Pretraga

Razliku između ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’ mnogi ne znaju, a štedi vam novac

A- A+

Jedan od glavnih mitova vezanih uz ispravnost namirnica i prehrambenih proizvoda onaj je da svaki proizvod na kojem je naznačen datum koji je prošao morate – baciti. Velika je razlika stoji li uz taj datum oznaka ‘upotrijebiti do’ ili ‘najbolje upotrijebiti do’. Jedno je oznaka sigurnosti, a drugo samo kvalitete hrane. Poznavanje tih dvaju oznaka ne samo da će vam uštedjeti novac, nego može doprinijeti i borbi protiv klimatskih promjena.

najbolje upotrijebiti do i upotrijebiti do

Foto: srednja.hr

Jede vam se nešto slatko, odlazite u kuhinju i na dnu kuhinjskog ormarića pronalazite čokoladu. Ne sjećate se odakle se ondje našla, jeste li je nekada davno kupili ili od nekoga dobili pa odlučite na ambalaži potražiti rok trajanja.

Da, označen je datum dva tjedna prije današnjeg. Ipak, čitate malo detaljnije i shvaćate da, unatoč tome, čokoladu možete pojesti, budući da je izgledom, mirisom i okusom sasvim ispravna. Zašto? Pa jer uz poviše navedeni datum na njoj piše ‘najbolje upotrijebiti do’, a vi dobro znate da to nije isto što i oznaka roka trajanja ‘upotrijebiti do’. Da, te dvije oznake nisu istoznačne.

Koja je razlika između ‘najbolje upotrijebiti do’ i ‘upotrijebiti do’?

Oznaka ‘najbolje upotrijebiti do’, naime, odnosi se na kvalitetu i ta je hrana sigurna za konzumaciju i nakon datuma koji je naveden u ambalaži. Jedino što možda neće biti jednakog okusa prije tog datuma, ili će malo promijeniti svoj izgled. Na primjer, čokoladica iz našeg slučaja na sebi može imati bijeli sloj što samo može značiti da je nakon duljeg stajanja na površinu izbio šećer ili masnoća. Ali je i dalje jestiva.

S druge strane, oznaka ‘upotrijebiti do’ odnosi se na sigurnost hrane i ona se zaista može konzumirati samo do tog datuma, ne i nakon isteka roka, iako možda nema vidljivih promjena na samoj hrani ili namirnici. Konzumacija hrane s tom oznakom nakon isteklog roka može vam ugroziti zdravlje.

Izdvojeni članak

VIDEO: Kako iskoristiti ostatke tjestenine? Nastavnik kuharstva pripremio nam je preukusno jelo

Poznavanjem oznaka štedite novac i pomažete u borbi protiv klimatskih promjena

Dakle, hranu na kojoj stoji ‘najbolje upotrijebiti do’ ne morate bacati, iako je datum uz taj rok trajanja možda prošao. To je pozitivno za vaš džep jer je ipak riječ o nečemu na što ste utrošili novac pa ćete tako možda uštedjeti na namirnicama za neki obrok. A pozitivno, vjerovali ili ne, utječe i na borbu protiv klimatskih promjena.

Naime, nerazumijevanje oznaka ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’, među glavnim je uzrocima nepotrebnog bacanja hrane u Europskoj uniji. Prema procjenama se u Europskoj uniji baci oko 10 posto hrane dostupne potrošačima, a smanjenje bacanja hrane nužan je korak u borbi protiv klimatskih promjena. Upravo je ono odgovorno za oko 16 posto svih stakleničkih plinova iz prehrambenog sustava EU-a. Procjena na razini EU-a je da bi razumijevanje oznaka ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’ moglo bi pridonijeti smanjenju bacanja hrane za do 10 posto.

Nedavno je Europski parlament iznio stajalište prema kojem bi trebalo smanjiti otpad u preradi i proizvodnji hrane za najmanje 20 posto, a u maloprodaji, restoranima, prehrambenim uslugama i kućanstvima za najmanje 40 posto. Komisija bi trebala procijeniti treba li povećati ciljeve za 2035. na 30 i 50 posto.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem