u Japan.

Prvi put na Ideju godine stigla je ekipa Smart speed bumper iz Gimnazije Metković (Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič – mentorica: Ljiljana Jeličić). Predstavili su se idejom o pametnom gradu i ležećim policajcima, a u svojem premijernom nastupu na Ideji godine, osvojili su drugo mjesto. Ekipa Ad Infinitum T&M iz I. gimnazije Varaždin (Marta Barbir i Tin Rogina – mentorica: Kristina Oršić Manojlović) osmisila je aplikaciju Finddar koja bi svima olakšala i pojednostavila kupovinu poklona za razne prigode. Varaždinci su osvojili i vrijedno treće mjesto na natjecanju.

Brojne vrijedne ideje: Elektroničke ulaznice, pametne kuće i je li Google Maps baš sve što nam treba?

Predstavila se i ekipa TechCit iz Srednje škole ‘Vladimir Gortan’ iz Buja. Članovi tima (Debora Krastić, Rino Malbašić, Tina Vivoda, uz mentorstvo Dolores Mihelić Malbašić) zapitali su se je li Google Maps zaista baš sve što nam treba i može li se napraviti nešto bolje po pitanju lokalne ponude. Iz Srednje škole Ludbreg sa svojom se idejom predstavio Igor Okić pod mentorstvom Željka Posavca, i to s idejom elektroničkih ulaznica koje bi primarno riješile problem gužvi na stadionima.

Ekipa Opus (Jan Jurković, Tomislav Čičak, Bruno Zelenika – mentor: Hrvoje Mikolčević) iz Tehničke škole u Požegi predstavila je svoju ideju pametne kuće, a Teo Domines Peter iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju predstavio je svoju ideju Guide Me. Pod mentorstvom Jadranke Gostović razvio je ideju o povezivanju turista i turističke ponude kroz stranicu Guide Me koja bi to omogućila na kvalitetan i sveobuhvatan način.

Spomenimo kako se program Ideje godine nastavlja večeras, druženjem u hostelu Swanky Mint, gdje su svi ovogodišnji sudionici natjecanja smješteni. Sutra sa svim našim natjecateljima idemo u obilazak tvrtki partnera natjecanja, Rimac automobile i IN2.

Copy link
Powered by Social Snap