Pretraga

Župan Čačić prepoznao kvalitetu projekta: Nagradio finaliste Ideje godine iz svoje županije

A- A+

Varaždinski župan Radimir Čačić organizirao je službeni prijem za učenike Srednje škole Ludbreg koji su na natjecanju ‘Ideja godine’ osvojili drugo mjesto. Lucija Ivanuša, Erik Kelin i Goran Kranjčec, osmislili su Hrestač, stroj koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta, a župan je svakog od njih dodatno nagradio s 2.000 kuna.

screenshot: VTV

– To je dokaz da se izuzetno dobro radi, ovdje govorimo o aktivnosti koja ima kontinuitet, gdje su uloženi trud i energija i zato ovaj rezultat nije slučajnost, pogotovo jer je ta ista ekipa već jednom osvojila drugo mjesto. Dakle, ništa nije slučajno, ovo je prava potvrda uspješnog rada, istaknuo je Radimir Čačić.

Izdvojeni članak

Drugo mjesto na Ideji godini osvojili strojem za ljuštenje oraha: ‘Svake godine napravimo neki projekt’

Varaždinski župan, kako javlja VTV televizija, organizirao je prijem za ‘Trio fantastico’.

Riječ je, podsjećamo, o učenicima Srednje škole Ludbreg koji su na natjecanju ‘Ideja godine’, koje srednja.hr organizira u partnerstvu s Effectusom, osvojili drugo mjesto.

Lucija Ivanuša, Erik Kelin i Goran Kranjčec, osmislili su Hrestač, stroj koji računa gdje točno ljuštiti orah kako bi jezgra ostala netaknuta.

– Cilj ove ideje je razbijanje ljuske oraha pomoću raznih mehanizama koji bi orah slomili tako da bi odvojili ljusku oraha od same matice oraha. Kod slomljenog oraha ljuska bi potonula na dno, a jezgra bi plutala na vodi. Ovaj stroj bi se mogao koristiti za kućnu uporabu ili za masovnu uporabu. Znajući da nema puno poduzeća koja se bave time, mislimo da bi bila ekonomski isplativa, objasnili su u prijavi.

Svakog od troje nagrađenih učenika župan je nagradio s 2.000 kuna.

– Kreativnost je sigurno nešto na čemu će se temeljiti budućnost i razvoj društva.  Nove tehnologije su nešto što moramo primjenjivati, rekao je Čačić, pohvalivši učenike i njihovu ideju.

POGLEDAJTE PRILOG:

Kako radi Hrestač te kakvi su planovi Tria fantastica, pročitajte u našem članku o njima.

Ideje koje drugima olakšavaju život

Na ovogodišnjoj Ideji godine pobijedio je Ramal Salha, maturant Elektrotehničke i prometne škole Osijek, koji je osmislio Qullix, aplikaciju za istovremeno gledanje videa s prijateljima. Što nam je rekao o aplikaciji, pročitajte u članku.

Treće mjesto osvojile su učenice Karla Barić, Alma Beriša i Klara Zima iz Gimnazije Velika Gorica. Osmislile su INDIVIDOM, jedinstveni sustav koji osobama s invaliditetom pomaže u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u kući. Intervju s njima pročitajte ovdje.

Pogledajte kako je izgledalo proglašenje pobjednika:

Sve o natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje.

_______________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanjeZagrebački inovacijski centar – ZICER, IN2, HI Croatia hosteli, UBER te Print Studio. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap