Pretraga

Djevojčicu s Downom vršnjaci su zlostavljali u školi: Predsjednik je to čuo i otpratio ju na nastavu

A- A+

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski odlučio je posjetiti obitelj djevojčice sa sindromom Down i otpratiti ju taj dan u školu. Ovim potezom htio je staviti naglasak na jednakost svih nas u društvu i važnosti solidarnosti prema drugima.

Screenshot: YouTube

‎Djeca s poteškoćama u razvoju često se susreću s nepravednim tretmanom od strane drugih vršnjaka. Slučaj djevojčice Emble iz Sjeverne Makedonije, koju vršnjaci u školi zlostavljaju, to jasno ilustrira. Neki roditelji učenika te škole smatrali su i da djevojčica ne bi trebala dijeliti razred s njihovom djecom. Stoga je predsjednik te zemlje odlučio poduzeti nešto i poslati poruku javnosti kojom je naglasio važnost održavanja zakonskih odredbi o uključivanju svih u obrazovanje, ističući društvenu odgovornost, posebice prema ranjivim skupinama.‎

Ovih dana predsjednik Stevo Pendarovski posjetio je roditelje djevojčice i podržao njihovu borbu za zaštitu prava djece s netipičnim razvojem. Djevojčicu je u ponedjeljak i otpratio u školu. Naglasio je tom prilikom i kako je neprihvatljivo svako ponašanje onih koji na bilo koji način ugrožavaju prava djece, tim više kada je riječ o djeci s poteškoćama u razvoju.

– Ne samo da bi takvi pojedinci trebali uživati sva prava koja im pripadaju, smatra predsjednik, nego je i zadaća cijelog društva da se oni osjećaju dobrodošlo i ravnopravno u školskim klupama. Ključni element u ovoj misiji je empatija, a od djece poput Emble možemo naučiti štošta; kako se iskreno radovati, dijeliti i biti solidarni, zaključio je u svojoj izjavi predsjednik Pendarovski.

Copy link
Powered by Social Snap