HEAT sustav za centralna grijanja za hit temperature u kući

Iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor na Ideju godine došle su djevojke s HEAT sustavom za centralna grijanja koji trebao riješiti probleme zagrijavanja prostorija prema potrebama korisnika.

Izvor: Srednja.hr

Na početku samog izlaganja britke Samoborke Nikolina Majstrović i Lucija Petrić upozorile su žiri da još jednom razmisli o inovativnosti njihove ideje, referirajući se pritom na prvotne kritike žirija o tome kako je ovakav sustav već viđen. Projekt ovih dviju djevojaka već funkcionira u praksi.

Uvelike smanjeni troškovi grijanja

Budući da se svi svakodnevno susrećemo s nedostatkom sustava centralnog grijanja koji bi omogućio grijanje samo određenih prostorija, učenice su došle na ideju da naprave sustav nadzora centralnog grijanja koji se ugrađuje u radijatore. 

Sustav bi trebao kontrolirati grijanje u prostorijama te se pomoću njega mogu zagrijati samo prostorije koje u tom trenutku želite. Također, pomoću HEAT-a moguće je zagrijavati vodu putem centralnog ili solarnog grijanja. 

HEAT sustav ove mlade inovatorice zamislile su da se sastoji se dva dijela: primarne kutije koja se ugrađuje u glavnu sobu te sekundarne kutije koja se ugrađuje u sve ostale sobe gdje želite kontrolirati temperaturu. Ovakav pristup centralnom grijanju uvelike bi smanjio troškove grijanja, a tome svjedoči i obitelj učenice Nikoline Majstrović koja ovakav princip zagrijavanja ima već tri godine u svojoj kući. Nikolina kaže da su godišnje uštedjeli 45 posto lož ulja godišnje. Prije su trošili 1700 litara lož ulja, dok koristeći HEAT sustav ta brojka smanjila se na 950 litara. 

Osim u kući Majstrović, ovaj sustav je postavljen i u jednom zagrebačkom stanu. Predviđena prodajna cijena uređaja iznosi 2576.25 kuna.

Za svoj rad već su nagrađene inozemnim priznanjima

Nikolina i Lucija na Ideji godine su prvi put i nadaju se kako će do sljedeće godine napraviti novi projekt kojim bi se prezentirale. 

– Meni se jako sviđa jer je ovo jedna od rijetkih prilika gdje možemo prikazati svoju ideju i inovaciju, rekla nam je Nikolina, dodavši da je projekt trenutno na dodatnom usavršavanju. 

 Samoborske inovatorice za svoj su HEAT sustav već su dvostruko nagrađene. Na sajmu inovacija u Ženevi osvojile su treće, a u Zagrebu prvo mjesto. 

Njihov mentor, profesor u ekonomskoj školi Ivan Vukovinski kaže kako se upravo poduzetništvo temelji na inovacijama te je Ideja godine upravo pravo mjesto za sve učenike željne stvaranja vlastitih projekata.

Odgovori