Pretraga

[VIDEO] Sve što trebate znati o startup svijetu: Ako u jednoj minuti možete zainteresirati nekoga, to je to

A- A+

U naš podcast studio došao nam je Frane Šesnić, direktor ZICER-a koji okuplja veliki dio domaće startup scene. U tom Zagrebačkom inovacijskom centru brojne mlade firme rade prve korake i prolaze kroz prve radionice mentorstva, a ZICER je ujedno i dugogodišnji partner srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine. Tako nam je Frane u podcastu odgovorio na pitanja o startupovima, što je potrebno da bi se pokrenuo jedan startup te što morate napraviti kako bi svoju idjeu na najbolji način prezentirali potencijalnim investitorima.

Dovoljno je samo da imate neku dobru poslovnu ideju i već ste napravili prvi korak prema svom startupu. No, da biste uspjeli u realizaciji svoje ideje ili neke inicijative, potrebna vam je financijska i programska podrška. Tu uskače ZICERZagrebački inovacijski centar koji pomaže startup firmama, odnosno timovima u ostvarivanju njihovih ideja.

‘Startup može biti neka ideja ili inicijativa koja se tek treba realizirati’

Upravo o tome što je startup, što je sve potrebno da bi se jedan startup pokrenuo te zašto je bitno imati dobre komunikacijske i prezentacijske vještine u našem podcast studiju razgovarali smo s Franom Šesnićem, direktorom ZICER-a.

– Startup može biti ono što se dogovorimo. Znači ako pričamo o nekom pojmu onda se možemo dogovoriti što taj pojam meni znači, odnosno nama i možemo utvrditi neke zajedničke stvari koje ćemo podrazumijevati pod tim pojmom. Jedna od definicija startupu koja se meni jako sviđa je da je to vrijeme kada je nekakva inicijativa u fazi neizvjesnosti. To ne mora biti nužno tvrtka, to ne mora biti nužno proizvod, ne mora biti ništa konkretno nego čisto nekakva ideja, rekao je Šesnić.

Što je skaliranje – primjer s rakijom

Zatim je objasnio zašto je pojam ‘skaliranje’, koji je relativno nov, izuzetno bitan za startupove.

– Kada se u konačnici uspostavi nekakav proces kreiranja određenog proizvoda, recimo da se radi o fizičkom proizvodu. Svaka proizvodnja ima maksimalan broj jedinica koje može proizvesti. Znači ako smo mi dimenzionirali da se dnevno proizvede 100 nečega, teško ćemo proizvesti 101 jer nam za taj 101 treba potpuno novi sustav, navodi Šesnić te je objasnio kako funkcionira skaliranje s ponudom rakije u kafiću.

Ako u jednoj minuti prezentacije zainteresirate nekoga za svoju ideju, to je to

Istaknuo je kako je kod predstavljanja startupova najvažnija prezentacija za koju vrijedi pravilo – što kraće, to bolje.

– Postoje osobe koje iznenade prezentacijom, ali ima i osoba koje uopće nisu za to i moraju puno trenirati i puno raditi na svojim prezentacijskim vještinama. Bilo bi najbolje kada bi se sve bitno moglo reći u jednu ili dvije rečenice, ali to je malo nemoguće. Ali po meni je bitno imati prezentaciju koja traje minutu jer s tom minutom vi nekoga možete zainteresirati ili nezainteresirati. Ako ga u minuti zainteresirate, onda će on doći do vas, bez problema će vas pronaći, poručio je Šesnić.


Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER i Fil Rouge Capital. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected].

Ako želiš redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplati se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap