Pretraga

Učenici osmislili platformu koja uz pomoć AI-ja zapošljava mlade: ‘Znanje iz škole nije nam puno pomoglo’

A- A+

Da je mladima danas izuzetno teško pronaći posao, svjesni su mnogi, no Jelena Penjin, Matija Ptičar i Tomo Karaula iz kutinske Srednje škole Tina Ujevića to su odlučili promijeniti. Pokrenuli su platformu MladiRade, koja uz pomoć umjetne inteligencije zapošljava učenike i studente te, zahvaljujući svom radu, osvojili drugo mjesto na ovogodišnjoj Ideji godine.

Nagrađeni tim plaforme mladirade.hr | foto: Privatni album

– Prijavili smo se na ovo natjecanje s ciljem da što više naučimo, upoznamo nove ljude i steknemo još jedno vrijedno iskustvo, a drugo mjesto je samo dodatno doprinijelo našem oduševljenju ovim natjecanjem, kažu Jelena Penjin, Matija Ptičar i Tomo Karaula iz kutinske Srednje škole Tina Ujevića.

Na Ideji godine predstavili su svoj projekt MladiRade kojim nastoje razviti platformu za zapošljavanje učenika i studenata te razvijamo i softverski AI alat za automatizaciju selekcijskog postupka prilikom odabira kandidata za radno mjesto. Njihova platforma već je dostupna na adresi mladirade.hr, a, zahvaljujući svom projektu, osvojili su drugo mjesto na ovogodišnjoj Ideji godine.

O Ideji godine

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Medijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER.
U ovogodišnjem žiriju našli su se Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija; Aljoša Šestanović, prodekan s Effectus poduzetničkog studija, Vlatka Kamenić Jagodić iz Končara, Marijana Šarolić Robić, predstavnica medijske platforme Poduzetnik, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a te Marko Matijević, predstavnik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

– Malo je reći da ćemo nastaviti raditi. Svakako smo u ovaj projekt ušli s velikom strašću da pomognemo mladima, a tako i cjelokupnoj zajednici, stoga želimo da tako i nastavi. Otkrili smo da smo svi u timu veliki zaljubljenici u poduzetništvo i jednostavno uživamo otkrivati svijet poslovanja ovako mladi, kažu dobitnici druge nagrade.

Umjetna inteligencija ‘spasit’ će poslodavce od nerelevantnih životopisa

Pojašnjavaju kako njihova platforma svoju posebnost nosi u tome što će napraviti organizaciju srednjoškolskih poslova i strukovnih praksi, što je područje koje je dosta zapostavljeno u pogledu poslova uopće.

– Također, razvojem AI bota nastojimo olakšati poslodavcu selekcijski postupak čime bismo riješili problem zatrpanosti poslodavaca nerelevantnim životopisima, što smo, ispitivanjem ciljane skupine, zaključili da je veliki problem, ističu.

Izdvojeni članak
kristijan rosandić

Nakon aplikacije eDnevnik Plus s 50.000 korisnika, Kristijan s novom osvojio drugo mjesto na Ideji godine

Od stručne komisije Ideje godine, kažu, dobili su dosta pozitivnih komentara koji su svakako potvrdili da postoji stvarna potreba za ovakvim proizvodom, što je svakako doprinijelo motivaciji.

– No ipak su nam do sad na ovome projektu najkorisniji bili negativni komentari, koliko god oni bili teški za prihvatiti, u većini slučajeva oni su ti koji vraćaju projekt na pravi put.

‘Škola najmanje potiče projekte’

Zanimalo nas je i koliko im  je znanje koje su stekli u školi, u sklopu nastave, koristilo u razvoju ove ideje te što biste promijenili u hrvatskome školstvu. Dobili smo jasan, ali oštar odgovor da obrazovanje treba mijenjati.

– Nažalost, moramo biti iskreni i reći da škola i znanje koje smo ondje stekli nije puno pomoglo, dapače, od svih smatramo da (naša) škola najmanje potiče naš projekt, jer ne postoji razumijevanje za bilo što izvan nastavnog programa. Sve znanje potrebno za ovaj projekt stekli smo sami, lutajući internetom i razgovarajući s brojnim ljudima. Pitanje hrvatskog školstva je već predugo samo tema rasprave, umjesto da se pokrene dubinska promjena, ali za početak, smatramo da je poticanje poduzetništva izvrstan prvi korak prema boljem školstvu, jasni su učenici.

Najteži dio projekta bio je, kažu, usklađivanje obaveza za projekt sa školskim i privatnim obavezama.

– Tu se javio jedan veliki pritisak na sve članove tima. Usklađivanje odnosa u timu je isto tako bio jedan veliki izazov jer smo svi imali svoje ideje, vizije i ciljeve. Dosta je sve ovo bilo pojačano i osjećajem nesigurnosti jer smo se našli u potpuno novom području koje nam nitko nije mogao objasniti, osim da sami prođemo kroz sve ovo. Svi iz tima smo jako napredovali kao osobe, a želja za napredovanjem, učenjem i znanjem svakim je danom veća, kažu nam srednjoškolci čiju prezentaciju u finalu Ideje godine možete vidjeti u videu ispod od 2:30:17.

‘Mladi imaju potencijal’

Za Ideju godine čuli su, prepričavaju, preko svojih suradnika koji su ih uputili da se jave.

– Imamo samo pozitivna mišljenja o ovome natjecanju, oduševljeni smo našim vršnjacima i njihovim idejama i svakako smatramo da treba što više poticati ovakve aktivnosti među mladima, tvrde nagrađeni natjecatelji.

Smatramo i da postoje brojni problemi mladih danas, od posljedica koronakrize na mentalno zdravlje mladih do prevelike količine informacija kojima su mladi danas okruženi.

– Nažalost, dolazi i do povećanja društvenog jaza, a svijest o ovim problematikama sve više opada, uvjereni su učenici koji bi misle kako bi trebalo pronaći rješenja i za novonastale probleme (što je možda prilika za buduće natjecatelje Ideje godine).

Izdvojeni članak

Katastrofa u Petrinji potaknula dvojicu učenika da osmisle sustav detekcije potresa: Željeli smo pomoći

Nagrađeni učenici naglašavaju važnost rada mladih i koliko je bitno da mladi danas što više sudjeluju i doprinose društvu.

– Ovim projektom želimo osigurati i bolje uvjete na tržištu rada čime bismo potaknuli mlade na ostanak i život u Hrvatskoj. Ideja godine samo je još jedan pokazatelj koliki potencijal mladi imaju u sebi, stoga poručujemo mladima: Pronađi praksu, ulovi posao i započni već danas svoju karijeru na mladirade.hr, zaključuju Jelena, Matija i Tomo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap