Pretraga

Rektor Damir Boras dobio Šipak godine

A- A+

Osim nagradu za Komunikatora godine, koju je ove godine osvojila Hrvatska gorska služba za spašavanje, Hrvatska udruga za odnose s javnošću dodjeljuje nagradu i za Antikomunikatora godine, tzv. ‘Šipak godine’. ‘Nagrađuje’ se njome osoba koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije, a prema odluci stručnog žirija, ove godine titulu odnosi rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.

Foto: FER/Photoshop

U svrhu prepoznavanja primjera loše komunikacijske prakse osoba koje imaju veliki utjecaj na hrvatsko društvo, Hrvatska udruga za odnose s javnošću uvela je nagradu ‘Šipak godine’. Pojednostavljeno rečeno, radi se o nagradi za Antikomunikatora godine, koja se dodjeljuje dodjeljuje osobi koja se u protekloj godini istaknula primjerima loše javne komunikacije.

Izdvojeni članak

Kozmička providnost pt.2: Rektor Boras neće na Učiteljski, ali može na Grafički

‘Manipulirao činjenicama, negirao drugima pravo na javni govor…’

Ove je godine tu titulu odnio rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, jer stručni žiri smatra kako je u mnogim situacijama prošle godine ‘imao priliku dokazati da kao bivši dekan, prodekan i profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vlada znanjima i vještinama komunikacije koje se uspješno podučavaju na mnogim kolegijima raznih studijskih smjerova na tom fakultetu’, ali ta očekivanje nije ispunio.

– Od istaknutog akademskog građanina koji u svojoj domeni odlučivanja ima sudbinu desetaka tisuća studenata na više obrazovnih razina očekuje se zrelost nastupa u javnosti. Ono što je zainteresirana javnost dobila bili su: loša i manipulativna retorika, nepripremljeni javni nastupi, pokušaji ograničavanja slobode komunikacije, izostanak aktivne, stručne i staložene komunikacije u pitanjima od javnog interesa, izostanak jasne i odlučne javne reakcije u slučaju vrijeđanja i napada na profesore i studente Filozofskog fakulteta, poručuje HUOJ.

Dodaju kako je u svojim rijetkim izjavama radije manipulirao činjenicama i negirao drugima pravo na javni govor, a za vrijeme krizne situacije, ponašao se suprotno pravilima onoga što struka naziva kriznim komuniciranjem.

Izdvojeni članak

Ni rektor Boras ne zna riješiti zagonetku: ‘Kriva je profesorica’

‘Funkcija rektora reducirana na predmet satire’

– Žiri Grand Prix HUOJ-a je razmatrao nekoliko kandidata za Antikomunikatora godine, redom iznimno istaknute osobe iz nekoliko društvenih djelatnosti. Pažljivo smo analizirali njihove javne nastupe i raspravljali o njihovoj komunikaciji u kontekstu društvenog utjecaja. Rektor je uspio Sveučilište, kao željeni rasadnik buduće intelektualne elite Hrvatske pretvoriti u jednu od najzatvorenijih javnih organizacija, nametnuti propagandističku retoriku, zavaditi društveno-humanističke znanosti s prirodoslovnima i inženjerskima, poticati atmosferu zabrane javnog govora i javno pozivati na stigmatizaciju onih koji misle drugačije. Funkcija rektora, nekad iznimno poštovana danas je reducirana na predmet satire i kritike, velikim dijelom upravo zbog komunikacijske nesnalažljivosti najodgovornije osobe Sveučilišta. Predvodnik akademske elite i mladosti najvećeg hrvatskog sveučilišta dokazano je pokazao sve antikomunikacijske karakteristike našim sadašnjim i budućim nositeljima akademskih titula. I zato – zaslužuje Šipak, izjavila je predsjednica žirija Daria Mateljak, inače predavačica Odsjeka za komunikologiju pri Hrvatskim studijima.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću pozvala je rektora Borasa da preuzme svoju nagradu na svečanosti dodjele nagrada Grand Prix, 16. ožujka u Zagrebu. Uz to, rektoru Borasu ponudili su nekoliko sati besplatnog savjetovanja vrhunskih stručnjaka iz područja komunikacija.

Ova nagrada postoji od 2014. godine, kada je prvi put dodijeljena ‘Neimenovanom visokom izvoru’, dok 2015. nije dodjeljena nikome, jer je koncept nagrade takav da ne mora biti dodjeljena svake godine.

Copy link
Powered by Social Snap