Pretraga

Ugostiteljska škola Opatija: Budući kuhari napravili projekt za solarno grijanje

A- A+

‘Dojava nepravilnog rada solarnog grijanja’ je projekt koji se plasirao u finale Ideje godine, a osmislio ga je tim iz Ugostiteljske škole Opatija. Skromni Ivan Vuletić i Martin Nemec drugi su razred kuharskog smjera, ali se vole baviti tehničkim inovacijama. Učenici su uz ostalih 12 najboljih srednjoškolskih timova predstavili svoj projekt.

Ivan Vuletić i Martin Nemec su učenici drugog razreda Ugostiteljske škole Opatija koji su se na Ideju godine prijavili projektom ‘Dojavljivač nepravilnog rada solarnog grijanja‘. Budući da su upisali smjer kuhara, mnogi su bili pozitivno iznenađeni saznanjem da se bave i drugim važnim stvarima.

Izdvojeni članak

Put mladih osječkih poduzetnika: Od ideje do tvrtkeIzdvojeni članak

Srednjoškolsku Ideju godine odnijele gimnazijalke iz Varaždina

Ideja iz osnovne škole

Ivan i Martin napravili su projekt koji nije unutar područja njihova školovanja, zbog čega je najmlađi natjecateljski tim koji je ušao u finale Ideje godine mnoge iznenadio svojim plasmanom među 12 najboljih projekata.

– Na ideju sam došao u osnovnoj školi kad sam bio u tehničkoj grupi. Kako tada zbog nekih poteškoća nisam mogao provesti projekt do kraja, onda sam tu ideju zadržao kod sebe. Prošle godine sam vidio u školi da su počele prijave za Ideju godine pa sam onda odlučio predstaviti dojavljivač nepravilnog rada, izjavio je Ivan.

Prema Ivanovim riječima kolege iz razreda nisu imali previše informacija o dojavljivaču nepravilnog rada onda se nitko nije htio priključiti i bezveze ulaziti u tim. Nadodao je kako su im kasnije ostali razredi čestitali, a profesori su bili zadovoljni pa čak i oduševljani što će se njihova škola prezentirati u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Sudionici i gosti velikog finala Ideje godine

‘Možda nije puno, ali se ipak radi o uštedi’

Prema riječima učenika koji je došao na ideju dojavljivača nepravilnog rada, danas solarno grijanje radi na obične tajmere koji nisu u stanju dojaviti bilo kakav kvar ili nepravilan rad te ga prekinuti kako potrošač ne bi bio oštećen. Kao glavnu prednost svog projekta ističe to što bi ovaj tip dojavljivača osigurao uštedu potrošača do otprilike 500 kuna.

Istaknuo je kako se možda ne radi o velikoj količini novca, ali da je ipak važna ušteda.

‘Ja sam samo običan klinac’

– Ne znam imam li mogućnosti pobjediti. Vidim da su ovdje drugi kandidati došli u odjelima kako bi predstavili svoje projekte, a ja sam običan klinac iz ugostiteljske škole, izjavio je Ivan prije nego što su počela predstavljanja projekata.

Unatoč takvom razmišljanju, Ivan se možda i sljedeće godine prijavi na Ideju godine jer ima u pripremi još jedan projekt vezan uz solarno grijanje. Mladić tvrdi da bi projekt mogao prerasti u ozbiljan posao, no ipak misli kako se u prvom redu treba držati škole. Nije razmišljao o tome bi li se dojavljivač mogao plasirati na vanjsko tržište, ali je svjesan kako mu za uspjeh u Hrvatskoj treba dosta volje i medijske promocije.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.

Ugostiteljska škola Opatija: Budući kuhari napravili projekt za solarno grijanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap