Pretraga

‘HND osuđuje verbalni napad rektora Sveučilišta u Zagrebu na novinarku portala srednja.hr’

A- A+

Na prošlotjednoj je sjednici Senata rektor Damir Boras prozvao imenom novinarku portala srednja.hr, Doru Kršul, nazvavši ju ‘nezavršenom studenticom, u dobi od 27 godina, kao osobu koja svojim tobožnjim otkrivanjem afera, Sveučilištu nanosi zlo’. Na ovakav istup Borasa reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo, te Borasov čin prozivanja mlade novinarke nazvalo ‘vrebalnim napadom’.

Foto: Ivan Božić| srednja.hr

Posljednja sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu bila je burna, a posebice su u fokus javnosti došle kritike koje su na račun medija iznijeli prorektor Čović i rektor Boras, koji je imenom i prezimenom prozvao novinarku portala srednja.hr, Doru Kršul.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski zbor i Zbor FPZG-a javno osudili Borasovo prozivanje studentice i novinarke

– Boras je spomenuo Doru Kršul (imenom i prezimenom) kao nezavršenu studenticu, u dobi od 27 godina, kao osobu koja svojim tobožnjim otkrivanjem afera, tzv. istraživačkim novinarstvom želi doći u fokus javnosti, a Sveučilištu nanosi štetu iz neznanja ili zle volje. A da pritom sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, prepričao nam je profesor Damir Bakić, jedan od članova Senata.

Borasov čin prozivanja studentice na temelju dobi i trajanja studiranja osudio je Hrvatski studentski zbor, te Zborovi sveučilišta i FPZG-a. Kritika stiže i od Hrvatskog novinarskog društva, koji je Borasov čin nazvao ‘verbalnim napadom’. Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti.

‘HND osuđuje verbalni napad rektora Sveučilišta u Zagrebu na novinarku portala srednja.hr Doru Kršul

Prema izvorima iz Senata Sveučilišta u Zagrebu prije nekoliko dana na sjednici Senata rektor Damir Boras optužio je za ‘izmišljanje afera’ i ‘nanošenje štete Sveučilištu iz neznanja ili zle namjere’ novinarku portala Srednja.hr Doru Kršul i studenticu Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta čiji je Boras rektor.
S obzirom na to da Damir Boras tu tvrdnju nije demantirao smatramo vjerodostojnima izjave kako je on zaista izrekao takvu optužbu.

Izdvojeni članak

Prodekanica za studente Zorko i studentski mediji FPZG-a osudili Borasovu prozivku novinarke i studentice

Iako nije konkretno izrečeno jasno je da je rektor Boras odlučio uvrijediti kolegicu Kršul zbog njezinih kritičkih tekstova objavljenih na portalu Srednja.hr od kojih je svakako javnosti najpoznatiji onaj nedavno objavljen koji je razotkrio sramotne i opasne postupke u vezi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i nacrta Akcijskog plana za njenu provedbu.

Riječ je o tekstu koji je primjer (i to ne prvi na portalu Srednja.hr) odličnog novinarskog istraživačkog rada o temi od javnog interesa i na kojem autorici mogu pozavidjeti mnogi iskusniji novinari.

Zbog toga HND čestita kolegici Dori Kršul i njenom uredniku Marku Matijeviću na odlično odrađenom novinarskom poslu u znak potpore zbog bahatog i neargumentiranog napada rektora Borasa.’

Copy link
Powered by Social Snap