Hrvatski studiji kao ‘vruć krumpir’: I drugi sud sebe proglasio nenadležnim za ocjenu zakonitosti rada ove ustanove

Je li djelovanje Hrvatskih studija kao sveučilišnog odjela zakonito ostat će i dalje pod znakom pitanja, budući da se već drugi sud, koji je trebao odlučivati o tom pitanju, proglasio nenadležnim. Ovoga puta je riječ o Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske, kojemu je slučaj proslijedio Upravni sud u Zagrebu. Naime, Odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja prošle godine, Hrvatski su studiji pretvoreni iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel, što se pokazalo kao zakonski sumnjiva pretvorba.

foto: srednja.hr

Naime, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju propisuje da se odjel može osnovati radi sudjelovanja u izvođenju studijskih programa u samo jednom znanstvenom polju ili interdisciplinarnom području. Hrvatski studiji kao sveučilišni centar, izvodili su studijske programe u sedam znanstvenih polja i tri znanstvena područja.

[EKSKLUZIVNO] Ministarstvo kaže da su Hrvatski studiji ilegalno ustrojeni i da nezakonito izvode nastavu

Budući da se u spomenutoj Odluci Senata o promjeni statusa Hrvatskih studija eksplicitno kaže da će Hrvatski studiji i kao sveučilišni odjel nastaviti sa znanstvenim/nastavnim radom na dotad zastupljenim poljima i granama, što pretpostavlja nastavak izvođenja studijskih programa u svih sedam znanstvenih polja i tri znanstvena područja, ispada kako je Odluka u ovome dijelu u suprotnosti sa ZZDVO-om, tj. nezakonita.

Detaljnu analizu toga zašto Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu nije u skladu s navedenim Zakonom, što je upravnim nadzorom potvrdilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pogledajte na ovoj poveznici. U nastavku ovog teksta ćemo vas pak izvijestiti o pimplanju i prebacivanju nadležnosti između sudova u postupku odlučivanja o zakonitosti statusa Hrvatskih studija, a onda i nastave koja se izvodi od siječnja prošle godine na ovoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu.

Naime, s obzirom na sumnju u nezakonitost Odluke o promjeni statusa Hrvatskih studija iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja podnio je tužbu Upravnom sudu u Zagrebu, kako bi se sudbenim postupkom utvrdilo je li sve zakonito s novim statusom, a onda i djelatnošću Hrvatskih studija.

Upravni sud u Zagrebu se u veljači ove godine proglasio nenadležnim za rješavanje ovog postupka, tumačeći kako je osporavana Odluka po naravi opći akt, a ne pojedinačna odluka te je postupak rješavanja slučaja prebacio na Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

No, gotovo dvije godine od donesene Odluke o promjeni statusa, Visoki upravni sud Republike Hrvatske vratio je stvari na početak, odnosno slučaj na Upravni sud u Zagrebu.

HRVATSKI STUDIJI POSTAJU FAKULTET: Kontekst ovog akademskog trilera je, naravno, ekstra zanimljiv!

Detaljno obrazloženje vraćanja postupka na Upravni sud u Zagrebu možete pročitati u dokumentima umetnutima u potonju Facebook objavu, no ono što je ključno za to da se Visoki upravni sud Republike Hrvatske u ovom slučaju proglasi nenadležnim je sljedeće.

Naime, ako Statutom Sveučilišta drugačije nije uređeno, protiv odluka Senata se ne može podnijeti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, a s obzirom da se radi o ocjeni zakonitosti pojedinačne odluke donesene u upravnom postupku, s Visokog upravnog suda Republike Hrvatske ocjenjuju, kako je za ovaj slučaj nadležan Upravni sud u Zagrebu!

Hoće li sada Upravnom sudu u Zagrebu trebati devet mjeseci da ponovno protumači kako ipak nije riječ o pojedinačnoj odluci, nego o općem aktu, teško je reći. No, valja svakako dodati da je na sjednici Sveučilišta u Zagrebu iz srpnja obznanjena vijest o tome da se krenulo u proceduru na kraju koje bi Hrvatski studiji konačno trebali postati fakultet.

Odgovori