Gimnazijalke iz Varaždina osmislile uređaj koji slijepima omogućuje čitanje

Jedina ekipa iz gimnazije na ovogodišnjem finalu Ideje godine bila je ekipa EKDL iz I. Gimnazije Varaždin. Ekipu su činile učenice Lorena Brašnić, Ema Klara Vidović i Dea Radek, a do finala su dospjele s projektom ‘Vidertas’.

foto: Ivan Božić, www.srednja.hr

Samo ime proizvoda s kojim su se predstavile cure iz I. Gimnazije Varaždin u sebi nosi objašnjenje njegove svrhe. Riječ ‘Vidertas’ spoj je latinskih riječi ‘videre’, što znači vidjeti, i ‘libertas’ što znači sloboda, tako da bi značenje riječi ‘vidertas, u slobodnom prijevodu bilo- vidjeti kroz slobodu. 

Ekipa EKDL na ovogodišnjem finalu Ideje godine predstavila je uređaj koji trenutačno prevodi tekst iz dvodimenzionalnog oblika, na primjer teksta knjige, u 3D oblik, Brailleovo pismo. Uređaj bi na poleđini imao kameru koja bi skenirala tekst, koji bi mikrokontroler zatim preveo i proslijedio putem samo-osvježavajučeg Braille zaslona do posebne iglične konstrukcije na prednjoj strani uređaja.Pojedine iglice, na osnovu skenirane informacije, ispupčile bi se i tako formirale odgovarajući Braille znak. Vidertas uređaj imao bi memoriju koja bi se putem USB-a mogla spremati na kompjuter, a kako uređaj prevodi slova i znakove, a ne cijele riječi, može ga se koristiti za čitanje teksta svih jezika.

– Ideju smo dobili u suradnji sa slijepim osobama. Htjeli smo osmisliti proizvod koji bi im omogućio bolju integraciju u društvo i olakšao edukaciju, rekle su djevojke iz ekipe EKDL

Poslovna ideja nastala na predmetu ‘Business’

Djevojke se školuju po
International Baccalaureate Diploma Programme  modelu, koji se učenicima nudi drugačiju raspodjelu predmeta i metode učenja. Ideja o ovom uređaju nastala je tako na satu predmeta ‘Business and management’.

– Radi se o jednom od društvenih predmeta koji se mogu odabrati u ovom programu. Učimo o marketingu, financijama, ljudskim resursima… Imamo puno primjera iz stvarnog života koje nam profesorica pokazuje, tako da imamo sliku pravog poslovnog procesa, ispričale su EKDL.

Spomenuta profesorica, Kristina Oršić Manojlović, mentorica je ekipe koja je pobijedila na prvoj Ideji godine. 

– Svake godine je sve bolje i bolje, ali treba se truditi. Prve godine smo pobijedili pa nas je to sve ponijelo. Treba ponoviti taj uspjeh.Svake godine konkurencija je sve jača i jača. Ja uvijek kažem učenicima da se trebaju maksimalno potruditi, da trebaju ciljati na najviše rezultate, ali ništa ne očekivati. Velik je čast biti ponovno u finalu, komentirala je Ideju godinu Oršić Manojlović.

Odgovori