Antistratfordovci: Shakespeare nije pisao svoja djela!

Kada netko kaže riječ lektira, na pamet vam padnu velika imena svjetske književnosti, a među njima je zasigurno i Shakespeare sa svojim djelom Hamlet ili Romeo i Julija. Nedvojbeno, radi se o jednom od najcjenjenijih autora svih vremena. I dok svijet ove godine obilježava 400 godina od njegove smrti, rasprava o tome je li on uopće postojao i tko je napisao sva ta djela, ne jenjava.

William Shakespeare

‘Biti ili ne biti’, ‘Ono što zovemo ružom jednako bi mirisalo i pod drugim imenom’ možda uopće nisu riječi Williama Shakespearea! Dapače, neki idu toliko daleko da čak tvrde da Shakespeare nije niti postojao. Njegova djela pripisuju nekom drugom autoru čiji je pseudonim bio William Shakespeare, ili čak skupini od nekoliko autora koji su koristili to isto ime.

Teorije zavjere postoje još 19. stoljeća

Prva teorija zavjere seže u 1857., kada je spisateljica Delia Slater Bacon objavila knjigu The Philosophy of the Plays of Shakespeare Unfolded, u kojoj zaključuje da je Shakespeareova djela zapravo napisao Lord Francis Bacon, između ostalih. Dodatne je strasti prije nekoliko godina rasplamsao i film Rolanda Emmericha, Anonymous, koji tvrdi da se radilo o 17. grofu od Oxforda, Edwardu de Vereu. Kontroverze sežu toliko daleko da se stvorila čitava skupina ljudi, tzv. antistratfordovaca (eng. Anti-Stratfordian) koji su napravili listu od čak osamdeset autora za koje smatraju da bi mogli biti pisci djela koja pripisujemo Shakespeareu. Skupini anti-stratfordovaca pripadaju i neke veće povjesne ličnosti, poput Charlie Chaplina, Marka Twaina i Sigmunda Freuda. Isti tvrde kako ne postoje zapravo čvrsti dokazi za to da je 37 drama 154 soneta s njegovim potpisom, napisao upravo on.

Glavno pitanje koje postavljaju jest kako je čovjek tako skromnog podrijetla i obrazovanja imao tako dobar uvid u život Engleskog dvora, razumio kompleksna pravna i politička pitanja? Intimni život elizabetanskog dvora bio je tolika tajna u to vrijeme, da bi pisati o tim događanjima mogao samo visokoobrazovani plemić. Stratford-upon-Avon, grad u kojemu je on rođen, smatraju antistratfordovci, nedovoljno je velik za obrazovanje tako velikog intelekta. U prilog im ide i činjenica da su roditelji velikog Shakespearea bili nepismeni, kao i Shakespeareove dvije kćeri. Drugi argument antistratfordovaca jest taj da ne postoje nikakvi dokazi i zapisi o njegovu obrazovanju, ne samo službena dokumentacija, već se niti ne spominje u zapisima osoba koje su s njim mogle pohađati školu. Postavlja se, dakle, pitanje kako je osoba koja nema dokaza o obrazovanju i kulturnoj pozadini imala toliko širok vokabular u svojim navodnim djelima (radi se o rasponu između 17 i 29 tisuća riječi!).

Postoji 6 Shakespeareovih potpisa i svaki je različit!

Lihvar i pronevjeritelj: Upoznajte mračnu stranu Williama Shakespearea

Osim navedenoga, ne postoje nikakva pisma ili ručno pisana djela za koja bi se moglo tvrditi da su napisana njegovom rukom. Postoji 6 potpisa Williama Shakespearea, međutim, svaki je različit i ne nalikuje rukopisu pismene osobe. Kao još jedan argument, antistratfordovci uzimaju činjenicu da su ti potpisi različito pisani- kao Shakespeare, Shake-speare i Shak-spear. Iz toga razloga smatraju kako se radilo o pseudonimu kojeg je koristilo više različitih osoba. Poznato je da se radi o osobi koja je umrla 1616. jer je ostavio za sobom oporuku. Međutim, smatra se kako je sama oporuka napisana običnim i nepoetskim jezikom, a u njoj se ne spominju nikakvi osobni dokumenti, knjige, pjesme, čak niti 18 drami koje nose njegov potpis, a do njegove smrti bile su neobjavljene. 

No, iako zvuče vrlo uvjerljivo, za ove kontroverzne teorije antistratfordovci nemaju niti jedan fizički dokaz.

Što je dokazano stilometrijom- vještinom koja otkriva plagijate?

Otkriveno kako je izgledao William Shakespeare!

Nasuprot njima, znanstvenici koji su proučavali lik i djelo Williama Shakespearea, imaju dokaz da osoba tog imena postoji, da je rođen 1564. u trgovačkom gradu Stratford-upon-Avon, da je bio oženjen s Anne Hathaway (i ne, nije to Anne iz Interstellara), te da su imali dvoje djece. Dokumentirana je i činjenica da je upravo William Shakespeare osnovao kazalište Globe 1559. koje i dan danas postoji. Isti tvrde kako nema sumnje da se radilo o glumcu tog kazališta, možda nekog drugog pravog imena, koji je William Shakespeare koristio kao pseudonim. Kako je uobičajeno da ne postoje zapisi o životu autora iz toga doba, znanstvenici su razvili posebnu vještinu – stilometriju koja se bavi proučavanjem lingvističkog stila, obično pisanog, a koristi se u svrhu dokazivanja autorstva. Istom se vještinom može ustvrditi je li neka pjesma plagijat ili ne, te jeste li ”kopipejstali” svoj seminarski rad. Proučavajući sintaksu i semantiku, gramatiku, vokabular, dokazano je kako se radi o jednoj osobi, koja je sebe nazivala William Shakespeare i koja je napisala sva djela koja mu se pripisuju. Samo u nekima od njegovih djela, vidljiva je suradnja i s drugim autorima iz toga doba. Kako točno se to može dokazati, prikazano je u videu na kraju ovog teksta. 

Sada kada ste pročitali obje strane na vama je da odlučite kojoj ćete vjerovati. S obzirom na povijesni značaj i kvalitetu djela o kojima se radi, sumnjamo da je to uopće bitno. 

-Samo jedan čovjek bio je dovoljno darovit da nam pokloni toliko nedostižna djela i nema sumnje da je taj čovjek bio William Shakespeare iz Stratforda – bez obzira na to tko je on ustvari bio, kazao je u Bill Bryson, autor jedne od Shakespeareovih biografija.

Odgovori