Pretraga

Savjeti mladih Zagreba i Splita traže uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole

A- A+

Savjeti mladih Zagreba i Splita, uputili su otvoreno pismo ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić, zbog (ne)donošenja Nacionalnog programa za mlade 2018. – 2021. Na sastanku kojemu su nazočili članovi savjeta mladih naša dva najveća grada, donijeli su šest zaključaka, koje su javnim putem iznijeli spomenutoj ministrici.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Pošto je spomenuti program usko vezan za temu građanskog odgoja i obrazovanja, jedan od najkonkretnijih prijedloga dvaju savjeta mladih je da nadležno ministarstvo u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u narednom periodu aktivno radi na unapređenju ove aktivnosti te da jedan od krajnjih ciljeva bude uvođenje samostalnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje.

Ispod pročitajte sve ideje, prijedloge i zaključke Savjeta mladih grada Zagreba i Savjeta mladih grada Splita, koje su donijeli na zajedničkom sastanku te potom poslali ministrici Murganić:

1. Savjeti mladih pozivaju nadležno ministarstvo da što prije objavi datum konstituiranja radne skupine za izradu Nacionalnog programa za mlade 2018.-2021. te da sve njene članove objavi na svojim web stranicama. Uz to, kako bi tijek izrade programa bio što transparentniji i dostupniji našim mladima, Savjeti mladih smatraju da se o procesu izrade tako važnog dokumenta javnost treba što više i što opširnije informirati redovitim službenim objavama.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Savjet mladih Grada Zagreba: ‘Nismo prihvatili SDP-ov prijedlog uvođenja Građanskog jer Zagreb zaslužuje bolji model od riječkog’

2. Savjeti mladih smatraju da bi nadležno ministarstvo trebalo poslati koncept obrasca svim županijama, gradovima i općinama, odnosno njihovim odjelima za mlade te svim konstituiranim savjetima mladih koji djeluju na području RH kako bi što više aktera sudjelovalo u kreiranju ovog programa. Na obrascu bi se mogli prijaviti trenutni problemi mladih te mjere kojima bi se unaprijedio položaj mladih. Vjerujemo kako će naši aktivni mladi ljudi, odnosno djelatnici koji rade s mladima svakodnevno na ovaj način konstruktivno pridonijeti izradi ovog programa.

3. S obzirom da se Nacionalni program za mlade u svom području djelovanja usko navezuje za teme građanskog odgoja i obrazovanja, savjeti mladih predlažu da nadležno ministarstvo u koordinaciji s ministarstvom znanosti i obrazovanja u narednom periodu aktivno radi na unaprijeđenju ove aktivnosti. Preporučujemo da za pozitivne ishode podučavanja ovog gradiva jedan od krajnjih ciljeva bude i uvođenje posebnog samostalnog predmeta Građanski odgoj i obrazovanje.

4. Kako bi naše najmlađe članove društva upoznali s raznolikošću zanimanja i mogućnostima zaposlenja u RH, Savjeti mladih predlažu jaču i aktivniju popularizaciju profesionalne orijentacije u osnovnim i srednjim školama, a posebno poticanje aktivnosti kojima će se mladi učiti o kvalitetama deficitarnih zanimanja. Stava smo da se našim mladima trebaju primjereno i ugodno predstaviti sve mogućnosti koje nudi današnje tržite rada kako bi donijeli što kvalitetniju i ispravniju odluku o nastavku svog školovanja i profesionalnoj karijeri.

5. Temeljem jasno utvrđene pozitivne korelacije između bavljenja sportskim aktivnostima, odnosno redovite rekreacije i dobrog zdravlja, uspjeha u obrazovanju, kulture ponašanja i niže razine ovisnosti, savjeti mladih predlažu državno poticanje lokalnih jedinica na uvođenje besplatnih rekreativnih sportskih aktivnosti za sve mlade ljude. To uključuje izgradnju deficitarnih sportskih centara, održavanje postojećih sportskih centara koji postoje za te svrhe te plaćanje naknade trenerima koji bi vodili navedene aktivnosti.

6. Savjeti mladih predlažu da nadležno ministarstvo potiče sve lokalne jedinice za proglašavanjem jednog mjeseca u godini mjesecom kulture. Svaka lokalna jedinica bi u skladu sa svojim kulturnim djelatnostima imala pravo odabira takvog mjeseca, a ministarstvo bi u suradnji s ministarstvom kulture tijekom godine sufinanciralo sve kulturne događaje namijenjene mladima u iznosu od 30% do 70%. Vjerujemo da će se tako povećati svijest svih mladih ljudi o bogatstvu svoga kraja te ih potaknuti na aktivno, kritično i kreativno promišljanje i djelovanje u svojoj zajednici.

Savjeti mladih Zagreba i Splita traže uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole
Share via
Copy link
Powered by Social Snap