Niste baš u vezi, ali ni u shemi: Sada ima riječ i za taj ljubavni status

Znate onu situaciju kada s nekime niste baš u klasičnoj shemi, niti regularnoj ljubavnoj vezi, ali biste skoro mogli ‘uletiti’ u taj formalniji odnos. Mnogi su prošli kroz tu fazu, ali nisu znali kako to nazvati.  

Po novome, engleski jezik ima kovanicu za navedeni ljubavni status – situationship. Umjesto otrcanog ‘it’s complicated’ te ‘hanging out’, koje nudi malo detalja, navedena novotvorenica puno toga opisuje te je vrlo brzo dobila dosta medijske pozornosti.  

Ljubavne zablude u koje ne treba vjerovati

Kako piše Mashable, riječ je ugledala svjetlo dana u Cosmopolitanu, gdje ju je u svome tekstu napisala Carina Hsieh. Ona pak navodi da ju je na partyu čula od dečka imena Tony, koji joj je rekao ‘u osnovi trenutno imam situtionship, gdje je moguće da će stvari dalje napredovati ili da neće’.  

Zapravo termin u određenim situacijama može obuhvatiti niz pojmova od ‘rijetko se vidimo’ do ‘mi smo u vezi’. 

Inače, ovakav odnos može biti prihvatljiv određeni period, ako su obje strane zainteresirane za takvo što. Međutim, najčešće se nakon duljeg perioda viđanja, barem kod jedne od osoba u situationshipu javi želja za nečim konkretnijim. 

Ako pak druga strana nema iste interese, može svakako doći do mučne situacije, koja će zainteresiranijoj strani, stvarati nelagodu, umjesto pozitivnih emocija koje svatko očekuje u bilo kakvom ljubavnom odnosu.   

U ovim situacijama nemate pravo na ljubomoru

Primjerice, možda vam nakon nekoliko viđanja s xy osobom, neće biti sporno kada vas on/ona prijateljima ne predstavlja kao svoju curu/dečka. Ali, nakon šest mjeseci, puno provedenog vremena, činjenice da čak i četkicu za zube imate u njegovoj kupaoni, teško da ćete na ‘ovo je moja frendica/kolegica/susjeda’ ostati ravnodušni.

No, da ne budemo do kraja kritični prema ovoj sveprisutnoj vrsti odnosa, treba reći da je sasvim uredu viđati se određeno vrijeme s osobom koja vam se sviđa, bez da ste utvrdili ikakva prava i obveza. Ako osobu ne poznajete dovoljno pa niste sigurni je li ‘ona prava’, uredu je dati si period ‘kristalizacije’. 

Međutim, ako se situationship odulji pa vas krene opterećivati i činiti nesretnim ili vam jednostavno stvori koktel nejasnih emocija, svakako ga razriješite. Najmanje što možete dobiti je slobodne ruke da se okrenete nekome drugome.  

Uglavnom, štogod mislili o navedenoj ljubavnoj zavrzlami, u engleskom sada postoji termin za nju. 

Odgovori